Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/803

Bruselj, 27. maja 2008

Neomejen internetni prostor v Evropi na voljo do leta 2010

Medtem ko povpraševanje po internetnih storitvah raste, bo naslovov, s katerimi bi podprli to pričakovano rast, zmanjkalo, če ne bodo sprejeti potrebni ukrepi. S spodbujanjem internetnih uporabnikov in ponudnikov, da začnejo uporabljati najnovejši internetni protokol (IP verzija 6 ali IPv6), se bo naslovni prostor izjemno povečal, in sicer na zelo podoben način, kot so se v 20. stoletju daljšale telefonske številke. Evropska komisija je danes Evropi zastavila cilj, da bo do leta 2010 25 % podjetij, državnih organov in gospodinjstev v EU uporabljalo IPv6, ter pozvala k usklajenemu delovanju na evropski ravni, kajti le če bodo vsi udeleženci pripravljeni na pravočasen in učinkovit prehod, se bomo lahko izognili dodatnim stroškom za uporabnike in inovativnim evropskim podjetjem omogočili konkurenčno prednost.

„V tem primeru velja, da je preventiva boljša kot kurativa,“ je dejala Viviane Reding, evropska komisarka za informacijsko družbo in medije. „Podjetja in državni organi se kratkoročno morda soočajo s skušnjavo, da bi svoje potrebe stisnili v prisilni jopič starega sistema, vendar bi to pomenilo, da Evropa slabo izkorišča najnovejše internetne tehnologije in da se bo morda znašla v krizi, ko bo v starem sistemu zmanjkalo naslovov. IPv6 ima v kibernetskem prostoru naslovov kot peska. Če bodo Evropejci uporabljali najnovejše internetne naprave, kot so pametne oznake v trgovinah, tovarnah in na letališčih, inteligentni energijsko varčni sistemi za ogrevanje in razsvetljavo ter omrežja in navigacijski sistemi v avtomobilih, se bo povpraševanje po IP naslovih tisočkrat povečalo. Države članice pozivam, naj zagotovijo, da bodo državni organi in gospodarstvo do leta 2010 začeli široko uporabljati IPv6.“

IPv4, ki je v uporabi od leta 1984, ponuja 4,3 milijarde naslovov, od katerih je prostih in na voljo za nove povezave le še 700 milijonov oziroma 16 %. Novi internetni protokol IPv6 bo ponujal skoraj neomejeno število prostih IP naslovov in bo lahko podpiral nove aplikacije, za katere so potrebne naprave, ki so preštevilne ali predrage za IPv4. Tako bodo domači uporabniki veliko lažje ustvarjali svoja zasebna omrežja in jih povezovali z internetom.

IPv6 bo spodbujal bolj inovativne internetne aplikacije, zlasti tiste, ki v omrežja združujejo ogromna števila majhnih, enostavnih naprav. Izboljšalo bi se lahko na primer upravljanje energije za cestno razsvetljavo in inteligentne stavbe, prek interneta pa bi lahko poceni in zanesljivo povezali tudi daljinske senzorje v običajnih gospodinjskih aparatih. To bi hkrati pomenilo spodbudo in priložnost za podjetja, da še naprej razvijajo inovacije in tako ustvarjajo naslednjo generacijo internetnih aplikacij.

Večina novih računalnikov in strežnikov, ki jih prodajajo vodilni proizvajalci, je že združljivih s protokolom IPv6, vendar so dosegljivi le na svojih starih naslovih IPv4. Temeljno evropsko internetno raziskovalno omrežje „GEANT“ je že 100-odstotno združljivo z IPv6, zaradi česar ima Evropa najvišji delež naslovov IPv6 na svetu. Vendar je treba to izboljšanje sedaj doseči še pri javnem internetnem omrežju. Zato je potrebno usklajeno delovanje vseh gospodarskih akterjev v Evropi, da bi zagotovili, da bo uporaba IPv6 hitro naraščala ter da bodo hrbtenična internetna omrežja podpirala tako IPv4 kot IPv6.

Medtem je na Japonskem podjetje NTT (Nippon Telecom and Telegraph) že vzpostavilo javno hrbtenično omrežje IPv6, Kitajska pa pred olimpijskimi igrami v Pekingu načrtuje vzpostavitev omrežij, ki bodo združljiva tako z IPv4 kot z IPv6. Vlada ZDA postavlja IPv6 kot pogoj za javna naročila, vendar njihova internetna tehnologija v praksi ostaja podobna kot v EU.

Komisija je v današnjem sporočilu države članice pozvala, naj evropski javni sektor prevzame vodilno vlogo pri uvajanju novega protokola ter svoja internetna omrežja, spletne strani in vladne e-storitve prvi preseli na IPv6. Komisija želi, da bi vodilno vlogo prevzele tudi najpomembnejše evropske spletne strani, zato si je zastavila cilj, da pred koncem leta 2008 prejme zaveze najmanj stotih glavnih evropskih operaterjev spletnih strani, kot so radijske in televizijske mreže ter ponudniki spletnih novic. Tudi spletna stran Komisije, europa.eu, bo do leta 2010 postala dosegljiva prek IPv6. Da bi evropsko informacijsko tehnologijo spodbudili k napredku, bi morale države članice postaviti IPv6 kot pogoj za javna naročila (kot sta to že storili Evropska komisija in vlada ZDA), osveščati podjetja in organizacije ter jim pomagati pri prehodu.

Komisija je glavne akterje iz te panoge povabila na prireditev, ki bo potekala 30. maja v Bruslju in na kateri bo predstavljena pobuda za pospešeno uvajanje protokola IPv6 v Evropi.

Ozadje:

Komisija je za raziskave na področju IPv6 namenila 90 milijonov EUR. Leta 2002 je začela izvajati akcijski načrt za pripravo na selitev na IPv6, tako da Evropa že ima veliko bazo raziskovalcev z izkušnjami na področju uvajanja IPv6 (IP/02/284). Evropska raziskovalna omrežja so torej že pripravljena na IPv6, evropsko omrežje GEANT (IP/08/354) pa je vodilno pri uvajanju protokola IPv6 na svetu. Več kot 30 evropskih projektov s področja raziskav in razvoja, neposredno povezanih z IPv6, je bilo financiranih v okviru raziskovalnih omrežij EU.

Informativni paket, ki vsebuje tudi današnje sporočilo Komisije o IPv6, je na voljo na spletni strani:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=4133

Annex

Projected depletion of existing (IPv4) Internet addresses

[ ]

Source:  Alex Band RIPE NCC, based on data generated by Geoff Huston APNIC


Side Bar