Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/749

Bruxelles, 15 mai 2008

Protecția consumatorilor: UE și UEFA lansează un serviciu de asistență telefonică pentru suporterii care călătoresc la EURO 2008

Comisarul european pentru protecția consumatorilor, Meglena Kuneva, a anunțat astăzi lansarea unei campanii de informare și a unei linii de asistență telefonică pentru a-i informa pe suporterii care călătoresc la EURO 2008 cu privire la drepturile lor în calitate de consumatori și pentru a-i sprijini pe cei care întâmpină probleme. Campania abordează problemele care îi afectează pe consumatori - de la biletele de intrare false la transferul biletelor în caz de boală, transportul aerian, tarifele de roaming, asigurarea de sănătate a UE și problemele care apar la cumpărături în străinătate. O broșură a UE-UEFA destinată consumatorilor și disponibilă pe internet, care oferă recomandări clare suporterilor care călătoresc la turneul final, este disponibilă începând de astăzi pe site-ul www.euro2008.com, precum și pe site-ul internet al Comisiei Europene, la adresa www.supportersrights.eu. Un serviciu gratuit de asistență telefonică consacrat drepturilor consumatorilor va funcționa – în toate limbile UE – pe toată durata turneului final, începând cu data de 1 iunie 2008 – serviciu gratuit de asistență telefonică privind drepturile suporterilor 00800 6 7 8 9 10 11.

Comisarul Kuneva a declarat: „Mesajul nostru este clar: în calitate de cetățean european, beneficiați de drepturi foarte solide în materie de protecție a consumatorilor. Cunoașteți-le și folosiți-le! Dorim ca suporterii care călătoresc la Euro 2008 să beneficieze de o experiență cât se poate de bună – iar înțelegerea drepturilor lor în calitate de consumatori îi va ajuta în mare măsură. Scopul acestei campanii este de a le oferi oamenilor sfaturi practice în materie de protecție a consumatorilor. Astfel, broșura menționează 10 lucruri pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a pleca, iar linia de asistență telefonică are rolul de a-i ajuta pe suporteri să-și rezolve problemele la fața locului. Vă dorim să vă bucurați de turneul final!”

Michel Platini, președintele UEFA, a declarat: „Sunt încântat de faptul că UEFA și Comisia Europeană au colaborat pentru a crea această linie de asistență telefonică și pentru a produce acest ghid. Această inițiativă îi va ajuta pe suporterii din toate țările să petreacă un sejur plăcut în Austria și Elveția.”

Linia de asistență telefonică

Linia de asistență telefonică a UE pentru consumatori va funcționa pe toată durata lunii iunie 2008, pentru a răspunde la toate întrebările pe care suporterii le-ar putea avea în legătură cu drepturile lor în calitate de consumatori: de la drepturile pe care le au în cazul în care le este anulat zborul, la ceea ce ar trebui să facă în cazul în care cumpără un produs defectuos și la asigurarea medicală de care beneficiază.

Această linie de asistență telefonică, pusă la dispoziție cu sprijinul serviciului Europe Direct, este gratuită[1] din toate țările UE și va fi disponibilă în toate limbile oficiale ale UE.

Suporterii și consumatorii pot apela între orele 9.00 și 18.30 (CET) de luni până vineri, la numărul 00 800 6 7 8 9 10 11, valabil pe întreg teritoriul UE. Numărul normal + 32-2-299.96.96 este valabil în întreaga lume (se aplică un tarif normal). Suporterii care apelează din Elveția sunt invitați să îl folosească pe acesta din urmă.

Linia de asistență telefonică se va ocupa de problemele care îi afectează pe consumatori – precum drepturile pasagerilor aerieni, drepturile cumpărătorilor, tarifele de roaming și biletele – după cum indică broșura. În cazul în care întrebările nu sunt legate direct de probleme care îi afectează pe consumatori, linia de asistență telefonică va oferi, dacă este posibil, alte puncte de contact pentru asistență.

Informații suplimentare
Campania UE-UEFA este organizată cu sprijinul rețelei de 27 de Centre Europene pentru Consumatori (rețeaua CEC). Rețeaua CEC va oferi suporterilor sfaturi în materie de protecție a consumatorilor înaintea plecării lor și le va acorda acestora un sprijin suplimentar – pentru a intra în contact cu societățile sau pentru a urmări traseul reclamațiilor – odată ce se întorc acasă. Lista celor 27 de Centre Europene pentru Consumatori este disponibilă la adresa următoare:

http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/docs/ecc_network_centers.pdf

În timp ce, în țări precum Norvegia și Islanda, care fac parte din SEE (Spațiul Economic European), există Centre Europene pentru Consumatori, în Elveția nu există astfel de centre.
Centrul European pentru Consumatori din Austria va fi primul la dispoziția suporterilor și consumatorilor care asistă la meciuri. Numeroase informații utile cu privire la drepturile consumatorilor și la turneul final sunt disponibile, în limbile engleză și germană, pe site-ul internet dedicat EURO 2008, la adresa următoare:

www.europakonsument.at/euro2008

În Austria, consumatorii și suporterii se pot adresa, de asemenea, Centrului European pentru Consumatori prin intermediul serviciului său de asistență telefonică (în limbile germană și engleză – disponibil doar în Austria), la numărul 0810 - 810 225.

Context: UEFA EURO 2008

„EURO” este Campionatul European de Fotbal organizat de UEFA, care are loc o dată la patru ani. UEFA EURO 2008 va avea loc în Austria și Elveția, cele două țări care îl organizează în comun. Până la 5 milioane de suporteri sunt așteptați să călătorească la turneul final pentru a urmări meciurile atât pe stadioane, cât și pe marile ecrane instalate în locuri special amenajate.

Meciul de deschidere va avea loc la 7 iunie la Basel, iar finala se va juca la 29 iunie la Viena. Opt orașe din cele două țări vor găzdui evenimentul. În total, 16 echipe vor participa la turneu, repartizate în patru grupe a câte patru echipe. Grupa A: Elveția, Republica Cehă, Portugalia și Turcia; Grupa B: Austria, Croația, Germania și Polonia; Grupa C: Olanda, Italia, România și Franța; Grupa D: Grecia, Suedia, Spania și Rusia.

Pentru mai multe informații privind turneul final EURO 2008:

http://www.euro2008.com

Pentru mai multe informații privind drepturile consumatorilor:

http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm

Pentru mai multe informații privind serviciul Europe Direct:

http://ec.europa.eu/europedirect/index_en.htm


[1] * Unii operatori de telefonie mobilă nu permit accesul la numerele 00800 sau pot taxa aceste apeluri.

În anumite cazuri, apelurile respective pot fi contra cost atunci când sunt efectuate din cabine telefonice sau hoteluri.


Side Bar