Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/537

Bruxelles, 7 aprilie 2008

Comisia pregătește pista de lansare a utilizării telefoanelor mobile în timpul zborului în întreaga Europă

Comisia Europeană a introdus astăzi norme pentru armonizarea condițiilor necesare lansării serviciilor de comunicații mobile paneuropene la bordul aeronavelor. Aceste servicii vor permite oamenilor de afaceri și consumatorilor să sune sau să fie sunați, precum și să primească sau să trimită mesaje, fără riscuri, de pe propriile telefoane mobile, în timpul zborurilor în întreaga Europă. Aceasta înseamnă că 90% dintre pasagerii care au deja asupra lor, la bordul aeronavelor, telefoane mobile pot fi contactați pe tot parcursul zborului.

„Serviciile paneuropene de telecomunicații, cum ar fi cele de telefonie mobilă în timpul zborului, au nevoie de o «reglementare universală» care să funcționeze pe întreg teritoriul european, acesta fiind motivul pentru care Comisia acționează astăzi. Pentru ca acest nou serviciu să ia naștere, era necesară o decizie de reglementare pentru tot spațiul aerian european”, a afirmat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Telecomunicații. „Acum așteptăm ca operatorii să dea dovadă de transparență și spirit inovativ în ofertele lor de prețuri. Serviciile de telefonie mobilă în timpul zborului se pot dovedi un serviciu nou foarte interesant, mai ales pentru oamenii de afaceri aflați în deplasare care trebuie să poată comunica oriunde ar fi și oriunde ar merge. Cu toate acestea, în cazul în care consumatorii vor primi facturi de telefon șocante, serviciul nu se va putea lansa. De asemenea, fac un apel către companiile aeriene și către operatori, să creeze condițiile necesare la bordul aeronavelor, pentru a se asigura că cei care doresc să utilizeze serviciile de comunicații în timpul zborului nu îi deranjează pe ceilalți pasageri.”

Măsurile anunțate de Comisie astăzi vor armoniza cerințele tehnice și condițiile de acordare a autorizațiilor cu privire la utilizarea telefoanelor mobile la bordul aeronavelor. Telefoanele pasagerilor vor fi legate la o rețea de telefonie mobilă aflată la bord, conectată la sol prin sateliți. Sistemul va împiedica, în același timp, conectarea telefoanelor mobile direct la rețelele mobile terestre. Acest lucru va garanta faptul că puterea de emisie este menținută la un nivel suficient de scăzut pentru ca telefoanele mobile să poată fi folosite fără ca siguranța echipamentului aeronavei sau funcționarea normală a rețelelor mobile terestre să fie afectate.

Armonizarea cerințelor tehnice pentru desfășurarea fără riscuri a serviciilor de comunicații mobile în timpul zborului va permite recunoașterea, la nivel european, a autorizațiilor naționale acordate fiecărei linii aeriene de către statul membru în care acestea sunt înregistrate. De exemplu, o aeronavă înregistrată în Franța sau în Spania va putea oferi pasagerilor servicii de comunicații mobile la bord în timpul zborurilor deasupra teritoriului Germaniei sau al Ungariei, fără autorizații suplimentare.

Propunând norme pentru unul dintre primele servicii cu adevărat paneuropene, Comisia Europeană răspunde atât cererii pasagerilor care utilizează serviciile de transport aerian de a putea folosi telefoanele mobile în timpul zborului, cât și a sectorului în cauză, care dorește, de asemenea, să răspundă acestei cereri. În urma testării serviciilor de comunicații mobile în câteva țări (mai ales în Franța și în Australia), anumiți operatori de telecomunicații și o serie de linii aeriene își propun să lanseze acest serviciu în cursul anului 2008, oferind un caracter conectiv uneia dintre puținele situații din viața de zi cu zi în care comunicarea a fost până acum foarte limitată.

OFCOM, autoritatea britanică de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, a anunțat la 26 martie că va permite liniilor aeriene să ofere comunicații mobile la bordul aeronavelor în conformitate cu abordarea europeană comună (http://www.ofcom.org.uk/consult/condocs/mca/statement/).

Context

Serviciile de comunicații mobile la bordul aeronavelor sunt servicii paneuropene de telecomunicații. Două măsuri au fost adoptate astăzi de către Comisie:

  • O Recomandare a Comisiei privind o abordare armonizată a autorizațiilor, care va promova recunoașterea reciprocă a autorizațiilor naționale pentru servicii de comunicații mobile la bordul aeronavelor.
  • O Decizie a Comisiei care stabilește parametrii tehnici armonizați ai echipamentului de bord pentru utilizarea telefoanelor mobile în timpul zborului pe tot cuprinsul UE, care va permite statelor membre recunoașterea reciprocă a autorizațiilor pentru comunicații mobile la bordul aeronavelor fără a pune în pericol rețelele mobile terestre.

Pe lângă aceste măsuri se abordează și aspecte privind siguranța aeriană prin proceduri de certificare a navigabilității legate de echipamentul necesar utilizării telefoanelor mobile în timpul zborului, furnizate de către Agenția Europeană de Siguranță a Aviației pentru întreg teritoriul UE și de către autoritățile aviației civile, pentru garantarea utilizării fără riscuri a acestei tehnologii în cabina aeronavei. De asemenea, autoritățile competente pe probleme de justiție națională și afaceri interne discută chestiunile legate de siguranță cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în timpul zborului.

În cadrul măsurilor luate astăzi de către Comisia Europeană nu au fost încă abordate aspectele comerciale, cum ar fi cele legate de stabilirea prețului pentru utilizarea telefoanelor mobile în timpul zborului, din cauza faptului că acestea sunt încă servicii în curs de formare. Regulamentul UE privind roaming-ul (a se vedea IP/07/870), care va fi revizuit până la sfârșitul acestui an, se referă doar la servicii de roaming în rețele terestre. Costul comunicațiilor mobile la bordul aeronavelor va depinde, înainte de toate, de prestatorul de servicii. Cu toate acestea, Comisia Europeană va supraveghea îndeaproape nivelul și transparența prețurilor care trebuie să fie plătite de consumatori.

În august 2007, Comisia a formulat deja o propunere de norme armonizate în scopul sprijinirii unei alte aplicații paneuropene, și anume serviciile mobile prin satelit (IP/07/1243). Aceasta arată că, în urma evoluțiilor tehnologice și economice din Europa, cererea pentru servicii paneuropene crește continuu. Cu toate acestea, Normele UE în domeniul telecomunicațiilor, revizuite ultima dată în 2002, nu s-au adaptat acestor evoluții. Acesta este motivul pentru care propunerile Comisiei din 13 noiembrie 2007 de reformare a Normelor UE în domeniul telecomunicațiilor (IP/07/1677) vizează sprijinirea dezvoltării unei piețe unice a telecomunicațiilor cu adevărat integrată. Aceste propuneri sunt examinate în prezent de către Parlamentul European și Consiliu. Reforma ar trebui să permită o coordonare mai strânsă între statele membre ale UE și între autoritățile naționale de reglementare, când acestea elaborează condițiile de reglementare pentru lansarea unor servicii transnaționale sau paneuropene în Uniunea Europeană.

Pentru informații suplimentare:

Textul deciziilor adoptate astăzi de Comisie:

http://ec.europa.eu/information_society/policy/radio_spectrum/ref_documents/index_en.htm
MEMO/08/220


Side Bar