Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/08/485

Bruselj, 7. marec 2008

Več kot 100 slovenskih uradnikov z dijaki o Evropski uniji v okviru projekta "EU iz prve roke"

V ponedeljek, 31. marca 2008, bo 112 slovenskih uradnikov in visokih predstavnikov evropskih in slovenskih institucij v 79 srednjih šolah po Sloveniji z dijaki razpravljalo o Evropski uniji. Projekt "EU iz prve roke" je pobuda Evropske komisije, v kateri se uradniki in visoki predstavniki predsedujoče države Svetu EU vrnejo v srednje šole in dijakom predstavijo Evropsko unijo iz prve roke. V Sloveniji projekt poteka pod pokroviteljstvom evropskega komisarja za znanost in raziskave Janeza Potočnika.

Po mnenju evropskega komisarja za znanost in raziskave Janeza Potočnika gre za pomemben projekt, ki dijakom omogoča, da Evropsko unijo spoznajo na poseben način iz osebne izkušnje ljudi, ki ustvarjajo in prispevajo k razvoju evropskih politik. Hkrati pa je projekt tudi priložnost, da uradniki slišijo, kaj si o Uniji mislijo dijaki in kakšno Unijo si želijo.

V Sloveniji pri projektu sodeluje 79 srednjih slovenskih šol, ki jih bo obiskalo 112 uradnikov in visokih predstavnikov evropskih in slovenskih institucij. Svoji srednji šoli bosta skupaj obiskala tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik.

Projekt "EU iz prve roke" so na pobudo zvezne kanclerke Angele Merkel prvič izvedli januarja 2007 v času nemškega predsedovanja Svetu EU. Pobuda se je nadaljevala v času portugalskega predsedovanja jeseni 2007, ko sta se portugalskim uradnikom pridružila tudi predsednik portugalske vlade José Socrates in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso. Štafeto bodo v Sloveniji prevzeli v ponedeljek, 31. marca 2008, ko bodo slovenskim srednješolcem svojo evropsko izkušnjo predstavili slovenski uradniki, zaposleni v evropskih institucijah, in predstavniki slovenskih institucij.

Na ravni Evropske komisije projekt poteka pod okriljem podpredsednice Evropske komisije, pristojne za medinstitucionalne odnose in komuniciranje, Margot Wallström. V Sloveniji pa je s strani Evropske komisije pokroviteljstvo projekta prevzel evropski komisar za znanost in raziskave Janez Potočnik. Pri projektu pod pokroviteljstvom ministra za šolstvo in šport Milana Zvera sodeluje tudi Vlada Republike Slovenije.


Side Bar