Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/09/120

Брюксел, 23 януари 2009 г.

Потребители: Форум на Европейската комисия събира експерти, за да се занимаят с рисковете от персоналните аудио плеъри

На 27 януари европейският комисар за потребителите Меглена Кунева ще открие в Брюксел конференция, която ще разисква какви мерки могат да бъдат предприети срещу възможните рисковете за здравето, които причиняват персоналните аудио плеъри. През октомври миналата година в свое становище Научният комитет по възникващи и идентифицирани нови здравни рискове (НКВИНЗР) посочи, че 5 до 10 % от използващите персонални аудио плеъри се излагат на риск от трайна загуба на слуха, ако в продължение на 5 години за повече от един час на ден слушат плеърите си при голяма сила на звука. Конференцията ще събере експерти от държавите-членки на ЕС, учени, представители на производителите, потребителски организации, организации за стандартизация, членове на Европейския парламент и други заинтересовани страни, които ще обсъдят какви предпазни мерки могат да вземат потребителите, кои са техническите решения, които производителите могат да приложат, за да намалят до минимум вредното въздействие върху слуха, както и доколко по-добрата защита на потребителите изисква допълнителна регулация или преразглеждане на сегашните стандарти за безопасност.

Комисарят за потребителите Меглена Кунева заяви: „Обезпокоена съм, че евентуално до 10 милиона души в ЕС, които редовно използват лични аудио плеъри и мобилни телефони при голяма сила на звука, могат необратимо да увреждат слуха си без да си дават сметка за това. Предвид препоръките, които учените направиха неотдавна, е необходимо да действаме бързо, да обмислим още веднъж наличните механизми за контрол и да се убедим, че те дават нужните резултати и са в крак с новите технологии, за да могат потребителите да имат най-високи стандарти на безопасност.“

Проявата

Еднодневната конференция, чийто домакин е Комисията, ще събере най-важните заинтересовани страни от съответните сектори, в т.ч. представители на „Nokia“ и „Apple“, на френското Министерство на здравеопазването, на Кралския институт на Обединеното кралство за лицата с увреден слух и на испанската Конфедерация на клиентите и потребителите. Конференцията ще се проведе в Брюксел на 27 януари (9.00-18.00 ч.) в центъра „Albert Borschette“. Регистрацията е по реда на заявяване на желание за участие и може да бъде направена на електронна поща sanco-unit-b3@ec.europa.eu с посочване на име, длъжност и данни за връзка. EbS ще излъчва видеоматериали от конференцията.

Контекст

През последните години продажбите на персонални аудио плеъри рязко нараснаха, особено при MP3 плеърите. Според оценките между 50 и 100 милиона души в ЕС ежедневно слушат такива устройства, а през последните четири години продажбите на дребно са се движили между 184 и 246 милиона за всички портативни аудио устройства и между 124 и 165 милиона за MP3 плеърите. В целия ЕС милиони хора използват ежедневно персонални аудио плеъри, чиято евентуална неправилна употреба ги излага на опасност от увреждане на слуха.

Вече съществува европейски стандарт за безопасност, който ограничава равнището на звука от персоналните аудио плеъри на 100 dB. Въпреки това съществува засилено безпокойство относно увреждането на слуха, причинено от прекомерното излагане на източници на подобен звук. Увреждането на слуха може в голяма степен да бъде предотвратено посредством мерки като намаляване на силата на звука и продължителността на излагане на него. В становището на научния комитет на ЕС се подчертава, че ако ползващите персонални плеъри ги слушат само пет часа седмично при усилен звук (над 89 dB), с това те ще надвишат сега прилаганите граници за допустим шум на работното място. Слушащите по-дълго време рискуват трайна загуба на слуха след 5 години. Те са приблизително 5 до 10 % от всички ползващи такива плеъри, които, предполага се, в ЕС са между 2,5 и 10 милиона души.

Съобщение за медиите във връзка със становището на научния комитет относно личните устройства за възпроизвеждане на музика: IP/08/1492


Side Bar