Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/1238

Bruxelles, 18 august 2009

UE investește încă 18 milioane de euro în viitorul internet mobil ultrarapid

De la 1 ianuarie 2010, UE va injecta 18 milioane de euro în cercetarea care va sta la baza rețelelor mobile de următoare generație 4G. Comisia Europeană tocmai a luat decizia de a demara procesul de finanțare a cercetării în domeniul tehnologiei LTE (Long Term Evolution) Advanced, care va mări de până la 100 de ori viteza internetului mobil în comparație cu actualele rețele 3G. LTE devine principala opțiune pentru următoarea generație de rețele mobile, iar acest lucru se datorează și fondurilor substanțiale pe care UE le-a acordat cercetării în acest sector începând din 2004. Acum 25 de ani, Europa făcea din standardul GSM coloana vertebrală a telefoniei mobile moderne. Datorită cercetării comune a Europei și forței pieței unice europene, standardul GSM este utilizat în prezent de 80% din rețelele mobile ale lumii. LTE are toate șansele să înregistreze un succes la fel de strălucit grație finanțării comunitare a cercetării care continuă să aducă tehnologia de vârf în viața de toate zilele a cetățenilor europeni.

„Prin intermediul tehnologiilor LTE, know-how-ul cercetării europene va continua să dea tonul dezvoltării serviciilor și dispozitivelor mobile din întreaga lume, așa cum am făcut-o și în ultimele decenii prin standardul GSM”, a apreciat Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicații și media. „Tehnologiile LTE vor transforma telefoanele mobile în puternice calculatoare mobile. Milioane de noi utilizatori vor avea acces ultrarapid la internet pe celularele lor oriunde s-ar afla. Această evoluție va crea oportunități excepționale și un potențial uriaș de creștere pentru economia digitală."

Long Term Evolution (LTE) este tehnologia wireless de ultimă oră, capabilă să asigure viteze de conectare la internetul mobil de până la 100 megabiți pe secundă, de 10 ori mai rapid decât rețelele 3G. În Europa, LTE se află acum în probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia și Regatul Unit și urmează să intre pe piață în Suedia și Norvegia în prima jumătate a anului viitor. În intervalul 2004-2007, UE a sprijinit cu 25 de milioane de euro cercetările legate de optimizarea și standardizarea LTE (proiectele WINNER I și II desfășurate de un consorțiu alcătuit din 41 de societăți și universități de frunte ale continentului). A luat astfel naștere primul concept al unei infrastructuri de rețea bazate pe LTE.

Luna trecută, Comisia Europeană a hotărât să investească încă 18 milioane de euro în studiile asupra unei versiuni perfecționate a LTE, LTE Advanced. În septembrie, Comisia va începe să negocieze detaliile cu consorțiile care vor lucra la proiecte, inclusiv la proiectul vedetă, ARTIST4G, care dezvoltă rezultatele proiectelor WINNER și care reunește, alături de industria 4G, cercetători din Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia și Regatul Unit. Noile proiecte ar urma să demareze în ianuarie 2010.

Comisia Europeană consideră că răspândirea tehnologiei LTE și LTE Advanced reprezintă un potențial de mare anvergură:

  • LTE va mări capacitatea operatorilor de rețele, permițându-le să ofere bandă largă mobilă mai rapidă unui număr mai mare de utilizatori la prețuri mai scăzute, revoluționând astfel piața europeană de telecomunicații mobile.

  • LTE Advanced va mări vitezele de bandă largă mobilă până la 1 gigabit (o mie de megabiți) pe secundă, dând posibilitatea utilizatorilor în mișcare să beneficieze deplin de servicii online sofisticate ca televiziune și video de înaltă calitate, la cerere.

  • LTE valorifică mai eficient spectrul de frecvențe radio, permițând rețelelor mobile să profite de „dividendul digital" și să utilizeze frecvențele eliberate prin trecerea de la televiziunea analogă la cea digitală (IP/09/1112). Semnalul va străbate distanțe mai lungi decât cu actuala tehnologie GSM, asigurând aceeași acoperire de rețea cu mai puține antene, ceea ce va contribui la conservarea peisajului european și la reducerea consumului de energie.

  • LTE ar putea asigura pătrunderea comunicațiilor mobile de bandă largă în regiunile mai puțin populate, contribuind la atenuarea „fracturii digitale” dintre zonele rurale și urbane. La sfârșitul anului 2008, 23% din populația rurală a UE nu avea încă posibilitatea unei conexiuni DSL la internet (IP/09/1221).

