Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/803

Bruxelles, 27 mai 2008

Europa va avea o sursă nelimitată de adrese internet mai devreme de 2010

Cererea de servicii bazate pe internet crește și va continua să crească și, dacă nu se iau măsuri, nu vor mai fi adrese de ajuns pentru a o susține. Încurajarea utilizatorilor și a furnizorilor să adopte ultimul protocol internet (IP versiunea 6 sau IPv6) va permite o extindere masivă a spațiului de adrese cam pe același principiu ca la numerele de telefon, care au fost prelungite pentru a se putea înmulți în secolul trecut. Comisia Europeană a stabilit astăzi obiectivul ca un sfert din industria, autoritățile publice și utilizatorii casnici din UE să treacă la IPv6 până în 2010. Comisia a lansat un apel la o acțiune concertată la nivel european, pentru ca toți actorii să fie pregătiți pentru o tranziție eficientă și la timp, astfel încât consumatorii să fie scutiți de costuri suplimentare și societățile europene inovatoare să beneficieze de un avantaj competitiv.

„E vorba să nu lăsăm pe mâine ce putem face azi”, a observat Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informațională și mass-media. „Pe termen scurt, întreprinderile și autoritățile publice ar putea fi tentate să încerce să-și înghesuie cererea de adrese în chingile vechiului sistem, dar asta ar însemna ca Europa să fie printre ultimii care profită de cea mai nouă tehnologie internet și să se confrunte eventual cu o criză în momentul în care vechiul sistem rămâne fără adrese. Nu sunt atâtea fire de nisip pe toate plajele din lume câte adrese în spațiul virtual va oferi IPv6. Dacă europenii încep să utilizeze cele mai recente funcții internet – etichetele inteligente în magazine, fabrici și aeroporturi, sistemele inteligente de încălzit și de iluminat care economisesc energie, sistemele de navigație și rețelele în automobile – atunci putem deja să prevedem o creștere înmiită a cererii de adrese IP. Fac apel la statele membre să se asigure că autoritățile publice și industria implantează IPv6 pe scară largă până în 2010.”

Aflat în folosință din 1984, IPv4 furnizează 4,3 miliarde de adrese, din care mai sunt libere și disponibile pentru noi conexiuni numai vreo 700 de milioane, altfel spus 16%. Noul protocol internet, IPv6, va pune la dispoziția publicului un număr aproape infinit de adrese IP, oferind un suport noilor aplicații care folosesc dispozitive prea multe sau prea costisitoare pentru IPv4. Utilizatorii casnici vor putea astfel mult mai ușor să-și construiască propriile lor rețele și să le conecteze la internet.

IPv6 va stimula apariția unor aplicații internet mai inovatoare, în special cele care presupun legarea în rețea a unui număr imens de mici dispozitive simple. S-ar putea îmbunătăți, de exemplu, gestionarea energiei în iluminatul public și în clădirile inteligente, iar internetul ar putea fi folosit pentru a conecta într-un mod ieftin și fiabil senzorii de teledetecție ai aparatelor electrocasnice. Această evoluție va stimula societățile și le va da posibilitatea să inoveze în continuare și să producă următoarea generație de aplicații internet.

Cele mai multe dintre noile calculatoare și servere comercializate de principalii producători sunt deja compatibile cu IPv6, dar nu pot fi accesate decât prin vechile adrese IPv4. „Coloana vertebrală” a internetului european pentru cercetare, rețeaua GEANT, este deja 100% compatibilă cu IPv6 și, mulțumită ei, Europa are cea mai mare preluare de adrese IPv6 dintre toate regiunile lumii. Acest progres trebuie însă să parvină și la internetul public. Pentru aceasta, este nevoie de o acțiune concertată a tuturor actorilor industriali din Europa care să asigure extinderea rapidă a IPv6 cu ajutorul unor rețele centrale de internet capabile să suporte atât IPv4 cât și IPv6.

Între timp, în Japonia, societatea niponă de telecomunicații și telegrafie, NTT, are deja o rețea centrală IPv6 iar China intenționează să implementeze rețele compatibile atât cu IPv4, cât și cu IPv6 înainte de începerea Jocurilor olimpice de la Beijing. Guvernul SUA impune utilizarea IPv6 ca o condiție pentru acordarea de contracte publice, dar, în practică, tehnologia internet americană rămâne asemănătoare celei din UE.

Într-o comunicare adoptată azi, Comisia solicită statelor membre să-și transfere propriile rețele internet, site-uri publice și servicii electronice guvernamentale pe noul protocol, făcând din sectorul public vârful de lance al extinderii IPv6. Totodată, Comisia vrea ca principalele site-uri web din Europa să dea exemplul și și-a propus ca, până la sfârșitul acestui an, să obțină angajamente în acest sens de la cel puțin 100 dintre principalii operatori europeni, cum ar fi posturile de radio sau serviciile de știri online. Site-ul Comisiei însăși, Europa.eu, va fi accesibil prin IPv6 mai devreme de 2010. Pentru a încuraja industria informatică europeană să avanseze, statele membre ar trebui să condiționeze achizițiile publice de folosirea IPv6 (așa cum au procedat deja Comisia Europeană și guvernul SUA), să sensibilizeze întreprinderile și organizațiile pe această temă și să le ajute la realizarea tranziției.

Comisia invită protagoniștii industriei IT să asiste la manifestarea ce va avea loc pe 30 mai la Bruxelles, la care va fi prezentată această inițiativă menită să accelereze introducerea IPv6 în Europa.

Context:

Comisia a investit 90 milioane EUR în cercetarea legată de IPv6. În 2002, Comisia Europeană a lansat un plan de acțiune pentru pregătirea trecerii la IPv6, care a inclus și crearea unui mare grup de specialiști cu experiență în introducerea noului protocol (IP/02/284). Ca urmare a acestui fapt, rețelele cercetare din Europa sunt gata pentru adoptarea IPv6 și rețeaua europeană GEANT (IP/08/354) este liderul mondial în implementarea protocolului. Peste 30 de proiecte de cercetare și dezvoltare direct legate de IPv6 au fost finanțate prin intermediul programelor-cadru pentru cercetare ale UE.

Un dosar de presă, care conține și comunicarea de astăzi a Comisiei cu privire la IPv6, este disponibil la adresa:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=4133

Annex

Projected depletion of existing (IPv4) Internet addresses

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]

Source:  Alex Band RIPE NCC, based on data generated by Geoff Huston APNIC


Side Bar