Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/749

Bryssel 15. toukokuuta 2008

EU:n ja UEFAn palvelevasta puhelimesta apua jalkapallon EM-kisoihin matkustaville

EU ja Euroopan jalkapalloliitto UEFA käynnistävät tiedotuskampanjan ja puhelinpalvelun jalkapallon EM-kisoihin 2008 matkustaville. Asiasta kertonut EU:n kuluttaja-asiainkomissaari Meglena Kuneva selittää, että tarkoituksena on tiedottaa kisaturisteille heidän oikeuksistaan kuluttajina sekä antaa tukea hankaluuksiin joutuville. Kampanjassa on kyse kuluttajiin liittyvistä kysymyksistä: väärennetyistä pääsylipuista, lipun siirtämisestä sairaustapauksessa, lentomatkoista, matkapuhelinmaksuista, sairausvakuutuksesta EU:ssa sekä ongelmista, joihin voi törmätä tehdessään ostoksia ulkomailla. EU ja UEFA ovat laatineet opasvihkosen turnaukseen matkustaville jalkapallofaneille. Vihkonen on nyt saatavissa UEFAn www.euro2008.com ja Euroopan komission verkkosivuilta www.supportersrights.eu. Kuluttajat saavat apua oikeuksiinsa liittyvissä asioissa maksuttomasta puhelinpalvelusta. Tämä EU:n kaikilla kielillä toimiva palvelu tarjoaa apua numerossa 00800 67891011 kesäkuun alusta turnauksen loppuun asti.

Komissaari Kuneva muistuttaa jalkapallofaneille, että EU:n kansalaisina heillä on vahvat kuluttajan oikeudet. ”Tuntekaa oikeutenne ja käyttäkää niitä,” kehottaa komissaari, joka haluaa, että kisoista tulee faneille mahdollisimman miellyttävä kokemus. Kuluttajan oikeuksista on siihen paljon apua, kunhan ne tunnetaan. Kampanjan tarkoituksena on antaa kuluttajille käytännön ohjeita. Opasvihkosessa kerrotaan kymmenen asiaa, jotka kisoihin matkustavien on hyvä tietää ennen lähtöä, ja puhelinpalvelu taas tarjoaa apua paikan päällä. ”Nauttikaa kisoista”, toivottaa komissaari vielä.

UEFAn puheenjohtaja Michel Platini on erittäin iloinen, että UEFA ja Euroopan komissio ovat yhdessä perustaneet puhelinpalvelun ja laatineet oppaan. ”Ne auttavat faneja kaikista maista nauttimaan olostaan Itävallassa ja Sveitsissä.”

Puhelinpalvelu

Mitä teen, jos lentoni perutaan? Entä jos ostamassani tuotteessa on jotain vikaa? Millaista lääketieteellistä hoitoa minulla on oikeus saada? Näihin ja muihin kuluttajan oikeuksia koskeviin kysymyksiin jalkapallofani saa vastauksen EU:n kuluttajapuhelimesta, joka on avoinna koko kesäkuun 2008. Puhelinpalveluun voi soittaa maksutta[1] kaikista EU-maista, ja se on tarjolla EU:n kaikilla virallisilla kielillä. Palvelu järjestetään Europe Direct -palvelun tuella.

Jalkapallofanit ja muut kuluttajat voivat soittaa numeroon 00800 67891011 mistä tahansa EU:sta. Palvelu on avoinna arkisin kello 9–18.30 Keski-Euroopan aikaa. Numeroon +32 2 299 9696 voi puolestaan soittaa kaikkialta maailmasta (normaalit puhelumaksut). Tätä numeroa suositellaan Sveitsistä soittaville.

Puhelinpalvelu auttaa kuluttajansuojaan liittyvissä asioissa. Se antaa tietoja opasvihkosessa mainituista seikoista, kuten lentomatkustajan ja asiakkaan oikeuksista, matkapuhelinmaksuista ja lippuihin liittyvistä kysymyksistä. Jos kysymys ei suoraan liity kuluttaja-asioihin, puhelinpalvelu pyrkii kertomaan, mistä muualta saa apua.

Lisätietoja
EU:n ja UEFAn kampanjaa tukee 27 EU-kuluttajaneuvontakeskuksen verkosto ECC-Net. Keskukset antavat jalkapallofaneille kuluttaja-asioihin liittyviä neuvoja ennen matkalle lähtöä ja tukevat heitä myös kotiinpaluun jälkeen esim. ottamalla yhteyttä yrityksiin tai käsittelemällä valituksia. Luettelo 27 EU-kuluttajaneuvontakeskuksesta on saatavana osoitteessa

http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/docs/ecc_network_centers.pdf.

EU-kuluttajaneuvontakeskus löytyy myös Euroopan talousalueeseen kuuluvista Norjasta ja Islannista, mutta Sveitsissä sellaista ei ole.
Itävallassa pelattavien otteluiden katsojia auttaa ensi sijassa Itävallan EU-kuluttajaneuvontakeskus. Keskuksen erityisillä EM-kisasivuilla on runsaasti hyödyllistä tietoa kuluttajan oikeuksista ja kisoista (saksaksi ja englanniksi):

www.europakonsument.at/euro2008.

Itävallassa olevat voivat ottaa yhteyttä maan EU-kuluttajaneuvontakeskukseen myös puhelimitse soittamalla numeroon 0810 810 225 (saksaksi ja englanniksi, yhteys toimii vain Itävallasta).

Taustaa: jalkapallon EM-kisat 2008 (UEFA EURO 2008)

UEFA järjestää jalkapallon EM-kisat neljän vuoden välein. Vuoden 2008 lopputurnauksella on kaksi järjestäjää: Itävalta ja Sveitsi. Turnaukseen odotetaan jopa viittä miljoonaa jalkapallon ystävää, jotka voivat seurata otteluita paitsi stadioneilla myös erityisille fanialueille pystytettäviltä suurilta kuvaruuduilta.

Avausottelu pelataan 7. kesäkuuta Baselissa ja loppuottelu 29. kesäkuuta Wienissä. Otteluita järjestetään kahdeksassa itävaltalaisessa ja sveitsiläisessä kaupungissa. Turnaukseen osallistuu 16 joukkuetta, jotka on jaettu neljään lohkoon. Lohkossa A pelaavat Sveitsi, Tšekki, Portugali ja Turkki, lohkossa B Itävalta, Kroatia, Saksa ja Puola, lohkossa C Alankomaat, Italia, Romania ja Ranska sekä lohkossa D Kreikka, Ruotsi, Espanja ja Venäjä.

Lisätietoja jalkapallon EM-lopputurnauksesta 2008

http://www.euro2008.com

Lisätietoja kuluttajan oikeuksista

http://ec.europa.eu/consumers/index_fi.htm

Lisätietoja Europe Direct -palvelusta

http://ec.europa.eu/europedirect/index_fi.htm


[1] Eräät matkapuhelinoperaattorit eivät välitä puheluita 00800-alkuisiin numeroihin tai saattavat laskuttaa puheluista. Joissakin tapauksissa nämä puhelut voivat olla maksullisia soitettaessa puhelinkioskista tai hotellista.


Side Bar