Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/836

Brussels, 3 iunie 2008

UE își intensifică eforturile de promovare a numărului european pentru apeluri de urgență, 112, înainte de sezonul estival

Comisia Europeană își intensifică eforturile pentru promovarea utilizării numărului european gratuit pentru apeluri de urgență, 112, în cadrul UE. Începând de astăzi, noul site web ec.europa.eu/112 va explica cetățenilor cum se utilizează și la ce servește numărul 112, în special atunci când călătoresc în UE. Site-ul prezintă, de asemenea, modalitățile de funcționare a serviciului 112 în fiecare stat membru: rapiditatea şi limbile în care se răspunde apelurilor.

„Milioanele de cetățeni ai UE care pleacă în vara aceasta în vacanță trebuie să rețină doar un singur număr pentru apeluri de urgență: 112”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicații. „Acum că serviciul 112 este disponibil în toate țările Uniunii Europene, cu o singură excepție, doresc să invit statele membre să facă acest serviciu mai cunoscut și mai eficient. Toți cetățenii UE ar trebui să știe că pot forma 112 pentru a contacta serviciile de urgență. Aș dori să invit în special statele membre care nu au introdus încă un sistem de localizare a apelantului, sistem care ajută serviciile de urgență să localizeze victimele accidentelor, să realizeze acest lucru pentru toate apelurile la 112 cât mai curând cu putință. De asemenea, am încrederea că autoritățile bulgare vor lua rapid măsurile necesare pentru ca, în sfârșit, serviciul 112 să fie disponibil la nivel național.”

În luna februarie a acestui an, în urma unui sondaj de opinie conform căruia doar 22% dintre cetățenii UE știau că, în caz de urgență, pot apela 112 oriunde în Europa, Comisia a solicitat autorităților naționale să îmbunătățească gradul de informare a publicului cu privire la serviciul 112.

Comisia lansează astăzi site-ul web 112 în scopul de a informa cetățenii, înainte de sezonul estival, despre funcționarea serviciului 112 în statele membre. Pe baza informațiilor furnizate de statele membre, site-ul web compară rezultatele obținute de autoritățile naționale în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor comunitare privind serviciul 112 și pune în evidență cele mai bune practici:

  • Soluționarea rapidă a apelurilor: statele membre au comunicat timpii de reacție la apelurile către 112 din momentul stabilirii legăturii. La cel puțin 97% dintre apelurile către 112 se răspunde în 20 de secunde în Republica Cehă, Spania și Regatul Unit, iar la cel puțin 71% dintre aceste apeluri se răspunde în 10 secunde în Țările de Jos și în Finlanda.
  • 17 țări au indicat că au capacitatea de a răspunde la apelurile către 112 în alte limbi ale Uniunii Europene decât cea națională sau oficială: centrele de preluare a apelurilor de urgență 112 pot, în mod normal, să prelucreze apeluri în limba engleză în 16 țări (Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Ungaria, Grecia, Lituania, Malta, Țările de Jos, Slovenia, Spania și Suedia). 7 țări au declarat că centrele lor de preluare a apelurilor pot răspunde în limba unui stat membru învecinat (Bulgaria, Germania, Estonia, Spania, Lituania, Ungaria și Slovenia). Mai multe state membre au luat măsuri speciale pentru ca centrele lor de preluare a apelurilor să poată răspunde și în alte limbi străine, transferând, de exemplu, aceste apeluri către alte centre care dispun de personal cu competențe în acest domeniu (Republica Cehă, Grecia, Slovenia și Spania) sau către servicii de interpretare (Finlanda, Franța, Țările de Jos, Spania, Suedia și Regatul Unit).
  • Creșterea gradului de informare a publicului: în 4 țări se difuzează programe de televiziune care promovează serviciul 112 (Cipru, Republica Cehă, Letonia și Suedia). În prezent, Finlanda și România marchează în fiecare an Ziua numărului european 112 la 11 februarie (IP/08/198). Printre alte instrumente utile de promovare se numără panourile de pe autostrăzi (Austria și Ungaria), pliantele distribuite în punctele de peaj (Spania) și mesajele SMS transmise utilizatorilor de telefonie mobilă în sistem roaming (Ungaria).

Site-ul web 112 indică totodată o serie de deficiențe:

  • Serviciul 112 nu este încă integral disponibil în Bulgaria, procedura privind încălcarea dreptului comunitar fiind încă în curs de desfășurare. Deși, potrivit informațiilor primite, serviciul 112 este disponibil în regiunea orașului Sofia, el nu poate fi utilizat la nivel național.
  • Lipsa unui sistem de localizare a apelantului în cazul apelurilor către serviciul 112 efectuate din rețelele mobile: 6 țări (Italia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România și Slovacia) fac, în prezent, obiectul procedurilor privind încălcarea dreptului comunitar.
  • 9 țări nu au furnizat informații despre timpii de reacție la apelurile către serviciul 112 din momentul stabilirii legăturii: Belgia, Franța, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Polonia, România și Slovacia.
  • 10 țări nu au furnizat informații privind capacitatea centrelor de preluare a apelurilor de urgență 112 de a răspunde în cel puțin o limbă a Uniunii Europene diferită de cea națională sau oficială: Belgia, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România și Slovacia.

