Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE IT PT PL

IP/08/800

Brussel, 26 mei 2008

Door de EU gefinancierde films slepen in Cannes de prestigieuze Gouden Palm en Grand Prix in de wacht

De laatste dag op het filmfestival van Cannes dit jaar was een goede dag. Vier van de films die tijdens de prijsuitreikingsceremonie gisteravond in de prijzen vielen, waren gefinancierd uit het EU-mediaprogramma. "Entre Les Murs" van regisseur Laurent Cantet (Frankrijk) ontving de Gouden Palm terwijl "Gomorra" van regisseur Matteo Garrone (Italië), de Grand Prix van het festival in de wacht sleepte. "Le silence de Lorna" van regisseurs Luc en Jean-Pierre Dardenne (België) won de prijs voor het beste scenario en de film "Tulpan" van regisseur Sergey Dvortsevoy (Kazachstan) ging naar huis met de prijs van Un Certain Regard. Deze films maakten deel uit van de 14 films die op het Festival werden vertoond en tot stand waren gekomen of gedistribueerd waren met steun van meer dan 900.000 euro uit het Mediaprogramma van de Europese Unie (zie IP/07/741).

"De in Cannes verleende onderscheidingen markeren het hoogtepunt van een voor de Europese filmmakers werkelijk succesvol jaar," aldus Viviane Reding, Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media. "Ik ben zeer trots als ik de hoge kwaliteit zie van films die Europeanen nu kunnen produceren. Dankzij de door het Europese Mediaprogramma verleende steun zullen deze films nu ook buiten de nationale en Europese grenzen kunnen worden gezien."

Het Europese Mediaprogramma vergemakkelijkt de toegang van filmmakers tot financiering en helpt hen de circulatie van Europese audiovisuele werken over de hele wereld te verhogen. In het kader van het programma wordt 755 miljoen euro steun verleend aan de Europese filmindustrie voor de periode van 2007-2013 (IP/07/169). De vier films die werden onderscheiden ontvingen in totaal meer dan 317.000 euro aan financiële steun.

Bijna 1800 films uit 96 landen dongen mee naar de prijzen voor de uitreikingsceremonie 2008 op de Croisette; 22 waren geselecteerd voor de officiële Competitie en 20 voor "Un certain regard – Fondation GAN pour le Cinéma".

De Europese Commissie wordt nu al 17 jaar vertegenwoordigd op het filmfestival van Cannes. Dit jaar waren de voorzitter van de Commissie José Manuel Durão Barroso en EU-commissaris voor de Media Viviane Reding aanwezig, samen met de ministers van cultuur van 12 EU-lidstaten en van Kroatië. Zij zagen de film "Gomorra" van regisseur Matteo Garrone (Italië), die gisteravond de Grand Prix van het festival in de wacht sleepte. Voorts werd door de Commissie en de ministers eer betoond aan de Portugese cineast, Manuel de Oliveira, de laatste nog levende maker van stomme films die dit jaar zijn 100ste verjaardag viert en nog steeds films maakt.

Afgezien van de officiële onderscheidingen van het festival vielen gisteravond nog twee door MEDIA gefinancierde films in de prijzen in de selectie "La Quinzaine des Réalisateurs": Eldorado van regisseur Bouli Lanners (51.500 euro) ontving de prijs "Label Europa Cinémas", de prijs "Regards Jeunes" en de "prijs van de internationale filmrecensenten", terwijl "God's offices" van Claire Simon (16.000 euro) de prijs ontving van de "Société des Auteurs Compositeurs Dramatiques".

Door MEDIA gefinancierde films vielen dit jaar ook bij de Oscar-uitreiking in de prijzen, waar "Die Fälscher" (Oostenrijk/Duitsland) en "La vie en Rose" (Frankrijk) met een trofee naar huis mochten (IP/08/298).

Achtergrond:

Verdere informatie over het Mediaprogramma van de EU: http://ec.europa.eu/avpolicy/media/index_en.html

Winnaars in Cannes: zie http://www.festival-cannes.fr/en/festival/awards.html

De Verklaring van de ministers van cultuur in Cannes 2008 is beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/information_society/media/docs/overview/news/cannes2008/cannes_2008_en.pdf
Verdere informatie over het MEDIA MUNDUS-initiatief: http://ec.europa.eu/information_society/media/prep_action/index_en.htm

Annex 1: The 4 EU-Funded Films that won prizes at Cannes 2008

Winner of the Palme d'or

Entre Les Murs directed by Laurent Cantet (EU funding from MEDIA: €30,000)

– The story of a French teacher at a secondary school in a difficult area.

Winner of the Grand Prix

Gomorra directed by Matteo Garrone (EU funding from MEDIA: €45,000)

– A Neapolitan mafia drama based on a novel by Roberto Saviano.


Winner for the best Scenario

Le silence de Lorna directed by Luc and Jean-Pierre Dardenne (EU funding from MEDIA: €202,500)

– An Albanian woman marries a drug addict in order to obtain Belgian residency.


Winner of the prize “Un Certain Regard - Fondation Gan pour le Cinéma”

Tulpan, directed by Sergey Dvortsevoy (EU funding from MEDIA: 40,000€).
– Bulat has done military service in the Russian Navy and returns to the Kazakh step to become a shepherd. For that, he has to learn the shepherding trade and get married.

In addition, 2 EU-funded films were rewarded in the "La Quinzaine des Réalisateurs" 2008 selection:

"Label Europa Cinémas" Prize/ "Regards Jeunes" Prize/ "Prix de la critique internationale"

Eldorado (aka Léa) directed by Bouli Lanners (€51,500)

– Yvan grows a strange affection for Elie, an adolescent who breaks into his house, and decides to drive the teenager back to his parents.

"Société des Auteurs Compositeurs Dramatiques" Prize

Les Bureaux de Dieu directed by Claire Simon (€16,000)

– Day-to-day functioning of the family planning centre where women come to inform themselves about a choice they have or want to make.


Side Bar