Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/406

Bryssel 10. maaliskuuta 2008

Komissaari Kuneva juhlisti EU:n kuluttajapäivää jakamalla Euroopan kuluttajapalkinnon

Komissaari Meglena Kuneva jakoi tänään kaikkien aikojen ensimmäisen EU:n kuluttajapalkinnon. Tilaisuus liittyy 15. maaliskuuta vietettävään Euroopan kuluttajapäivään. Pääpalkinnon sai Suomi dynaamisesta verkkopelistä, jolla opetetaan nuorille kuluttajille verkkokauppaan liittyviä oikeuksia ja vastuuta. Irlanti, Yhdistynyt kuningaskunta, Unkari, Viro ja Norja saivat erikoispalkinnot kampanjoista, joissa keskityttiin kuluttajaoikeuksien innovatiiviseen ja tehokkaaseen edistämiseen. Euroopan tason voittaja valittiin jäsenvaltioiden parhaista kuluttajakampanjoista, joissa käsiteltiin hyvin monenlaisia aiheita, kuten rahoituspalveluita, lentomatkustajien oikeuksia, tekstiviestilainoja, verkko-ostosten tekemistä, elintarviketiedotusta ja lapsikuluttajia. Komissaari Kuneva tapaa kaikki kansalliset voittajat virallisessa palkintojenjakotilaisuudessa, joka järjestetään tänään iltapäivällä Brysselissä (Galeries de la Reine). Samalla pidetään myös lehdistötilaisuus klo 14 ja kaikki kampanjat esitellään julkisesti.

Euroopan kuluttajapäivän lähestyessä komissaari Kuneva halusi välittää Euroopan 490 miljoonalle kuluttajalle seuraavan viestin: ”Kuluttajilla on selkeät oikeudet, joiden käyttämistä ei pitäisi epäröidä. Kuluttajat ovat vastuussa markkinoiden ohjaamisesta ja kilpailun lisäämisestä, joten heidän pitäisi rohkeasti valikoida, vaihtaa, kysellä ja tehdä valituksia. Olen iloinen, että jäsenvaltiossa on ryhdytty niin suuriin ponnistuksiin tämän viestin välittämiseksi, kuten käy ilmi näistä erittäin vaikuttavista kampanjoista.”

Parhaiden kansallisten kampanjoiden löytäminen

Kuluttajapäivään liittyen jäsenvaltioita (ja Norjaa ja Islantia) pyydettiin järjestämään kansallinen kilpailu vuoden parhaasta kuluttajakampanjasta ja esittämään voittajia komissiolle eurooppalaiseen finaaliin. EU:n laajuinen kilpailu tarjosi mahdollisuuden antaa tunnustusta kansallisten ja riippumattomien organisaatioiden työlle kuluttajaoikeuksien edistämisen alalla. Se myös tarjosi jäsenvaltioille mahdollisuuden tuoda esiin tärkeimpiä kuluttajakysymyksiä ja jakaa ajatuksia kuluttajaoikeuksia koskevan tietoisuuden parantamisesta. Kilpailun koordinoinnista kansallisella tasolla vastasivat Euroopan kuluttajakeskukset. Voittaneissa kampanjoissa tuotiin kattavasti esiin viestiä, jonka mukaan kuluttajien olisi tiedettävä oikeutensa ja käytettävä niitä päivittäisissä toimissaan. Tämän viestin välittämisessä hyödynnettiin erittäin monia aiheita ja toimintatapoja.

Euroopan kuluttajakilpailun voittajat

Voittajat valitsi riippumaton paneeli, joka käytti perustana kampanjoiden omaperäisyyttä, relevanssia ja tehokkuutta.

Ensimmäisen palkinnon sai Suomi (Suomen kuluttajavirasto) kampanjastaan ”Galactor and the Code-breakers”. Kampanjalla opetettiin nuorille erityisesti internet- ja matkapuhelinkauppaan liittyviä kuluttajien oikeuksia ja vastuuta modernilla ja innostavalla verkkopelillä. Kampanjan menestyksen ansiosta sitä levitettiin useisiin muihinkin jäsenvaltioihin.
Yhdistyneen kuningaskunnan kampanja sai omaperäisimmän kampanjan palkinnon kampanjastaan "Consumer Challenge Quiz”. Se on laadittu nuorille, joilla on oppimisvaikeuksia, jotta heistä tulisi tiedostavampia ja varmempia kuluttajia. Irlanti sai palkinnon parhaasta rahoitusalan kampanjasta, jolla edistettiin henkilökohtaisten raha-asioiden hoitoa käsittelevää verkkosivua ja jonka tarkoituksena oli auttaa kuluttajia tekemään valistuneempia päätöksiä raha-asioistaan. Unkari sai palkinnon parhaasta lapsille suunnatusta kampanjasta. Kyseessä oli maan laajuinen alakouluille suunnattu piirustuskilpailu, jossa oli kolme kuluttajiin liittyvää teemaa. Arviointipaneeli antoi erityismaininnan Norjalle sen ”iTunes”-kampanjasta ja Virolle vastuullisia luottopäätöksiä koskevasta kampanjasta, jonka toteutti itsenäinen pankki.

Kuluttajapäivää juhlitaan kuluttajien kanssa

Komissaari Kuneva avaa julkisen näyttelyn, jossa esitellään kaikki kansalliset kampanjat (Galeries de la Reine, Bryssel). Samalla järjestetään lyhyt lehdistötilaisuus tänään klo 14. Näyttely on avoinna 10.–11. maaliskuuta, joten kaikki ostoksilla kävijät voivat tutustua kampanjoihin ja saada tietoa niiden esittämistä aiheista. Komissaari myös ojentaa voittajille palkinnot tänään iltapäivällä (Galeries) virallisessa seremoniassa, johon osallistuu eri sidosryhmiä.
Voittaneista ja kansallisista kampanjoista saa lisätietoja seuraavasta Internet-osoitteesta:
http://ec.europa.eu/consumers/ecd/index_en.htm
http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm.


Side Bar