Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/445

Bruxelles, 13 martie 2008

Cetățenii europeni acordă mediului o importanță majoră

Mai mult de două treimi din cetățenii europeni preferă ca deciziile în materie de politică a mediului să fie luate la nivelul Uniunii Europene, conform unui sondaj Eurobarometru publicat astăzi. Conform aceluiași sondaj, cetățenii europeni sunt din ce în ce mai conștienți de rolul pe care îl joacă mediul înconjurător în viața de zi cu zi. Mai mult de 95% din cetățenii europeni sunt de părere că protecția mediului este importantă. Aproximativ 80% susțin că mediul le influențează calitatea vieții și afirmă că, prin eforturile proprii, pot să contribuie la protejarea acestuia. Schimbările climatice ocupă primul loc pe lista preocupărilor ecologice ale cetățenilor, urmate de poluare și de dezastrele provocate de om.

Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Majoritatea europenilor susține că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru mediu și că deciziile care privesc mediul ar trebui luate la nivel european. Majoritatea copleșitoare a europenilor consideră că este necesară o legislație de mediu armonizată la nivel european și consideră că UE ar trebui să ajute și alte state să îmbunătățească standardele de mediu.”

Europenii se arată îngrijorați în legătură cu OMG

Deși sondajul Eurobarometru demonstrează că, în opinia europenilor, cele mai grave cinci probleme de mediu sunt schimbările climatice, poluarea aerului și a apei, dezastrele provocate de om și folosirea substanțelor chimice în produsele de larg consum, majoritatea își manifestă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) în agricultură. Aproximativ 58% din cetățenii europeni sunt reticenți în privința utilizării OMG și 21% sunt pentru utilizarea acestora.

Europenii sunt dispuși să cumpere produse ecologice

Cetățenii europeni fac dovada unei reale disponibilități de a cumpăra produse ecologice. Aproximativ trei sferturi din europeni declară că acceptă să cumpere aceste produse, chiar dacă sunt puțin mai scumpe. În medie, numai 17% din europeni afirmă că au cumpărat produse ecologice în decursul lunii anterioare. Aceasta înseamnă că aproximativ 60% din europeni susțin că sunt dispuși să consume produse ecologice, dar nu au pus încă în practică acest lucru. Majoritatea europenilor (52%) susține că ar putea să recunoască un produs ecologic original după etichetă.

Protecția mediului nu reprezintă un obstacol în calea performanței economice

În ceea ce privește eficiența politicii de mediu, aproape două treimi din europeni sunt de părere că protecția mediului reprezintă un stimulent pentru inovație (63%) și nu un potențial obstacol în calea unei performanțe economice favorabile (16%). Aproape la fel de mulți europeni (64%) susțin că ar trebui să se acorde prioritate protecției mediului înaintea competitivității economice, în timp ce 18% pun competitivitatea pe primul loc.

Mai mult de două treimi din cetățenii europeni au convingerea că progresul individual al țărilor ar trebui măsurat cu ajutorul unor indicatori sociali, de mediu și economici, în vreme ce o mică parte din cetățeni (15%) susțin că progresul ar trebui cuantificat, în principal, pe baza indicatorilor economici și monetari.

Răspunsuri globale la probleme globale

Aproximativ două treimi din cetățenii europeni preferă ca deciziile privind mediul să fie luate în comun cu Uniunea Europeană și nu la nivel național. Mare parte din europeni declară că li se pare necesară armonizarea legislației europene de mediu (82%), că UE ar trebui să sprijine țările terțe în procesul de îmbunătățire a standardelor de mediu (80%) și că UE ar trebui să aloce mai multe fonduri pentru protecția mediului (78%).

Aproximativ 78% din europeni consideră utilă crearea unui grup european de protecție civilă pentru a combate efectele posibilelor dezastre naturale din țara lor.

Pentru mai multe informații:
Eurobarometru: Atitudinea cetățenilor europeni față de mediu

http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm
Fișe descriptive privind statele membre

http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm
Raportul Eurobarometru poate fi descărcat de pe site-ul web al domnului Comisar Dimas.


http://ec.europa.eu/commission_barroso/dimas/index_en.htmSite-ul Comisiei Europene referitor la mediu

http://ec.europa.eu/environment/


Side Bar