Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/474

Bruselj, 28. marca 2008

Odprtje zračnega prostora med EU in ZDA: 30. marca se začne novo obdobje čezatlantskega zračnega prometa

V nedeljo bo začel veljati novi Sporazum o zračnem prometu med EU in ZDA. Prvič v zgodovini bodo lahko evropski letalski prevozniki brez omejitev leteli iz katerega koli kraja v EU v kateri koli kraj v ZDA. „To označuje začetek novega obdobja na področju čezatlantskega zračnega prometa. Ta sporazum bo povečal konkurenčnost in znižal cene letov v ZDA,“ je dejal Jacques Barrot, podpredsednik Evropske komisije, pristojen za promet. Ta sporazum je najambicioznejši dogovor na področju zračnega prometa, ki je bil kdaj koli dosežen. Dva največja letalska trga, ki zajemata 60 % svetovnega prometa, bosta tesneje sodelovala na vseh področjih letalske politike. Maja 2008 bo Evropska komisija začela pogajanja na drugi stopnji z ZDA. „Popolnoma odprt zračni prostor med EU in ZDA ostaja naš cilj,“ je dodal podpredsednik Barrot.

Vsi letalski prevozniki EU lahko zdaj opravljajo direktne lete v ZDA iz katerega koli kraja v Evropi in ne le iz svoje matične države. Sporazum odpravlja vse omejitve v zvezi s progami, cenami in številom tedenskih letov. Številni letalski prevozniki bodo v nedeljo povečali število letov in destinacij. Število letov med letališčem London-Heathrow in ZDA se bo na primer povečalo za približno 20 % v primerjavi z aprilom leta 2007.

S približno 50 milijoni potnikov na leto med EU in ZDA pokriva Sporazum daleč največji mednarodni trg zračnega prometa. Odprava vseh omejitev dostopa na trg bo spodbudila konkurenco. Pričakuje se, da se bodo cene čezatlantskih letov znižale. Koristi za potrošnike bi lahko v prvih petih letih znašale do 12 milijard EUR. Sporazum bi lahko omogočil nastanek 80 000 novih delovnih mest na obeh straneh Atlantika.

Sporazum tudi prvič vzpostavlja tesno sodelovanje med EU in ZDA glede novih izzivov, kot sta varnost ali okolje. To bo olajšalo tako delovanje letalskih družb in letališč kot tudi potovanje potnikov.

Vidni so že prvi rezultati tega sodelovanja, na primer na področju okolja: pobuda AIRE (Atlantic Interoperability Initiative to Reduce Emissions) je skupni projekt za zmanjšanje vpliva čezatlantskih letov na okolje. Okolju prijaznejši čezatlantski leti bodo zmanjšali emisije na posamezni let.

Ob zgledu uspeha evropskega notranjega letalskega trga je ta sporazum prvi pomemben ukrep v procesu normalizacije mednarodne letalske industrije. Končni cilj Evropske unije je vzpostavitev odprtega čezatlantskega zračnega prostora: enotnega trga zračnega prometa med EU in ZDA s prostim pretokom naložb in brez omejitev za zračni promet, vključno z dostopom do notranjih trgov obeh pogodbenic. Sporazum, ki bo začel veljati 30. marca, vsebuje torej močan mehanizem z jasnim časovnim načrtom za pogajanja na drugi stopnji, ki se bodo začela že sredi maja leta 2008.

Sporazum je bil podpisan 30. aprila 2007 na čezatlantskem vrhu EU-ZDA v Washingtonu. Nadomešča 21 dvostranskih sporazumov med državami članicami in Združenimi državami Amerike in njihove nacionalne omejitve. Do zdaj so namreč letalski prevozniki EU lahko opravljati lete v ZDA samo iz svoje matične države.

MEMO/08/185


Side Bar