Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/786

Bruxelles, 23 mai 2008

Creșterea siguranței și a performanței ecologice a autovehiculelor

Comisia Europeană propune ca, începând cu 2012, toate automobilele noi să fie echipate cu sisteme de control electronic al stabilității (ESC), în scopul de a crește radical siguranța autovehiculelor. În plus, începând cu 2013, camioanele și celelalte vehicule grele ar trebui să fie echipate cu sisteme avansate de frânare de urgență (AEBS) și sisteme de avertizare a părăsirii benzii de circulație (LDW). Anul trecut, Comisia propusese deja echiparea obligatorie a automobilelor de pasageri cu sisteme de asistență la frânare (BAS) pentru protecția pietonilor. Aceste măsuri vor reduce accidentele rutiere mortale cu aproximativ 5000 de cazuri pe an. De asemenea, Comisia propune, începând cu 2012, introducerea obligatorie a pneurilor cu rezistență redusă la rulare, care determină o diminuare considerabilă a consumului de combustibil și a emisiilor de CO2 și ar putea contribui și la reducerea zgomotului, menținând în același timp un nivel înalt de siguranță. Pneurile cu rezistență redusă la rulare vor reduce emisiile de CO2 cu până la 7 grame pe km, contribuind astfel în mod hotărâtor la strategia de reducere a emisiilor de CO2 ale automobilelor adoptată în 2007. Introducerea sistemelor de monitorizare a presiunii pneurilor, propusă de Comisie, va determina o reducere suplimentară a consumului de combustibil și a emisiilor de CO2. Propunerea Comisiei va avea drept consecință eliminarea a peste 150 de directive actuale și înlocuirea acestora cu un Regulament unic, aplicabil în mod direct în UE și care să facă referire la standardele armonizate ONU.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Günter Verheugen, responsabil pentru Întreprinderi și Industrie, a declarat: „Simplificăm legislația, îmbunătățim siguranța rutieră și promovăm eficiența consumului de combustibil. Prezentăm o abordare politică modernă și integrată, utilă pentru cetățeni, pentru mediu și pentru industrie.”

1. Comisia propune introducerea următoarelor cerințe de siguranță:

  • Introducerea graduală a Sistemelor obligatorii de control electronic al stabilității (ESC) pentru noile serii de automobile și vehicule comerciale începând cu 2012 și echiparea tuturor automobilelor noi până în 2014. ESC acționează asupra sistemului de frânare sau a sistemului de alimentare ale vehiculului, ajutând șoferul să păstreze controlul asupra acestuia în situațiile critice (cum ar fi cele cauzate de condițiile rutiere proaste sau de viteza excesivă în timpul virajelor). Utilizarea generalizată a ESC ar putea contribui nu numai la prevenirea accidentelor, ci și la reducerea semnificativă a ambuteiajelor provocate de accidentele în care sunt implicate vehicule de mari dimensiuni.
  • Sisteme avansate de frânare de urgență (AEBS) pentru vehiculele de mari dimensiuni, cu senzori care să avertizeze șoferul atunci când un vehicul este prea aproape de cel din fața sa, și, în anumite situații, să aplice un sistem de frânare de urgență pentru a preveni sau a reduce consecințele unei coliziuni (din 2013).
  • Sisteme de avertizare a părăsirii benzii de circulație (LDW) pentru vehiculele de mari dimensiuni, care să asiste șoferii avertizându-i atunci când vehiculul pe care îl conduc riscă să schimbe neintenționat banda de circulație, în special din cauza neatenției șoferului (din 2013).
  • În 2007, Comisia a propus, de asemenea, echiparea vehiculelor de pasageri cu sisteme de asistență la frânare (BAS), începând din 2009. Echiparea întregului parc de automobile european cu BAS ar determina salvarea vieții a 1100 de pietoni în fiecare an. Utilizarea BAS poate reduce semnificativ distanța de oprire a unui vehicul în situații de urgență, crescând astfel probabilitatea de evitare completă a lovirii pietonilor sau cel puțin reducând viteza la care aceasta se produce (a se vedea IP /07/1453).
  • În conformitate cu recomandările raportului CARS 21, abrogarea a peste 50 de directive existente și a peste 100 de directive de modificare, care să fie înlocuite, atunci când este posibil, cu trimiteri la Regulamentele Organizației Națiunilor Unite.

2. Noi cerințe pentru pneuri

  • Pneuri cu rezistență redusă la rulare (LRRT) obligatorii din 2012; acestea determină un consum scăzut de combustibil datorită reducerii rezistenței la mișcare care apare atunci când pneul rulează, rezistență provocată în special de deformarea roții, a pneului sau de deformarea drumului. Rezistența la rulare depinde foarte mult de materialul roții sau al pneului și poate fi redusă prin utilizarea unor materiale ca silicele în compoziția benzii de rulare a pneului. Pentru a evita orice impact negativ asupra siguranței, sunt introduse cerințe explicite de siguranță alături de noi standarde privind zgomotul.
  • Sisteme de monitorizare a presiunii pneurilor (TPMS), obligatorii din 2012, avertizează șoferul atunci când presiunea pneului este mult inferioară presiunii optime. Menținerea unui nivel adecvat de umflare a pneului este esențială pentru eficiența energetică și pentru randamentul pneului. Pneurile dezumflate pot provoca o creștere a consumului de carburant de până la 4%, reducând în același timp durata de folosire a pneului cu până la 45%. Pneurile pot pierde 3-6% din presiune pe lună, pierdere care poate să nu fie observată de șofer. Pneurile dezumflate sunt de asemenea un factor important de provocare a accidentelor rutiere.

Cercetările efectuate de TNO (Institutul de cercetare pentru autovehicule) din Țările de Jos arată că, pentru automobilele de pasageri, LRRT și TPMS au un potențial de economisire a combustibilului de 3% și respectiv 2,5%. Pentru mașinile noi cu un randament preconizat al motorului în ciclu de încercare de 130 g de CO2 pe km, introducerea acestor cerințe ar determina reduceri de peste 7 g de CO2 pe km (3,9 datorită LRRT și 3,25 datorită TPMS). Pentru o mașină actuală (cu un ciclu de încercare de, spre exemplu, 160 g), LRRT și TPMS ar determina un potențial total de reducere a emisiilor de CO2 de peste 7 kg pe tonă.

Sisteme avansate de siguranță

Estimările prealabile indică faptul că noile propuneri de echipare a vehiculelor grele cu sisteme avansate ar putea evita circa 2500 de morți pe an (aproximativ 500 datorită ESC și câte 1000 datorită AEBS și LDW); de asemenea, aceste propuneri ar contribui la salvarea unui număr mult mai mare de vieți în afara UE, dat fiind că legislația îi va încuraja pe producători să introducă ESC ca dotare de serie pentru un mare număr de piețe. Se estimează că echiparea mașinilor cu ESC ar salva circa 2000/2500 de vieți pe an. Propunerea permite și echiparea ca dotare opțională a automobilelor cu AEBS și LDW, cu condiția ca anumite standarde să fie respectate.
Pentru informații suplimentare:

http://ec.europa.eu/enterprise/automotive/safety/new_package.htm


Side Bar