Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/406

Brussel, 10 maart 2008

Beste consumentencampagne van het jaar: commissaris Kuneva maakt winnaar bekend aan de vooravond van de Europese Consumentendag

Vandaag, in de aanloop naar de Europese Consumentendag op 15 maart, maakt commissaris Meglena Kuneva de winnaar bekend van de voor het eerst gehouden wedstrijd "beste consumentencampagne van het jaar". De eerste prijs gaat naar Finland voor een dynamisch webspel om jonge consumenten te informeren over hun rechten en verantwoordelijkheden als onlinekopers. Speciale prijzen gingen naar Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Estland en Noorwegen voor campagnes die uitblonken in de vernieuwende en doeltreffende manier waarop zij de consumentenrechten onder de aandacht brachten. De Europese winnaar werd geselecteerd uit de beste nationale consumentencampagnes, over zo uiteenlopende onderwerpen als financiële diensten, rechten van vliegtuigpassagiers, sms-leningen, internetwinkelen, levensmiddeleninformatie en kinderen als consumenten. Commissaris Kuneva ontvangt alle nationale winnaars tijdens de officiële prijsuitreiking vanmiddag in de Koninginnegalerij in het centrum van Brussel, waar om 14.00 uur een ontmoeting met de pers zal plaatsvinden en waar alle campagnes aan het publiek worden voorgesteld.

Commissaris Kuneva zei: 'In de aanloop naar de Europese Consumentendag heb ik voor de 490 miljoen consumenten in Europa een boodschap: "U hebt duidelijke rechten. Aarzel dus niet daarvan gebruik te maken. De consumenten zijn de drijvende kracht achter de markt. Zij jagen de concurrentie aan. Wees dus niet bang om te kiezen, van leverancier te veranderen, kritisch te zijn en verhaal te halen." Ik ben blij dat er in de lidstaten zo veel gedaan wordt om deze boodschap uit te dragen, getuige deze zeer indrukwekkende campagnes.'

Selectie van de beste nationale campagnes

Ter voorbereiding op de Consumentendag werden de lidstaten (en Noorwegen en IJsland) uitgenodigd nationale wedstrijden voor de beste consumentencampagne van het jaar te houden en de Commissie de winnaars voor te dragen voor de grote Europese finale. Deze Europese wedstrijd was een goede gelegenheid om het werk van de onafhankelijke nationale organisaties ter bevordering van de consumentenrechten de erkenning te geven die het verdient. Ook bood het de lidstaten de mogelijkheid de meest relevante consumentenproblemen voor hun burgers onder de aandacht te brengen en ideeën uit te wisselen over hoe het publiek beter bewust kan worden gemaakt van consumentenrechten. De wedstrijden werden op nationaal niveau gecoördineerd door de Europese Consumenten Centra (ECC). De winnende campagnes zorgden voor een brede verspreiding van de boodschap dat consumenten in hun dagelijkse transacties "hun rechten moeten kennen en er ook gebruik van moeten maken". Om deze boodschap uit te dragen werd gebruikt gemaakt van een indrukwekkende verscheidenheid aan onderwerpen en methoden.

De finalisten

De Europese winnaars werden door een onafhankelijke jury geselecteerd op grond van de originaliteit, relevantie en doeltreffendheid van hun campagnes.

De eerste prijs ging naar Finland (het Finse Consumentenbureau) voor "Galactor en de codekrakers". Deze campagne was erop gericht jonge volwassenen via een eigentijds en stimulerend webspel te informeren over hun rechten en verantwoordelijkheden als consument, met name in verband met internet- en mobiel winkelen. Vanwege haar succes werd de campagne in een aantal andere lidstaten overgenomen.

De campagne van het Verenigd Koninkrijk won de originaliteitsprijs met haar "Consumer Challenge Quiz", bedoeld om jonge mensen met leermoeilijkheden te helpen beter geïnformeerde en zelfverzekerde consumenten te worden. Ierland kreeg de prijs in de categorie beste financiële campagne voor de opvallende promotie van een website over financiële dienstverlening aan particulieren, bedoeld om consumenten te helpen beter geïnformeerde beslissingen op dit gebied te nemen. De prijs voor de beste campagne voor kinderen ging naar Hongarije voor een landelijke tekenwedstrijd voor lagere scholen, waarin drie consumententhema's centraal stonden. Eervolle vermeldingen gingen naar Noorwegen voor de "iTunes"-campagne en naar Estland voor de campagne "Neem verantwoorde kredietbeslissingen", die door een onafhankelijke bank werd gevoerd.

De Consumentendag vieren met de consumenten

Commissaris Kuneva zal vandaag een tentoonstelling openen van alle nationale campagnes in de Koninginnegalerij in het centrum van Brussel. Om 14.00 uur is er een ontmoeting met de pers. De tentoonstelling duurt van 10 tot 11 maart, zodat het winkelend publiek kan leren van de door de campagnes uitgedragen boodschappen. Vanmiddag zal de commissaris in de Koninginnegalerij tijdens een officiële plechtigheid in aanwezigheid van diverse belanghebbenden ook de prijzen aan de winnaars uitreiken.
Voor informatie over de winnende Europese en nationale campagnes, zie:

http://ec.europa.eu/consumers/ecd/index_en.htm
Voor meer informatie, zie:

http://ec.europa.eu/consumers/index_nl.htm


Side Bar