Principalii operatori de telefonie mobilă și principalii producători de pe piața mondială, cum ar fi Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei și Nokia Siemens Networks, s-au angajat deja să utilizeze standardul LTE. După estimările analiștilor pieței, operatorii din întreaga lume vor investi aproape 6 miliarde de euro (8,6 miliarde de dolari) în echipamente LTE până în 2013.

Context

Succesul mondial al standardului GSM s-a datorat unei strânse colaborări între industrie, cercetare și reglementare la nivel paneuropean. În anii ’80, standardizarea GSM a fost promovată cu ajutorul cooperării europene în știință și tehnologie, precursoarea programelor UE de cercetare din ziua de azi. Comisia Europeană a susținut proiectul GSM, iar în 1987 țările europene au aprobat propunerea Comisiei de a se rezerva banda de 900 MHz pentru serviciile GSM, pregătind terenul pentru răspândirea rapidă a tehnologiei GSM în toată Europa.

În iulie 2009, statele membre UE, urmând exemplul Parlamentului European, au aprobat propunerea Comisiei de actualizare a directivei GSM din 1987 în vederea deschiderii accesului la banda de 900 MHz și pentru alte tehnologii, inclusiv pentru LTE (IP/09/1192).

În perioada 2007-2013, UE va investi în total peste 700 de milioane de euro în cercetările dedicate viitoarelor rețele, jumătate din sumă urmând să fie alocată tehnologiilor wireless care contribuie la dezvoltarea rețelelor 4G și ulterioare.

Pentru cercetările sprijinite de UE în domeniul rețelelor viitorului și LTE:

http://cordis.europa.eu/fp7/ict/future-networks/

Pentru proiectul Wireless World Initiative New Radio (WINNER), finanțat de UE:

http://www.ist-winner.org

Annex

LTE compared to previous mobile internet technologies

Faster mobile broadband:

Peak download speeds, in megabits per second

Better user experience:

Time it takes data to travel from user to main server and back, in milliseconds

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Operator commitments to LTE

Country

Operator

Anticipated LTE service launch

France

Orange

2011-12

Germany

T-Mobile

2011

Ireland

Hutchison 3

2011

Italy

Telecom Italia

Not known

Spain

Telefonica O2

2011

Sweden

TeliaSonera

2010

Sweden

Tele2 Sweden

2010

Sweden

Telenor Sweden

2010

Various

Vodafone

Not known

Australia

Telstra

Not known

Canada

Telus

2010

Canada

Bell Canada

2010

Canada

Rogers Wireless

2010-11

China

China Mobile

2011

China

China Telecom

2011-12

Hong Kong

SmarTone-Vodafone

Not known

Hong Kong

HK CSL Ltd

Not known

Hong Kong

PCCW

Not known

Japan

NTT DoCoMo

2010

Japan

KDDI

2010

New Zealand

Telecom NZ

2011-12

Norway

TeliaSonera

2010

Philippines

Piltel

Not known

South Korea

SK Telecom

Not known

South Korea

KTF

Not known

USA

Verizon

2010

USA

MetroPCS

2010

USA

CenturyTel

2010

USA

Aircell

2011

USA

Cox

2011

USA

AT&T Mobility

2011

Source: Global mobile Suppliers Association, April 2009.

LTE

Long Term Evolution (LTE) is the next step from current mobile technologies, such as 3G/WCDMA & HSPA. This new radio access technology will be optimized to deliver very fast data speeds of up to 100Mb/s when downloading and 50Mb/s for uploading.

Designed to be backwards-compatible with GSM and HSPA, LTE incorporates Multiple In Multiple Out (MIMO) in combination with Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) in the downlink and Single Carrier FDMA in the uplink to provide high levels of spectral efficiency and end user data rates exceeding 100 Mb/s, coupled with major improvements in capacity and reductions in latency. LTE will support channel bandwidths from 1.25 MHz to 20 MHz and both FDD and TDD operation.

LTE-Advanced

LTE-Advanced extends the technological principles behind LTE into a further step change in data rates. Incorporating higher order MIMO (4x4 and beyond) and allowing multiple carriers to be bonded together into a single stream, target peak data rates of 1Gbps have been set.

LTE-Advanced also intends to use a number of further innovations including the ability to use non-contiguous frequency ranges, with the intent that this will alleviate frequency range issues in an increasingly crowded spectrum, self back-hauling base station and full incorporation of Femto cells using Self-Organising Network techniques.

LTE-Advanced will be 3GPP’s technology as a candidate for the ITU-R IMT-Advanced process, which is intended to identify ‘4G’ technologies.


Side Bar