Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/749

Βρυξέλλες, 15 Μαΐου 2008

Καταναλωτές: Η ΕΕ και η UEFA εγκαινιάζουν γραμμή βοήθειας για τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν για τους αγώνες του EURO 2008

Η Επίτροπος της ΕΕ κα Meglena Kuneva, αρμόδια για θέματα καταναλωτών, ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη ενημερωτικής εκστρατείας και γραμμής βοήθειας από την ΕΕ και την UEFA, με σκοπό την παροχή συμβουλών στους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν για τους αγώνες του EURO 2008 σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν ως καταναλωτές και την παροχή βοήθειας σε όσους αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η εκστρατεία αφορά θέματα καταναλωτών, ξεκινώντας από τα πλαστά εισιτήρια αγώνων και τη μεταβίβαση εισιτηρίων σε περίπτωση ασθένειας και φτάνοντας έως τα αεροπορικά ταξίδια, τις χρεώσεις περιαγωγής, την ευρωπαϊκή ασφάλιση ασθένειας και τα προβλήματα με τις αγορές στο εξωτερικό. Στο δικτυακό τόπο www.euro2008.com και στο δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής www.supportersrights.eu διατίθεται από σήμερα ένα φυλλάδιο σε ηλεκτρονική μορφή από την ΕΕ και την UEFA με χρήσιμες συμβουλές για τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της διοργάνωσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων, ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου 2008, θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή βοήθειας χωρίς χρέωση – σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ: γραμμή βοήθειας για τα δικαιώματα των φιλάθλων χωρίς χρέωση 00800 6 7 8 9 10 11.

Η Επίτροπος κα Kuneva δήλωσε: «Το μήνυμά μας είναι σαφές: ως πολίτες της ΕΕ και καταναλωτές έχετε πολύ ισχυρά δικαιώματα. Ενημερωθείτε και χρησιμοποιήστε τα! Επιθυμία μας είναι οι φίλαθλοι που θα ταξιδέψουν για τους αγώνες του Euro 2008 να ζήσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία, και σ’ αυτό θα τους βοηθήσει πολύ να γνωρίζουν τα δικαιώματα που έχουν ως καταναλωτές. Η εκστρατεία αυτή σκοπό έχει να δώσει στον κόσμο πρακτικές συμβουλές σχετικά με τα θέματα καταναλωτών. Έτσι, το φυλλάδιο περιλαμβάνει τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε και ο ρόλος της γραμμής βοήθειας είναι να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων των φιλάθλων επιτόπου. Απολαύστε τους αγώνες!»

Ο πρόεδρος της UEFA, κ. Michel Platini, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η UEFA και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της γραμμής βοήθειας και την παραγωγή αυτού του οδηγού. Η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει τους φιλάθλους από όλες τις χώρες να ευχαριστηθούν την παραμονή τους στην Αυστρία και στην Ελβετία.»

Η γραμμή βοήθειας

Η γραμμή βοήθειας καταναλωτών ΕΕ θα λειτουργεί όλο τον Ιούνιο του 2008 και θα δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις των φιλάθλων που αφορούν τα δικαιώματα που έχουν ως καταναλωτές, ξεκινώντας από το τι δικαιούνται εάν η πτήση τους ακυρωθεί, τι πρέπει να κάνουν εάν ένα προϊόν που αγοράσουν αποδειχθεί ελαττωματικό, και φτάνοντας έως ποια ιατρική κάλυψη έχουν.

