Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/1172

Brüsszel, 2009. július 22.

Tejválság: A Bizottság intézkedéseket javasol a tejpiac stabilizálására

Az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz a tejtermelők támogatása és a tejpiac stabilizálása érdekében. A tej- és tejtermékpiacok helyzetéről ma közreadott jelentésében a Bizottság számba veszi azokat a lehetőségeket, amelyeket igénybe lehet venni a nagyon nehéz piaci helyzet enyhítésére. A Bizottság továbbra is élni fog például az intervenció, a magántárolás támogatása és az export-visszatérítés eszközével. Lehetővé fogja tenni, hogy a termelők a közvetlen kifizetéseket idén a szokásosnál korábban kapják meg, és nemrégiben újabb fordulót hirdetett a tejtermék-promóciós programok számára. További beavatkozási lehetőséget jelent, ha a tagállamok a kvótájukat túllépő termelőktől beszedett lefölözésekből finanszírozást nyújtanak azoknak a termelőknek, akik önként vállalják a termelés leállítását, és szóba került az állami támogatások ideiglenes válsághelyzeti keretrendszerének a tejtermelőkre való kiterjesztése is. A tagállamok a közös agrárpolitika állapotfelmérése kapcsán tavaly létrejött megállapodás értelmében támogatásokat csoportosíthatnak át a tejtermékágazat javára, miközben a tejtermelők segítésére a vidékfejlesztési politika is számos lehetőséget kínál. A Bizottság nagy erőkkel folytatja az élelmiszer-kereskedelmi láncban – különösen a tejtermékek kapcsán – esetleg előforduló versenyellenes gyakorlat eseteinek kivizsgálását. Az Európai Tanács júniusi ülésszakán elfogadott következtetéseknek megfelelően azonban a Bizottság a kvótarendszerrel kapcsolatban már meghozott döntéseket nem fogja felülvizsgálni.

„Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk tejtermelőink segítésére, akiknek ezekben a napokban az árak drámai visszaesésével kell megküzdeniük – mondta Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős tagja. – Minden intézkedést meg fogunk hozni, amit csak meghozhatunk a piac stabilizálása érdekében. Ahogyan azonban azt az Európai Tanács is világossá tette, kitartunk a kvótarendszer fokozatos és kíméletes felszámolására vonatkozó politikánk mellett. Ennek megkérdőjelezése csak bizonytalanságot szülne, és egyébként sem segítene semmit a mostani helyzeten.”

A rendelkezésre álló lehetőségek:

 • A Bizottság jan uár elején utat engedett a vaj magántárolására adható támogatásoknak; idén eddig 113 500 tonna betárolására került sor. A támogatás igénybevételének időszakát 2010 februárjának végéig meg fogjuk hosszabbítani.

 • Március 1-jén megkezdődött a vaj és a sovány tejpor intervenciós felvásárlása, és a Bizottság most javaslatot tett arra, hogy ez a felvásárlás egészen 2010. február 28-ig, az új intervenciós idény kezdetéig folytatódjon. A Bizottság arra is felhatalmazást kért a jogalkotótól, hogy 2010-ben is ugyanígy tehessen, ha a piaci helyzet úgy kívánja. Eddig 81 900 tonna vaj és 231 000 tonna sovány tejpor felvásárlására került sor.

 • Január óta ismét igénybe vehető az export-visszatérítés a tejtermékek esetében. A visszatérítés mértékét óvatosan állapítottuk meg, úgy, hogy exportőreink jó versenyhelyzetben legyenek, de ne szoríthassák le a világpiaci árakat. Ameddig csak szükséges, a Bizottság fenn fogja tartani a visszatérítés igénybevételének lehetőségét.

 • Nemrégiben továbbfejlesztettük az Európai Unió iskolatejprogramját, és jelenleg is folynak egyeztetések a program még vonzóbbá tételéről.

 • A Bizottság kivételesen engedélyezni fogja a tagállamoknak, hogy a termelőknek járó közvetlen kifizetések legfeljebb 70 százalékát december 1. helyett már október 16-tól folyósíthassák.

 • A tagállamok a likviditási gondokkal küzdő tejtermelőknek úgynevezett csekély összegű („de minimis”) állami támogatásokat nyújthatnak, és piaci feltételekkel kölcsönöket is folyósíthatnak számukra.

 • Jelenleg vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy indokolt-e módosítani az állami támogatások ideiglenes válsághelyzeti keretrendszerét.

 • Ennek keretében 2010 végéig termelőnként 15 000 EUR összegű állami támogatás lenne nyújtható, amibe azonban az említett csekély összegű állami támogatások is beleszámítanának.

 • A Bizottság ebben a hónapban javaslatot terjesztett elő a tejtermék-promóciós programok támogatásának újabb fordulójára.

 • A közös agrárpolitika (KAP) állapotfelmérése bevezette azt a lehetőséget, hogy egy tagállamon belül a közvetlen kifizetések bizonyos mértékig átcsoportosíthatók a termelők, illetve az ágazatok között. Ennek keretében például külön támogatás hozható létre a kiszolgáltatott helyzetbe került tejtermelők számára.

 • Az ágazat szerkezetátalakítására a vidékfejlesztési politika is számos eszközt kínál. A KAP állapotfelmérése olyan új kihívásként jelölte meg a „tejágazat szerkezetátalakítását”, amelynek támogatására igénybe vehetők a Vidékfejlesztési Alap kiegészítő forrásai.

 • További lehetőséget jelent a korkedvezményes nyugdíjazás, a beruházások támogatása, a kedvezőtlen helyzetű térségekben gazdálkodó tejtermelők célzott támogatása, a környezetbarát tejtermelési formák külön támogatása, illetve az állatok jóllétének előmozdítását célzó gyakorlati megoldások támogatása.

 • A Bizottság jelenleg is dolgozik az európai élelmiszerárakról kiadott közleményében javasolt útiterv megvalósításán, és ennek keretében vizsgálja egy új árfigyelő rendszer felállításának lehetőségeit.

 • A Bizottság folytatja az élelmiszer-kereskedelmi láncban – különösen a tejtermékek kapcsán – esetleg előforduló versenyellenes gyakorlat eseteinek kivizsgálását.

 • Ha a Bizottság megállapítja, hogy nincs igazi verseny, akkor habozás nélkül élni fog a Szerződésben biztosított hatásköreivel. Hasonlóan fontos szerep hárul azonban a nemzeti versenyhatóságokra is.

 • A tejtermelőket arra is biztatjuk, hogy a termelői szervezetekben folytatott együttműködésük fokozásával próbálják meg megerősíteni alkupozícióikat.

A kvótarendszer

Az Európai Tanács felkérte a Bizottságot, hogy – a KAP állapotfelmérésének eredményeit tiszteletben tartva – vegye számba a tejpiac stabilizálásának lehetőségeit.

A kvótarendszer módosítása nem tartaná tiszteletben az állapotfelmérés eredményeit, ezért sem a kvóták csökkentése, sem a megállapodásokban már rögzített kvótanövelések befagyasztása nem jöhet szóba.

A termelés jelenleg egyébként is 4,2 százalékkal elmarad a kvótától.

A Bizottság felveti, hogy a tagállamok az egyéni kvótájukat túllépő termelőkkel szemben külön lefölözést alkalmazhatnának, és az így befolyó összegeket a tejtermelés leállítását önként vállaló termelők, illetve meghatározott kiemelt csoportok támogatására fordíthatnák.

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/milk/report2009/index_en.htm


Side Bar