Context

Numărul european pentru apeluri de urgență, 112, a fost lansat în 1991 pentru a oferi un serviciu unic pentru apelurile de urgență disponibil în toate statele membre, în plus față de numerele naționale pentru apeluri de urgență, cu scopul de a face serviciile de urgență mai accesibile, în special pentru călători. Din 1998, statele membre sunt obligate, în temeiul normelor comunitare, să garanteze că toți utilizatorii serviciilor de telefonie fixă și mobilă pot apela gratuit la serviciul 112. Din 2003, operatorii de telecomunicații trebuie să furnizeze serviciilor de urgență informații privind localizarea apelantului pentru ca acestea să poată găsi rapid victimele accidentelor. Statele membre trebuie, de asemenea, să asigure o mai bună informare a cetățenilor cu privire la serviciul 112.

Până în prezent, pentru a asigura o implementare eficace a serviciului 112, Comisia a deschis 16 proceduri privind încălcarea dreptului comunitar împotriva a 15 țări pentru lipsa unui sistem de localizare a apelantului. 6 dintre aceste proceduri au fost închise în urma măsurilor corective întreprinse.

Astăzi, la ora 14:00, comisarul european Viviane Reding și Diana Wallis, vicepreședinte al Parlamentului European, vor inaugura o expoziție privind serviciul 112 la sediul Comisiei din clădirea Berlaymont.

Pentru informații suplimentare:

ec.europa.eu/112

MEMO/08/358

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4150

Pentru informații referitoare la inițiativele Parlamentului European cu privire la serviciul 112:

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/065-10135-246-09-36-911-20070906IPR10134-03-09-2007-2007-true/default_en.htm

Anexă:

Serviciul 112 în statele membre


Fixed and mobile 112 calls possible
Response time of emergency call handler to answer 112 call once connected
Mobile 112 calls possible if no home network available
Foreign EU languages available for 112 calls
Caller location provided
(Push = automatically with every call, Pull = on request) & time needed for pull request
Fixed
Mobile
AT
+
Few seconds
+
English
Pull – a few minutes
Pull – a few minutes
BE
+
No information
-
No information
Pull – no information on time
Pull – no information on time
BG
- (112 not yet available nationwide);
infringement procedure pending
1-5 seconds
+
English, French, German, Romanian
Push (Sofia region only)
Push (Sofia region only)
CY
+
No information
-
No information
Pull – 45-75 seconds
Push
CZ
+
All calls answered within 20 seconds
+
English, German; calls in other languages can be transferred to other call handlers who speak the language concerned
Pull – average time 3 seconds / max. 7 seconds
Push
DK
+
20-25 seconds
+
English
Push
Push
DE
+
5 seconds to 1 minute
+
English, languages of neighbouring countries in border areas
Pull – 30-60 seconds
Pull – up to 60 minutes
EE
+
10 seconds
+
Finnish, English
Push/ Pull – 23 seconds
Push/ Pull – 23 seconds
IE
+
1 second
+
No information
Push
Pull – no information on time
EL
+
9 seconds
+
English, French; calls in other languages can be transferred to other call handlers who speak the language concerned
Pull – up to 1 minute
Pull – 10-36 minutes
ES
+
97% of calls answered within 20 seconds
+
English, French, German, Portuguese, Italian in some areas; interpretation services and transfers to other call handlers who speak the language concerned available
Push / Pull – 30 seconds
Push / Pull - no information on time
FI
+
71% of calls answered within 10 seconds
+
English, interpretation service available for some other languages (e.g. German and French)
Pull – 3-30 seconds
Pull – 3-30 seconds
FR
+
No information
+
English; interpretation service available for other foreign languages
Pull – few seconds
Pull – up to 30 minutes
IT
+
No information
Subject to commercial agreement between operators
No information
Pull
Not yet implemented; infringement procedure pending
LV
+
4-5 seconds
No information
No information
Pull – immediate
Pull – 5-10 seconds
LT
+
4-20 seconds
+
Polish, English, German
Pull – up to 1 minute
Not yet implemented; infringement procedure pending
LU
+
No information
+
No information
Pull – 1-4 seconds
Push
HU
+
5-10 seconds
+
English, German, languages of neighbouring countries in border areas
Pull – from 30-40 seconds to 3-4 hours
Pull – from 30-40 seconds to 3-4 hours
MT
+
No information
+
English
Pull – no information on time
Pull – no information on time
NL
+
90% of calls answered within 10 seconds
+
English, German, interpretation service available for other languages
Push
Not yet implemented; infringement procedure pending
PL
+
No information
+
No information
Pull – several minutes
Pull – several minutes;
Infringement procedure currently suspended in view of verification
PT
+
6-20 seconds
+
No information
Push
Push
RO
+
No information
-
No information
Push
Not yet implemented; infringement procedure pending
SI
+
3-5 seconds
+
English, German, Hungarian, Italian, calls in other languages can be transferred to other call handlers who speak the language concerned
Push / Pull – 15 minutes
Push / Pull – 15 minutes
SK
+
No information
+
No information
Pull – 2-3 seconds
Pull – 2-3 seconds;
Infringement procedure pending
SE
+
9 seconds
+
English; a new interpretation service launched in 2008 covers 10-15 languages
Push
Pull – up to 12 seconds
UK
+
98% of calls answered within 20 seconds
-
Some emergency call centres can make use of interpretation service to deal with calls in foreign languages
Pull – average less than 0.1 seconds in case of electronic transmission
Pull – average less than 0.1 seconds in case of electronic transmission


Side Bar