Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/564

Brüsszel, 2008. április 11.

REACH: A vállalatoknak 2008. december 1-jéig valamennyi vegyi anyagot előzetesen regisztrálniuk kell

Mintegy 30 000 jelenleg használatban lévő vegyi anyagot (pl. savat, fémet, oldószert, felületaktív anyagot, ragasztót) kell 2008. június 1. és december 1. között előzetesen regisztrálni az Európai Vegyianyag-ügynökségnél (ECHA). A vegyi anyagokra vonatkozó új jogszabály, a REACH rendelet (a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról) június 1-jén lép hatályba, ezért az Európai Bizottság és az ECHA felhívja a vállalatok figyelmét kötelezettségeikre. A kémiai anyagok több tízezer gyártójának és importőrének kell előzetesen regisztrálnia 2008-ban az anyagokat, hogy azok gyártását, illetve behozatalát fennakadás nélkül folytathassák. A becslések szerint több mint 180 000 regisztráláshoz szükséges dokumentációt fognak benyújtani előzetesen. Az előzetes regisztrációs eljárás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy megosszák egymással a vegyi anyagokra vonatkozó adataikat, valamint elősegíti a vegyi anyagokkal kapcsolatos ismeretek elmélyítését. Ez előfeltétele annak, hogy az elkövetkező években javuljon a biztonság.

Günter Verheugen, a Bizottság vállalkozás- és iparpolitikáért felelős alelnöke és Stravros Dimas környezetvédelmi biztos a következőket mondta közös nyilatkozatában: „A vegyi anyagokra vonatkozó REACH jogszabály világviszonylatban is példa nélküli. Lehetővé teszi számunkra, hogy jelentősen növeljük a kémiai anyagok használatával kapcsolatos ismereteinket, valamint biztonságosan használjuk őket, és ezáltal védhessük az emberi egészséget és a környezetet. Így a REACH felbecsülhetetlen mértékben járul hozzá a kémiai anyagok biztonságos kezeléséhez. Hamarosan megkezdődik a döntő jelentőségű előzetes regisztráció, ezért határozottan ösztönzünk minden vegyianyag-gyártót és -importőrt, hogy minél hamarabb végezzék el az előzetes regisztrálást. Érdekük, hogy ne mulasszák el a 2008. december 1-jei határidőt.”

Geert Dancet, az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) ügyvezető igazgatója az alábbiakat hangsúlyozta: „Elkezdődött a visszaszámlálás a vegyi anyagok előzetes regisztrálása előtt. Az ECHA igyekezett könnyen érthető iránymutatásokat és eszközöket létrehozni. Többnyelvű weboldala és a REACH információs szolgálatok segítik a vállalatokat az előzetes online regisztráció során.”

A mai felhívás oka, hogy néhány vállalat valószínűleg nincs tudatában kötelezettségeinek, mert nem ismerik a jogszabály hatályát vagy a különleges követelményeket, illetve mert úgy gondolják, hogy a REACH rájuk nem vonatkozik, különösen akkor, ha nem a vegyiparba tartoznak. A Bizottság ezért felkéri a tagállamok hatóságait, az ágazatot, a harmadik országokat és más érdekelt feleket, hogy segítsenek az érintett vállalatokat tájékoztatni kötelezettségeikről.

Ki végezze el az előzetes regisztrálást?

Valamennyi olyan európai székhellyel rendelkező vállalatnak előzetesen regisztrálnia kell, amely vegyi anyagokat gyárt az EU-ban, vagy importál a Közösségbe, ha az adott vegyi anyag évenkénti mennyisége legalább egy tonna.

Miért végezzék el a vállalatok az előzetes regisztrálást?

Az előzetes regisztrálásra akkor van szükség, ha a vegyi anyagokat gyártó vagy importáló vállalatok élni kívánnak a regisztrálás meghosszabbított határidejének lehetőségével, amely a jelenleg forgalomban lévő vegyi anyagok nagy részére vonatkozik. Az előzetes regisztráció lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy  – esettől függően – 2010-ig, 2013-ig, illetve 2018-ig nyújtsák be a regisztráláshoz szükséges teljes dokumentációt.

Azok a vállalatok, amelyek nem végzik el az adott vegyi anyag előzetes regisztrálását, 2008. december 1-jét követően addig nem folytathatják annak gyártását vagy importálását, amíg azt teljesen nem regisztrálták az ECHA-nál.

Mi az a REACH?

A REACH egy olyan EU-rendelet, amely a vegyi anyagok gyártóit és importőreit arra kötelezi, hogy szisztematikusan értékeljék és kezeljék a vegyi anyagok által az egészségre vagy a környezetre jelentett esetleges kockázatokat. Az előzetes regisztrálás és a regisztrálás e folyamat első lépései.

Mi az előzetes regisztrálás és a regisztrálás?

Az előzetes regisztrálás az alábbi alapinformációknak az ügynökséghez történő benyújtásából áll: a vállalat adatai és az érintett vegyi anyag neve (a részleteket lásd a tájékoztatóban). Az előzetes regisztrálás díjmentes.

Az előzetes regisztrálási eljárás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy megosszák egymással a regisztrálni kívánt vegyi anyagokra vonatkozó adatokat, és ezáltal csökkentsék költségeiket.

A regisztrálás a REACH jogszabállyal bevezetett, a vegyi anyagok gyártóit és importőreit érintő kötelezettség. Előírja a vállalatok számára, hogy egységesítsék egy adott vegyi anyag egészségügyi és környezeti tulajdonságaira és kockázataira vonatkozó adatokat, valamint bizonyítani tudják, hogy használata biztonságos. A dossziét ezután az ügynökséghez nyújtják be.

A regisztrálás 2008. június 1. és 2018. május 30. között várhatóan mintegy 30 000 vegyi anyagra fog kiterjedni.

Az Európai Bizottság és az ECHA figyelemfelkeltő és tájékoztató tevékenységei

Az Európai Bizottság és az ECHA 2008. április 14-én Brüsszelben munkaértekezletet szervez, amelynek középpontjában a folyamatos tudatosságnövelés fontossága áll. A résztvevők között lesznek ágazati és más érdekelt felek, a tagállamok hatóságai és a harmadik országok, akik mindannyian fontos szerepet játszanak a REACH jogszabályról való tájékoztatásban. A munkaértekezletet egyenes adásban közvetítik az interneten, és az értekezletről készült felvétel ezt követően a lenti internetes címen tekinthető meg.

A munkaértekezleten a REACH keretében végzett előzetes regisztrálás és regisztrálás folyamatának főbb elemeit mutatják be gyakorlati kérdések és példák segítségével. Ezt követően az ECHA 2008. június 3-i hivatalos megnyitója keretében, valamint ősszel az érdekelt felek számára Helsinkiben szervezett munkaértekezleten több alkalommal tartanak tájékoztatást az előzetes regisztrálásról.

További információk: press Memo/08/240

Internetes közvetítés: http://ec.europa.eu/enterprise/reach/events_en.htm

Az Európai Vegyianyag-ügynökség weboldala: http://echa.europa.eu/


Side Bar