Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/749

Bryssel den 15 maj 2008

EU och UEFA lanserar en telefonlinje för konsumenthjälp till fotbollssupportrar vid EM i fotboll 2008

EU-kommissionären med ansvar för konsumentfrågor, Meglena Kuneva, tillkännager idag att EU tillsammans med UEFA kommer att starta en informationskampanj och en telefonhjälplinje där supportrar som reser till fotbolls-EM 2008 kan få råd om de rättigheter de har som konsumenter och stöd när de stöter på problem. Kampanjen handlar om konsumentfrågor, t.ex. förfalskade matchbiljetter, överlåtelse av biljetter vid sjukdom, flygresor, roamingavgifter, sjukförsäkring inom EU eller inköp utomlands. Från och med idag finns en konsumentbroschyr med råd till fotbollssupportrarna på UEFA:s webbplats www.euro2008.com och på Europeiska kommissionens webbplats www.supportersrights.eu. Under den tid EM pågår, från och med den 1 juni 2008, kan man få hjälp med konsumentfrågor på samtliga EU-språk genom att ringa följande gratisnummer: 00800 6 7 8 9 10 11.

– Vårt budskap är klart och tydligt. Som EU-medborgare har du en stark ställning som konsument. Ta reda på dina rättigheter och utnyttja dem! Vi vill att supportrarna ska få så bra upplevelser som möjligt när de reser till fotbolls-EM. Om du som konsument vet vilka rättigheter du har är det till stor hjälp. Kampanjen handlar om att ge praktiska konsumentråd. I broschyren står tio saker du bör tänka på innan du reser och telefonhjälplinjen finns där för att lösa praktiska problem. Mycket fotbollsnöje!, önskar EU-kommissionär Meglena Kuneva.

– Det gläder mig att UEFA och Europeiska kommissionen har arbetat tillsammans för att upprätta telefonhjälplinjen och ta fram denna broschyr, säger UEFA:s ordförande Michel Platini. Initiativet kommer att hjälpa supportrar från alla länder till en trevlig vistelse i Österrike och Schweiz.

Telefonhjälplinjen

EU:s hjälplinje för konsumentfrågor kommer att vara öppen under hela juni 2008 för att ta emot och besvara supportrarnas frågor om deras rättigheter som konsumenter. Det kan handla om vad de har rätt till vid inställda flyg, vad de bör göra om de köper en felaktig vara eller vilket sjukvårdsskydd de har. Telefonhjälplinjen tillhandahålls med stöd av tjänsten Europe Direct och är kostnadsfri[1]. Den fungerar från alla EU-länder och är tillgänglig på alla officiella EU-språk.

Supportrar och konsumenter kan under vardagar ringa telefonnumret 00 800 6 7 8 9 10 11 från kl. 9.00–18.30, centraleuropeisk tid, från vilket EU-land som helst. Telefonnumret + 32-2-299 96 96 gäller för alla som ringer från andra länder (normaltaxa gäller). Supportrar som ringer från Schweiz ska använda det senare numret.

På telefonhjälplinjen behandlas konsumentfrågor, t.ex. rättigheter som flygpassagerare eller kunder, roamingavgifter och biljettfrågor, såsom nämns i broschyren. För frågor som inte i första hand är konsumentfrågor kommer man genom hjälplinjen att om möjligt ange alternativa kontaktpunkter för stöd.

Om du behöver mer information
EU/UEFA-kampanjen genomförs med stöd av nätverket med de 27 europeiska konsumentcentrumen. Nätverket kommer att ge konsumentrådgivning till supportrar innan de reser iväg och lämna kompletterande stöd – genom att kontakta företag eller följa upp klagomål – när de återvänt hem. En lista över de 27 europeiska konsumentcentrumen finns på följande webbplats:

http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/docs/ecc_network_centers.pdf

Europeiska konsumentcentrum finns även i Norge och Island (som tillhör EES), men däremot inte i Schweiz.
Konsumentcentrumet i Österrike kommer att stå i frontlinjen när det gäller att hjälpa supportrar och konsumenter som besöker matcher där. En ansenlig mängd information om konsumenträttigheter och om fotbolls-EM finns på centrumets webbplats på engelska och tyska:

www.europakonsument.at/euro2008

Konsumenter och supportrar i Österrike kan också kontakta konsumentcentrumet på ett särskilt telefonnummer, 0810 – 810 225, (på engelska eller tyska), som endast är tillgängligt i Österrike.

Bakgrund: Fotbolls-EM 2008

UEFA anordnar vart fjärde år EM i fotboll. I år står Österrike och Schweiz som gemensamma värdar. Upp till fem miljoner fotbollssupportrar förväntas komma för att titta på matcherna både på arenorna och på storbildsskärmar på specialutformade områden för supportrar.

Öppningsmatchen spelas den 7 juni i Basel och finalen den 29 juni i Wien. Åtta städer i de två länderna kommer att stå som värdar för evenemanget. I turneringen deltar sammanlagt 16 lag, uppdelade på fyra grupper med fyra lag i varje grupp. I grupp A spelar Schweiz, Tjeckien, Portugal och Turkiet, i grupp B Österrike, Kroatien, Tyskland och Polen, i grupp C Nederländerna, Italien, Rumänien och Frankrike och i grupp D Grekland, Sverige, Spanien och Ryssland.

Mer information om fotbolls-EM 2008

http://www.euro2008.com

Mer information om konsumenträttigheter

http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm

Mer information om tjänsten Europe Direct

http://ec.europa.eu/europedirect/index_en.htm


[1] * Vissa mobiltelefonoperatörer ger inte tillgång till 00800-nummer eller kan ta ut en avgift för sådana samtal.

I vissa fall kan sådana samtal vara kostnadsbelagda från telefonautomater eller hotell.


Side Bar