Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/749

Брюксел, 15 май 2008 г.

Защита на потребителите: ЕС и УЕФА откриват гореща телефонна линия за привърженици, които ще присъстват на ЕВРО 2008

Днес комисарят по защита на потребителите Меглена Кунева съобщи за стартирането на информационна кампания на ЕС и УЕФА и за откриването на гореща телефонна линия за консултиране на привържениците, които ще присъстват на ЕВРО 2008, във връзка с правата им като потребители и предоставяне на съдействие при проблеми. Кампанията засяга въпроси, свързани със защитата на потребителите — от фалшивите билети за мачове до прехвърлянето на билети при болест, самолетните полети, таксите за роуминг, здравните застраховки на ЕС и проблемите, които могат да възникнат при пазаруване в чужбина. Онлайн брошура на ЕС и УЕФА, предназначена за потребителите, с ясни съвети за привържениците, които ще присъстват на първенството, е достъпна от днес на www.euro2008.com както и на интернет страницата на Европейската комисия www.supportersrights.eu. Безплатна гореща телефонна линия за правата на потребителите ще бъде открита от 1 юни 2008 г. на всички езици на ЕС за цялото времетраене на първенството — безплатната гореща телефонна линия за правата на привържениците е 00800 6 7 8 9 10 11.

Комисар Кунева заяви: „Нашето послание е ясно: в качеството си на граждани на ЕС вие имате твърдо установени права като потребители. Информирайте се за правата си и се възползвайте от тях! Ние искаме да улесним във възможно най-голяма степен пътуването и престоя на привържениците на ЕВРО 2008 г. и информирането за правата им като потребители ще допринесе в голяма степен за това. Кампанията цели да даде на хората практически съвети във връзка с правата им на потребители. Брошурата посочва 10 неща, които трябва да се знаят преди тръгване, а горещата телефонна линия е предназначена да помогне на привържениците при проблеми на място. Наслаждавайте се на първенството!“

Президентът на УЕФА Мишел Платини каза: „Радвам се, че УЕФА и Европейската комисия си сътрудничеха при създаването на тази гореща телефонна линия и изработването на тези напътствия. Тази инициатива ще помогне на привържениците от всички страни да се наслаждават на престоя си в Австрия и Швейцария.“

Гореща телефонна линия

Горещата телефонна линия за потребителите на ЕС ще бъде открита през целия месец юни 2008 г. за всякакви евентуални въпроси на привържениците в качеството им на потребители: от правата им при анулиране на полет през това какво да правят, ако закупят дефектен продукт, до това на какви здравни грижи имат право.

Горещата телефонна линия, която е предоставена с подкрепата на службата Europe Direct, е безплатна[1] от всички държави от ЕС и е достъпна на официалните езици на ЕС.

Привържениците и потребителите могат да звънят от 9h00 до 18h30 CET през седмицата на номер 00 800 6 7 8 9 10 11 от всяка точка в ЕС. Стандартният номер + 32-2-299.96.96 е достъпен за обаждания от всяка точка в света (на цената на нормален разговор). Привържениците, които се обаждат от Швейцария, се приканват да използват втория номер.

На горещата телефонна линия могат да бъдат получени отговори на въпроси, свързани със защитата на потребителите, като права на пътниците при пътуване със самолет, роуминг такси и издаване на билети, както това се посочва в брошурата. При въпроси, които не са пряко свързани със защитата на потребителите, на горещата телефонна линия ще може да бъде получена информация, при възможност, за други звена, които могат да окажат съдействие.

Допълнителна информация
Кампанията на ЕС и УЕФА се провежда с подкрепата на мрежата от 27-те Европейски потребителски центрове (ECC Net). Тази мрежа ще дава съвети на привържениците по въпроси, свързани със защитата на потребителите, преди заминаване и ще осигурява допълнително съдействие — свързване с фирми или ход на жалбите — след като привържениците се приберат в родината си. Списъкът на 27-те Европейски потребителски центрове се намира на следната страница:

http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/docs/ecc_network_centers.pdf

Въпреки че има такива центрове в страни като Норвегия или Исландия, които са част от Европейското икономическо пространство, то такъв център няма в Швейцария.
Европейският потребителски център в Австрия ще оказва непосредствено съдействие на привържениците и потребителите, които присъстват на мачове в страната. Много полезна информация за правата на потребителите и за първенството може да бъде намерена на интернет страницата на ЕВРО 2008 на английски и немски език:

www.europakonsument.at/euro2008

Потребителите и привържениците в Австрия могат да се свържат също с Европейския потребителски център на горещата телефонна линия (на немски и английски език и единствено достъпна в Австрия) 0810 - 810 225.

Данни за състезанието: ЕВРО 2008

ЕВРО е съкращение, обозначаващо европейското първенство по футбол на УЕФА, което се състои на всеки четири години. ЕВРО 2008 ще се проведе в Австрия и Швейцария при съвместно домакинство. До 5 млн. футболни привърженици се очакват да пътуват за първенството и да гледат мачовете както на стадионите, така и на големи екрани в специално създадени зони за привържениците.

Мачът на откриването ще се състои на 7 юни в Базел, а финалът — на 29 юни във Виена. Осем града от двете страни ще бъдат домакини на срещите от първенството. Общо 16 отбора ще участват в състезанието, разделени в четири групи по четири отбора. Група А: Швейцария, Чехия, Португалия и Турция; Група В: Австрия, Хърватия, Германия и Полша; Група С: Холандия, Италия, Румъния и Франция; Група D: Гърция, Швеция, Испания и Русия.

За повече информация за ЕВРО 2008:

вижте http://www.euro2008.com

За повече информация за правата на потребителите:

http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm

За повече информация за служба Europe Direct:

http://ec.europa.eu/europedirect/index_en.htm


[1] * Някои мобилни оператори не позволяват достъп до номера, започващи с 00 800, или тези разговори се таксуват.

В някои случаи тези разговори от телефонни кабини или хотели се таксуват.


Side Bar