Η γραμμή βοήθειας, η οποία παρέχεται με την υποστήριξη της υπηρεσίας Europe Direct, είναι δωρεάν[1] από όλες τις χώρες της ΕΕ και η επικοινωνία θα γίνεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Φίλαθλοι και καταναλωτές μπορούν να καλούν τις καθημερινές από τις 9.00 έως τις 18.30 CET τον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11 από οπουδήποτε στην ΕΕ. Ο αριθμός τηλεφωνικού κέντρου + 32-2-299.96.96 είναι διαθέσιμος για κλήση από οπουδήποτε στον κόσμο (ισχύουν οι κανονικές χρεώσεις) και αυτόν τον αριθμό παρακαλούνται να χρησιμοποιούν οι φίλαθλοι για κλήσεις από την Ελβετία.
Η γραμμή βοήθειας θα ασχολείται με θέματα καταναλωτών – π.χ. τα δικαιώματα επιβατών αεροπορικών γραμμών, τα δικαιώματα αγοραστών, τις χρεώσεις περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας – όπως καθορίζονται στο φυλλάδιο. Για ερωτήματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τα θέματα καταναλωτών, η γραμμή βοήθειας, εάν είναι δυνατόν, θα προτείνει εναλλακτικά σημεία επικοινωνίας για παροχή βοήθειας.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;
Η εκστρατεία ΕΕ-UEFA διεξάγεται με την υποστήριξη του δικτύου των 27 ευρωπαϊκών κέντρων καταναλωτών (ECC Net). Το δίκτυο ECC θα παρέχει συμβουλές στους φιλάθλους για θέματα καταναλωτών πριν φύγουν από τη χώρα τους και πρόσθετη υποστήριξη - επικοινωνία με εταιρείες ή παρακολούθηση καταγγελιών - μετά την επιστροφή τους. Ο κατάλογος με τα 27 ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών διατίθεται στη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/docs/ecc_network_centers.pdf

Αν και υπάρχουν ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών σε χώρες όπως η Νορβηγία ή η Ισλανδία, που είναι μέλη του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου), δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο στην Ελβετία.
Το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών στην Αυστρία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει τους φιλάθλους και τους καταναλωτές που θα παρακολουθήσουν αγώνες εκεί. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών και τους αγώνες της διοργάνωσης διατίθενται στο δικτυακό τόπο του EURO 2008 στην αγγλική και γερμανική γλώσσα:

www.europakonsument.at/euro2008

Καταναλωτές και φίλαθλοι στην Αυστρία μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών στην ανοιχτή γραμμή 0810 - 810 225 (στην γερμανική και αγγλική γλώσσα, διαθέσιμη μόνο στην Αυστρία).

Ιστορικό: UEFA EURO 2008

Το γνωστό «EURO» είναι το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της UEFA, το οποίο διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Διοργανώτριες χώρες του UEFA EURO 2008 είναι η Αυστρία και η Ελβετία. Έως 5 εκατομμύρια φίλαθλοι αναμένεται ότι θα ταξιδέψουν για να παρακολουθήσουν αγώνες της διοργάνωσης σε στάδια και γιγαντοοθόνες σε ειδικά σχεδιασμένες ζώνες φιλάθλων.

Ο εναρκτήριος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στη Βασιλεία και ο τελικός στις 29 Ιουνίου στη Βιέννη. Τη διοργάνωση θα φιλοξενήσουν οκτώ πόλεις και από τις δύο χώρες. Συνολικά στους αγώνες θα πάρουν μέρος 16 ομάδες, οι οποίες θα αγωνιστούν σε τέσσερις ομίλους. A' όμιλος: Ελβετία, Τσεχική Δημοκρατία, Πορτογαλία και Τουρκία· B' όμιλος: Αυστρία, Κροατία, Γερμανία και Πολωνία· Γ' όμιλος: Κάτω Χώρες, Ιταλία, Ρουμανία και Γαλλία· Δ' όμιλος: Ελλάδα, Σουηδία, Ισπανία και Ρωσία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αγώνες του EURO 2008:

http://www.euro2008.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών:

http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία Europe Direct:

http://ec.europa.eu/europedirect/index_en.htm


[1] * Ορισμένοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε αριθμούς 00800 ή χρεώνουν τις κλήσεις αυτές.

Επίσης, οι κλήσεις αυτές μπορεί να χρεώνονται από τηλεφωνικούς θαλάμους ή ξενοδοχεία.


Side Bar