Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/406

Bruselj, 10. marca 2008

Komisarka Kuneva ob praznovanju dneva potrošnikov podelila nagrade EU za najboljše kampanje za osveščanje potrošnikov

Komisarka Meglena Kuneva je v okviru priprav na evropski dan potrošnikov (15. marec) danes prvič podelila nagrade za najboljše kampanje za osveščanje potrošnikov EU. Prvo nagrado je prejela Finska, in sicer za dinamično spletno igro, katere namen je osveščanje mladih potrošnikov o njihovih pravicah in dolžnostih pri spletnih nakupih. Nagrade posebne kategorije za odlične kampanje za spodbujanje potrošnikovih pravic na inovativen in učinkovit način so potovale na Irsko, v Združeno kraljestvo, na Madžarsko, v Estonijo in na Norveško. Evropski zmagovalec je bil izbran izmed najboljših nacionalnih kampanj o potrošništvu, ki so zajemale različne teme, na primer finančne storitve, pravice letalskih potnikov, posojila MSP, spletne nakupe, informacije o živilih in otroke kot potrošnike. Komisarka Kuneva se bo danes popoldne na uradni podelitvi nagrad v nakupovalni pasaži „Galerie de la Reine“(v središču Bruslja) srečala z vsemi nacionalnimi zmagovalci, kjer bo ob 14.00 tudi srečanje z mediji in javna razstava vseh kampanj.

Komisarka Kuneva je povedala: „Ker se približuje dan potrošnikov, bi 490 milijonom potrošnikom v Evropi rada povedala naslednje, ‘Vaše pravice so jasne, nikar ne omahujte; uveljavite jih. Potrošniki so tisti, ki določajo trg in spodbujajo konkurenco. Ne bojte se izbire, menjave ponudnikov in uporabe pravnih sredstev. Vesela sem, da so države članice tako veliko storile za prenos tega sporočila, kar dokazujejo te izjemno prepričljive kampanje.'“

Izbira odličnih nacionalnih kampanj

V okviru priprav na dan potrošnikov so bile države članice (ter tudi Norveška in Islandija) pozvane k organizaciji nacionalnih natečajev za najboljšo kampanjo leta na temo potrošništva, ter predložitvi imen zmagovalcev Komisiji, ki so se tako uvrstili v evropski „veliki finale“. Natečaj na ravni EU je zagotovil možnost za priznanje prizadevanj nacionalnih in neodvisnih organizacij pri spodbujanju potrošnikovih pravic. Državam članicam pa je omogočil tudi opredeliti vprašanja v zvezi s potrošništvom, ki so za njihove državljane najpomembnejša, in izmenjavo idej o osveščanju ljudi o pravicah potrošnikov. Na nacionalni ravni so natečaje usklajevali evropski centri za potrošnike. Nagrajene so bile tiste kampanje, ki so potrošnikom najbolje pomagale pri „poznavanju in uveljavljanju njihovih pravic“ v vsakdanjem življenju. Za prenos tega sporočila so bili uporabljeni številni pristopi in teme.

Najboljše kampanje v Evropi

Evropske zmagovalce je izbrala neodvisna žirija na podlagi izvirnosti, smotrnosti in učinkovitosti njihovih kampanj.

Prva nagrada je potovala na Finsko, prejela pa jo je finska agencija za potrošnike, in sicer za spletno igro „Galactor and the Code-breakers“. Cilj te kampanje je bil izobraziti mlade odrasle o pravicah in dolžnostih potrošnikov s pomočjo sodobne in napete spletne igre, zlasti v zvezi s spletnim in mobilnim nakupovanjem. Učinek te uspešne kampanje se je razširil tudi na druge države članice.

Nagrado za „najbolj izvirno“ kampanjo je prejelo Združeno kraljestvo za kviz „Consumer Challenge Quiz“, ki naj bi mladim z učnimi težavami pomagal k boljši obveščenosti in k temu, da postanejo bolj samozavestni potrošniki. Nagrado za „najboljšo finančno kampanjo“ je prejela Irska za oblikovanje osebnih finančnih spletnih strani, ki naj bi potrošnikom pomagale k bolj informiranim osebnim finančnim odločitvam. Glavno nagrado v kategoriji „otroci kot potrošniki“ je prejela Madžarska za organizacijo likovnega natečaja osnovnih šol na nacionalni ravni, v okviru katerega so otroci ustvarjali likovne izdelke na tri teme s področja potrošništva. Žirija je podelila tudi nagrado za posebne dosežke, in sicer Norveški za kampanjo „iTunes“ ter Estoniji za kampanjo o odgovornih odločitvah za najem posojila „Make Responsible Credit Decisions“, ki jo je izvedla neodvisna banka.

Praznovanje dneva potrošnikov s potrošniki

Komisarka Kuneva bo danes v nakupovalni pasaži „Galerie de la Reine“ (v središču Bruslja) otvorila javno razstavo vseh nacionalnih kampanj, kjer bo ob 14.00 kratko srečanje z mediji. Razstava bo na ogled od 10. do 11. marca, tako da bodo lahko resnični kupci prišli na svoj račun in se kaj naučili iz sporočil kampanj. Poleg tega bo komisarka danes popoldne v nakupovalni pasaži predstavila evropske zmagovalce na uradni prireditvi, ki se je bodo udeleželile različne zainteresirane strani.
Informacije o zmagovalnih kampanjah na ravni EU in nacionalnih zmagovalcih so na voljo na:

http://ec.europa.eu/consumers/ecd/index_en.htm
Več informacij na:

http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm


Side Bar