Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/786

Brüsszel, 2008. május 23.

A járművek biztonságának és környezeti teljesítményének javítása

A járművek biztonságának jelentős mértékű növelése érdekében az Európai Bizottság javasolja, hogy 2012-től minden új autóba kerüljön beépítésre elektronikus stabilizáló program (ESP). A teherautókat és a többi nehézgépjárművet 2013-tól fel kell szerelni fejlett vészfékező (AEBS) és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerekkel (LDW). A gyalogosok védelme érdekében a Bizottság tavaly már javaslatot tett a személyautóknak a fékrásegítő rendszerekkel (BAS) történő kötelező felszerelésére. A várakozások szerint ezen intézkedések évente 5000-rel fogják csökkenteni a közlekedési balestek halálos áldozatainak számát. Egyidejűleg a Bizottság javasolja a kis gördülési ellenállású gumiabroncsok kötelező jellegű bevezetését 2012-től. Ezek számottevően csökkentik az üzemanyag-fogyasztást, a szén-dioxid-kibocsátást, és adott esetben akár a zajterhelést is, miközben megőrzik a biztonság magas szintjét. A kis gördülési ellenállással rendelkező gumiabroncsok kilométerenként akár 7 grammal is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, ami által nagy mértékben hozzájárulnak az autók szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére 2007 februárjában elfogadott stratégia megvalósításához. Az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást tovább csökkenti majd a gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszerek javasolt bevezetése is. A bizottsági javaslat eltöröl majd több mint 150 hatályban lévő irányelvet, amelyeket egyetlen rendelettel vált ki, amely közvetlenül alkalmazandó az EU-ban, és az ENSZ által elfogadott harmonizált szabványokra hivatkozik.

Günter Verheugen, a Bizottság vállalkozás- és iparpolitikáért felelős alelnöke a következőket nyilatkozta: „Egyszerűsítjük a szabályozást. Javítjuk a közlekedés biztonságát. Elősegítjük a hatékony üzemanyag-felhasználást. Modern, integrált politikai megközelítést teszünk le az asztalra, ami egyaránt előnyös a polgárok, a környezet és az ipar számára is.”

1. A Bizottság az alábbi biztonsági követelmények bevezetését javasolja:

  • Az elektronikus stabilizáló program (ESP) kötelező beépítése a személyautók és a haszongépjárművek új generációiba 2012-től kezdődő fokozatos bevezetéssel, 2014-re pedig minden új autóra kiterjedően. Az ESP a jármű fék- vagy meghajtási rendszerére kifejtett hatáson keresztül segíti a vezetőt a gépjármű feletti uralom megtartásában a kritikus helyzetekben (mint például rossz útviszonyok, vagy túl magas kanyarodási sebesség esetén). Az áldozatok számának visszaszorítása mellett az ESP széles körű használata jelentősen csökkentheti a nagy járműveket is érintő balesetek által okozott torlódásokat.
  • A nagy járművekre felszerelt fejlett vészfékező rendszer (AEBS) érzékelői segítségével figyelmezteti a vezetőt, ha túl közel kerül az előtte haladó járműhöz, és bizonyos esetekben vészfékezést végez, hogy elkerülje az ütközést vagy mérsékelje annak következményeit (2013-tól).
  • A nagy járművek sávelhagyásra figyelmeztető rendszerei (LDW) úgy segítik a vezetőket, hogy figyelmeztetik őket, ha a járművük akaratlanul elhagyja a sávot, aminek elsődleges oka a vezető figyelmetlensége (2013-tól.)
  • A Bizottság 2007 októberében javasolta továbbá, hogy a személyautókat szereljék fel fékrásegítő rendszerekkel (BAS) 2009-től kezdődően. Amennyiben az európai autóállomány egészét sikerül felszerelni fékrásegítő rendszerekkel, nem kevesebb mint 1100 gyalogos életét lehetne megóvni évente. A fékrásegítő rendszerek alkalmazása jelentősen csökkentheti a járművek fékútját a vészhelyzeteknél, aminek eredményeképpen a gyalogossal való ütközést akár teljesen el is lehet kerülni, vagy sokkal alacsonyabb sebesség mellett következne be (lásd IP /07/1453).   
  • A CARS 21 csoport jelentésének ajánlásaival összhangban a több mint 50 hatályos irányelv és a több mint 100 módosító irányelv hatályon kívül helyezése, és ahol lehet az ENSZ rendeletekre való hivatkozásokkal történő kiváltása valósul meg.

