Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/749

Brussel, 15 mei 2008

Consumentenbescherming: EU en UEFA starten hulplijn voor fans die naar EURO 2008 gaan

EU-commissaris voor consumentenbescherming Meglena Kuneva kondigde vandaag aan dat de EU en de UEFA een informatiecampagne en een hulplijn starten om fans die naar EURO 2008 gaan, over hun rechten als consument in te lichten en hun hulp te bieden als ze problemen ondervinden. De campagne behandelt onderwerpen die voor consumenten van belang zijn, zoals valse kaarten, de overdracht van kaarten in geval van ziekte, vliegreizen, roamingkosten, ziekteverzekering in de EU en problemen bij het winkelen in het buitenland. Een onlinebrochure van de EU en de UEFA met duidelijke adviezen voor toernooibezoekers kan vanaf vandaag worden geraadpleegd op www.euro2008.com en op de website van de Europese Commissie, onder www.supportersrights.eu. Een gratis telefoonnummer over consumentenrechten – in alle talen van de EU – zal vanaf 1 juni 2008 voor de hele duur van de kampioenschappen kunnen worden gebeld: 00800 6 7 8 9 10 11.

Commissaris Kuneva stelde het als volgt: "Onze boodschap is duidelijk: als Europees burger heeft u bijzonder sterke consumentenrechten. Zorg dat u ze kent, en maak er gebruik van! Wij willen dat fans die naar EURO 2008 gaan zonder zorgen kunnen genieten – en als ze hun consumentenrechten kennen, wordt dat een stuk gemakkelijker. Deze campagne brengt de mensen praktisch advies in consumentenzaken. Zo bevat de brochure een lijst van 10 dingen die u moet weten voor u vertrekt, en is de hulplijn er om fans met praktische problemen te helpen. Ik wens u veel plezier bij dit toernooi!

UEFA-voorzitter Michel Platini was "erg blij dat de UEFA en de Europese Commissie hebben samengewerkt om de hulplijn en de brochure tot stand te brengen. Dankzij dit initiatief zullen fans uit alle landen nog meer kunnen genieten van hun verblijf in Oostenrijk en Zwitserland."

De hulplijn

De EU-consumentenhulplijn zal de hele maand juni 2008 toegankelijk zijn om vragen van fans over hun consumentenrechten te beantwoorden: waar ze recht op hebben als hun vlucht is geschrapt, wat ze moeten doen als een product dat ze hebben gekocht gebreken blijkt te hebben, of op welke medische zorg ze een beroep kunnen doen. De hulplijn, die samen met de makers van Europe Direct wordt aangeboden, is een gratis[1] nummer dat vanuit alle landen van de EU en in alle officiële talen van de EU kan worden gebeld.

Fans en consumenten kunnen de hulplijn onder nummer 00 800 6 7 8 9 10 11 vanuit de hele EU bellen, op weekdagen tussen 9.00 en 18.30 uur MET (Midden-Europese Tijd). Het normale infonummer, (32) (0)2 299 96 96, kan van overal ter wereld worden gebeld (tegen het normale tarief). Fans die vanuit Zwitserland bellen, dienen dit nummer te gebruiken.

De hulplijn behandelt consumentenzaken zoals de rechten van vliegtuigpassagiers en consumenten, roamingkosten en problemen in verband met kaarten – zoals in de brochure is uiteengezet. Voor vragen die niet direct verband houden met consumentenzaken zal de hulplijn zo mogelijk aangeven welke instanties kunnen worden gecontacteerd voor hulp.

Meer informatie nodig?
Bij de campagne van de EU en de UEFA wordt samengewerkt met het netwerk van 27 Europese consumentencentra (ECC-Net). Dit netwerk verstrekt de fans advies over consumentenzaken voor ze vertrekken en biedt de fans ook steun – door contact op te nemen met bedrijven of door klachten na te trekken – wanneer zij weer thuis zijn. De lijst van 27 Europese consumentencentra is te vinden op:

http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/docs/ecc_network_centers.pdf.

Ook in Noorwegen en IJsland, die deel uitmaken van de EER (Europese Economische Ruimte), is een Europees consumentencentrum, maar in Zwitserland niet.
Het Europese consumentencentrum in Oostenrijk zal een belangrijke rol spelen in de hulp voor fans en consumenten die daar wedstrijden bijwonen. Een hoop nuttige informatie over consumentenrechten en over het toernooi is te vinden (in het Engels en het Duits) op de EURO 2008-website van het Oostenrijkse consumentencentrum:

www.europakonsument.at/euro2008.

In Oostenrijk kunnen consumenten en fans ook de "hotline" van het Europese consumentencentrum bellen (in het Duits en het Engels – alleen vanuit Oostenrijk): 0810 810 225.

Achtergrond: UEFA EURO 2008

Bij de "EURO" gaat het om het Europese kampioenschap voetballen van de UEFA, dat om de vier jaar plaatsvindt. De EURO 2008 vindt plaats in Oostenrijk en Zwitserland, die gezamenlijk als gastland optreden. Verwacht wordt dat zo'n 5 miljoen voetbalfans naar de wedstrijden komen kijken, zowel in de stadions als op grote televisieschermen in speciale fanzones.

De aftrap van de openingswedstrijd wordt op 7 juni in Bazel gegeven, de finale wordt op 29 juni in Wenen gespeeld. De wedstrijden vinden plaats in acht verschillende steden in beide landen. Aan de kampioenschappen nemen 16 ploegen deel, verdeeld over vier groepen van elk vier ploegen. Groep A: Zwitserland, Tsjechië, Portugal en Turkije; Groep B: Oostenrijk, Kroatië, Duitsland en Polen; Groep C: Nederland, Italië, Roemenië en Frankrijk; Groep D: Griekenland, Zweden, Spanje en Rusland.

Meer informatie over EURO 2008 vindt u op:

http://www.euro2008.com

Meer informatie over uw rechten als consument vindt u op:

http://ec.europa.eu/consumers/index_nl.htm

Meer informatie over Europe Direct Service vindt u op:

http://ec.europa.eu/europedirect/index_nl.htm


[1] * Sommige mobiele belbedrijven bieden geen toegang tot 00800-nummers of brengen deze gesprekken in rekening.

Soms worden deze gesprekken ook in rekening gebracht als vanuit een telefooncel of hotel wordt gebeld.


Side Bar