Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/440

Bruxelles, 13 martie 2008

Cetățenii din UE au în continuare opinii extrem de favorabile cu privire la recentele reforme ale politicii agricole

Pentru al doilea an consecutiv, cetățenii UE și-au exprimat sprijinul ferm pentru schimbările recente ale politicii agricole în UE. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale sondajului cu privire la atitudinea cetățenilor față de agricultură și față de politica agricolă comună. Sondajul, care urmează unui sondaj similar efectuat în 2006, confirmă în mare parte reacția favorabilă în raport cu elementele esențiale ale acordului din 2003 privind reforma PAC. Sondajul a fost realizat de TNS Opinion în numele Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene și s-a desfășurat între 19 noiembrie și 4 decembrie 2007[1]. Metodologia utilizată a fost cea a unui eurobarometru standard, realizându-se aproximativ 1000 de interviuri directe în fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE.

Cetățenii UE au în general o atitudine favorabilă față de un element esențial al PAC reformate, cu privire la modul în care agricultorii beneficiază de sprijin. O majoritate clară a respondenților consideră că alocarea mai multor fonduri pentru dezvoltarea rurală, precum și plățile directe pentru agricultori, în loc de subvenționarea produselor, constituie evoluții pozitive (52%). În plus, acest punct de vedere este chiar mai răspândit decât în anul anterior (+ 3 puncte) și contrabalansează în mod semnificativ opinia conform căreia această schimbare ar fi una negativă (12%).

De asemenea, o majoritate copleșitoare a cetățenilor europeni sprijină principiul „eco-condiționalității”, conform căruia agricultorilor li se reduc plățile dacă nu respectă anumite standarde privind siguranța alimentară, protecția mediului și bunăstarea animalelor. Între 85% și 88% dintre persoanele intervievate sprijină aceste măsuri, în funcție de standardele specifice.

Sondajul mai indică faptul că prețurile alimentelor au devenit un aspect fundamental pe parcursul anului anterior, 43% dintre respondenți considerând că asigurarea unor prețuri rezonabile la alimente reprezintă o prioritate în cadrul acestei politici. Acest procentaj este rezultatul unei creșteri de 8 puncte procentuale față de sondajul anterior și reflectă fenomenul creșterii prețurilor la nivel global în perioada ulterioară realizării sale.

La nivelul percepției publicului, agricultura și zonele rurale continuă să fie privite ca fiind domenii care joacă un rol vital în UE. Aproape 9 din 10 cetățeni (89%) spun că acestea sunt elemente cheie pentru viitorul Europei.

Aceste puncte de vedere sunt exprimate și în contextul opiniilor referitoare la bugetul UE pentru agricultură. Aproximativ 6 din 10 respondenți (58%) consideră că acest buget ar trebui să rămână constant sau chiar să crească în anii următori, în timp ce doar 18% dintre cei intervievați spun că bugetul alocat agriculturii ar trebui să se reducă. În plus, ponderea celor care consideră că bugetul ar trebui suplimentat a înregistrat o creștere (cu 3 puncte).

Sondajul de anul acesta a introdus și o nouă serie de întrebări referitoare la comerțul cu produse agricole. În această privință, 50% dintre cei intervievați sunt de acord că tarifele și cotele din agricultură ar trebui menținute, cu excepția importurilor din țările în curs de dezvoltare; 37% nu sunt de acord cu această idee. Cu toate acestea, respondenții consideră că toate importurile ar trebui să respecte standardele de sănătate și calitate (86% sunt de acord, în timp ce 5% sunt de altă părere).

http://ec.europa.eu/agriculture/survey/index_en.htm

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm


[1] În Danemarca între 25.11.2007 și 16.1.2008.


Side Bar