2. A gumiabroncsokra vonatkozó új követelmények

  • A 2012-től kötelező kis gördülési ellenállással rendelkező gumiabroncsok (LRRT) használatával csökken az üzemanyag-fogyasztás, mivel a gumiabroncsok gördülésekor kisebb mozgási ellenállás lép fel, amit elsősorban a kerék, a gumiabroncs, vagy az út deformálódása okoz. A gördülési ellenállás nagyban függ a kerék, illetve a gumiabroncs anyagától és csökkenthető például szilikonnak a futófelület anyagához való hozzáadásával. A biztonságot érintő bárminemű negatív következmény elkerülése érdekében egyértelmű biztonsági követelmények kerültek meghatározásra a zajterhelésre vonatkozó új szabványok mellett.
  • A 2012-től kötelező gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszerek (TPMS) figyelmeztetik a vezetőt, ha a gumiabroncsban mért nyomás jelentősen kisebb az optimálisnál. A megfelelő gumiabroncsnyomás megléte létfontosságú mind a hatékonyság, mind a jobb teljesítmény szempontjából. A lapos gumiabroncsok akár 4%-kal is növelhetik az üzemanyag-fogyasztást, miközben a gumiabroncs élettartamát 45%-kal csökkentik. A gumiabroncsok havonta 3-6%-ot is veszíthetnek a nyomásukból, és ezt a vezető nem feltétlenül veszi észre. A lapos gumiabroncsok sok közúti balesetet is okoznak.

A hollandiai TNO által elvégzett kutatás szerint az alacsony gördülési ellenállással rendelkező gumiabroncsok és a gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszerek alkalmazása a személyautóknál az üzemanyag-fogyasztás 3, illetve 2,5%-os csökkenését eredményezheti. A vizsgálati ciklusban 130 g CO2/km kibocsátással rendelkező új autók esetében ez további több mint 7 g CO2/km csökkenést jelentene (3,9 g az alacsony gördülési ellenállással rendelkező gumiabroncsoknak, és 3,25 g a gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszereknek köszönhetően). Egy jelenlegi (például 160 grammos teszteredménnyel rendelkező) autó esetében a CO2-kibocsátás csökkenésének mértéke meghaladhatja a 7 kg/tonna értéket.

Fejlett biztonsági rendszerek

Az előzetes becslések szerint a nehézgépjárműveknek a fejlett biztonsági rendszerekkel való felszerelésére vonatkozó új javaslatok végső soron évente mintegy 2500 ember életét menthetik meg (500-at az elektronikus stabilizáló programnak, 1000-1000-et pedig a fejlett vészfékező rendszereknek, illetve a sávelhagyásra figyelmeztető rendszereknek köszönhetően). Sok-sok további élet menthető meg az EU-n kívül is, hiszen a szabályozás arra ösztönzi a gyártókat, hogy az ESP-t szabványként alkalmazzák a piacok széles körében. Az autóknak az ESP-vel való felszerelése évente 2000-2500 életet menthet meg. A javaslat lehetőséget teremt az autóknak a fejlett vészfékező rendszerrel és sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel való opcionális felszerelésére is, amennyiben bizonyos feltételek teljesülnek.
További információ:

http://ec.europa.eu/enterprise/automotive/safety/new_package.htm


Side Bar