Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/749

Bruselj, 15. maja 2008

Potrošniki: EU in UEFA vzpostavili telefonsko številko za pomoč ljubiteljem nogometa, ki si bodo ogledali EURO 2008

Evropska komisarka za potrošništvo Meglena Kuneva je danes napovedala začetek informacijske kampanje EU-UEFA in vzpostavitev telefonske številke za pomoč ljubiteljem nogometa, ki si bodo ogledali prvenstvo v nogometu EURO 2008, glede njihovih potrošniških pravic in za zagotovitev podpore tistim, ki naletijo na težave. Kampanja obravnava vprašanja v zvezi z varstvom potrošnikov – od ponarejenih vstopnic za ogled tekem do prenosa vstopnic na drugo osebo v primeru bolezni, potovanja z letalom, cen gostovanja v tujem mobilnem omrežju, evropskega zdravstvenega zavarovanja in težav pri nakupovanju v tujini. Ljubiteljem nogometa, ki si bodo ogledali prvenstvo, je od danes na spletni strani UEFA www.euro2008.com in Evropske komisije www.supportersrights.eu na voljo spletni vodič z informacijami o varstvu potrošnikov. Od 1. junija 2008 dalje bo med prvenstvom na voljo brezplačna telefonska številka 00800 67 89 10 11 za pomoč pri vprašanjih o potrošniških pravicah v vseh jezikih EU.

Komisarka Kuneva je povedala: „Naše sporočilo je jasno: vaše pravice potrošnika kot državljana EU so očitne. Zavedajte se jih in jih uveljavite! Želimo, da bo izkušnja ljubiteljev nogometa, ko bodo potovali na ogled prvenstva EURO 2008, izjemna, in da jim bo razumevanje njihovih potrošniških pravic pri tem v veliko pomoč. Cilj te kampanje je dati ljudem praktične informacije v zvezi s potrošniškimi vprašanji. V spletnem vodiču je tako navedenih 10 stvari, ki jih morate vedeti pred odhodom, telefonska številka pa je vzpostavljena z namenom, da se težave ljubiteljev nogometa rešijo na kraju samem. Uživajte v prvenstvu!“

Predsednik Uefe Michel Platini je povedal: „Vesel sem, da sta UEFA in Evropska komisija sodelovali pri vzpostavitvi te telefonske številke za pomoč in izdelavi tega spletnega vodiča. Zaradi te pobude bodo ljubitelji nogometa iz vseh držav lahko uživali med bivanjem v Avstriji in Švici.“

Telefonska številka za pomoč

Na evropski telefonski številki za pomoč, ki bo delovala cel junij, bo mogoče dobiti odgovore na vsa vprašanja, ki bi jih lahko ljubitelji nogometa imeli glede svojih potrošniških pravic, kot so na primer informacije o tem, do kakšnega nadomestila so upravičeni v primeru odpovedanega leta, kaj storiti, če kupljeni izdelek ni brezhiben, do kakšne zdravniške oskrbe so upravičeni. Klic na telefonsko številko za pomoč, ki je zagotovljena s podporo službe Europe Direct, je iz vseh držav EU brezplačen[1] , pomoč pa bo na voljo v vseh uradnih jezikih EU.

Ljubitelji nogometa in potrošniki lahko na telefonsko številko 00 800 67 89 10 11 ob delovnikih pokličejo med 9.00 in 18.30 po srednjeevropskem času iz katere koli države v EU. Stacionarna številka (+ 32-2) 299 96 96 je na voljo vsem, ki kličejo izven EU (veljajo običajne tarife). Ljubitelji nogometa iz Švice naj uporabljajo slednjo telefonsko številko.

Na brezplačni telefonski številki za pomoč bo mogoče dobiti informacije o varstvu potrošnikov, kot so pravice letalskih potnikov, pravice kupcev, cene gostovanja v tujih mobilnih omrežjih in nakup vstopnic, kot je navedeno v spletnem vodiču. Kadar vprašanja niso neposredno povezana z varstvom potrošnikov, bo na brezplačni telefonski številki za pomoč mogoče dobiti informacije o drugih kontaktnih točkah za pomoč.

Potrebujete več informacij?
Kampanja EU-UEFA je organizirana s podporo mreže 27 evropskih potrošniških centrov (ECC-Net). Mreža centrov ECC bo ljubiteljem nogometa odgovorila na vprašanja v zvezi z varstvom potrošnikov pred odhodom in jim po prihodu domov zagotovila dodatno podporo, in sicer bo stopila v stik s podjetji ali spremljala reševanje pritožb. Seznam 27 Evropskih potrošniških centrov je na voljo na:

http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/docs/ecc_network_centers.pdf.

V državah EGP (Evropski gospodarski prostor), kot sta Norveška ali Islandija, Evropski potrošniški centri so, medtem ko ga v Švici ni.
Evropski potrošniški center v Avstriji bo osrednji center za pomoč ljubiteljem nogometa in potrošnikom pri ogledu prvenstva. Veliko uporabnih informacij o potrošniških pravicah in prvenstvu v angleškem in nemškem jeziku je na voljo na spletni strani prvenstva EURO 2008:

www.europakonsument.at/euro2008.

Potrošniki in ljubitelji nogometa v Avstriji lahko pokličejo Evropski potrošniški center na njihovo odprto telefonsko številko 0810 81 02 25 (v nemščini in pogovorni angleščini – na voljo le v Avstriji).

Ozadje: UEFA EURO 2008

„EURO“ je evropsko prvenstvo v nogometu, ki ga UEFA prireja vsake štiri leta. Skupni gostiteljici letošnjega prvenstva UEFA EURO 2008 sta Avstrija in Švica. Pričakujejo, da si bo prvenstvo ogledalo do 5 milijonov ljubiteljev nogometa, ki si bodo tekme lahko ogledali na nogometnih igriščih in velikih platnih v posebnih središčih za ljubitelje nogometa.

Otvoritvena tekma bo 7. junija v Baslu, finalna pa 29. junija na Dunaju. Prireditev bo gostilo osem mest v dveh državah. Na prvenstvu bo 16 ekip, razdeljenih v štiri skupine po štiri ekipe, in sicer skupina A : Švica, Češka, Portugalska in Turčija; skupina B : Avstrija, Hrvaška, Nemčija in Poljska; skupina C : Nizozemska, Italija, Romunija in Francija; skupina D: Grčija, Švedska, Španija in Rusija.

Več informacij o prvenstvu EURO 2008 je na voljo na:

http://www.euro2008.com

Več informacij o potrošniških pravicah je na voljo na:

http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm

Več informacij o službi Europe Direct je na voljo na:

http://ec.europa.eu/europedirect/index_en.htm


[1] * Nekateri operaterji mobilne telefonije ne dovoljujejo vzpostavitve zveze na številko 00800 ali pa te klice zaračunavajo.

V nekaterih primerih so ti klici plačljivi tudi v javnih telefonskih govorilnicah ali hotelih.


Side Bar