Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/406

Βρυξέλλες, 10 Μαρτίου 2008

Ευρωπαϊκά βραβεία προστασίας του καταναλωτή: Η επίτροπος κ. Kuneva γιορτάζει την ημέρα του καταναλωτή με την τελετή απονομής των σχετικών βραβείων της ΕΕ

Η επίτροπος κ. Meglena Kuneva απένειμε σήμερα τα πρώτα ευρωπαϊκά βραβεία προστασίας του καταναλωτή, ενόψει της ευρωπαϊκής ημέρας του καταναλωτή, που θα εορτασθεί στις 15 Μαρτίου. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στη Φινλανδία για ένα δυναμικό διαδικτυακό παιχνίδι, που είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διδάσκει στους νεαρούς καταναλωτές τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν, όταν προβαίνουν σε ηλεκτρονικές αγορές. Η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουγγαρία, η Εσθονία και η Νορβηγία κέρδισαν επίσης βραβεία σε διάφορες ειδικές κατηγορίες για εκστρατείες που διακρίθηκαν για την προώθηση των δικαιωμάτων των καταναλωτών με καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο. Ο νικητής του ευρωπαϊκού διαγωνισμού επελέγη μεταξύ των καλύτερων εθνικών εκστρατειών, οι οποίες κάλυψαν ποικίλα θέματα, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, τα δάνεια μέσω SMS, οι ηλεκτρονικές αγορές, οι πληροφορίες για τα τρόφιμα, καθώς και τα παιδιά ως καταναλωτές. Η επίτροπος κ. Kuneva θα παραστεί, μαζί με όλους τους νικητές από τις διάφορες επιμέρους χώρες, στην επίσημη τελετή απονομής των βραβείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Galeries de la Reine (στο κέντρο των Βρυξελλών), όπου θα δοθεί συνέντευξη τύπου (14.00) και θα εκτεθούν στο κοινό όλες οι εκστρατείες.

Η επίτροπος κ. Kuneva δήλωσε σχετικά: «Καθώς πλησιάζουμε στην ευρωπαϊκή ημέρα προστασίας του καταναλωτή, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα 490 εκατομμύρια καταναλωτές της Ευρώπης: "Έχετε ξεκάθαρα δικαιώματα και δεν πρέπει να διστάζετε να τα ασκείτε. Οι καταναλωτές είναι η κινητήρια δύναμη της αγοράς. Οι καταναλωτές είναι εκείνοι που τονώνουν τον ανταγωνισμό. Επομένως, μη φοβάστε να κάνετε ελεύθερα τις επιλογές σας, να αλλάζετε προμηθευτή, να θέτετε ερωτήματα και να ζητάτε έννομη προστασία". Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι στα κράτη μέλη καταβάλλονται τόσο μεγάλες προσπάθειες για την προώθηση αυτού του μηνύματος, όπως δείχνουν αυτές οι εξαιρετικά εντυπωσιακές εκστρατείες.»

Επιλογή των καλύτερων εθνικών εκστρατειών

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ημέρα του καταναλωτή, τα κράτη μέλη (και επίσης η Νορβηγία και η Ισλανδία) κλήθηκαν να διοργανώσουν εθνικούς διαγωνισμούς για την καλύτερη εκστρατεία προστασίας του καταναλωτή και να ανακοινώσουν τους νικητές στην Επιτροπή για τον ευρωπαϊκό «μεγάλο τελικό». Αυτός ο διαγωνισμός, που κάλυψε ολόκληρη την ΕΕ, ήταν μια ευκαιρία για να αναγνωριστεί όπως της αξίζει η εργασία την οποία επιτελούν οι εθνικές και οι ανεξάρτητες οργανώσεις προώθησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Έδωσε επίσης στα κράτη μέλη την ευκαιρία να προσδιορίσουν τα πιο σημαντικά καταναλωτικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες τους και να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης και των γνώσεων για τα δικαιώματα των καταναλωτών. Οι διαγωνισμοί συντονίστηκαν σε εθνικό επίπεδο από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Καταναλωτών (ΕΚΚ). Οι εκστρατείες που κέρδισαν ήταν εκείνες που «πέρασαν» ευρέως το μήνυμα ότι οι καταναλωτές πρέπει «να γνωρίζουν και να ασκούν τα δικαιώματά τους» στις καθημερινές τους συναλλαγές. Συγχρόνως, για τη διάδοση του μηνύματος αυτού, χρησιμοποιήθηκε ένα εντυπωσιακό φάσμα θεμάτων και προσεγγίσεων.

Οι καλύτερες ευρωπαϊκές εκστρατείες προστασίας του καταναλωτή

Οι νικητές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επελέγησαν από ανεξάρτητη επιτροπή, με βάση το υψηλό επίπεδο πρωτοτυπίας, τη σωστή στόχευση και την αποτελεσματικότητα των εκστρατειών τους.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στη Φινλανδία (και συγκεκριμένα στη φινλανδική υπηρεσία καταναλωτών) για την εκστρατεία «Galactor and the Code-breakers». Σκοπός της εκστρατείας αυτής ήταν η ενημέρωση των νεαρών ενηλίκων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως καταναλωτών, ιδίως σε σχέση με τις αγορές μέσω του διαδικτύου ή μέσω κινητού τηλεφώνου, με τη βοήθεια ενός σύγχρονου και συναρπαστικού διαδικτυακού παιχνιδιού. Η επιτυχία αυτής της εκστρατείας είχε ως αποτέλεσμα τη διάδοσή της και σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη.

Η βρετανική εκστρατεία κέρδισε το βραβείο της πιο «πρωτότυπης» εκστρατείας με το «Consumer Challenge Quiz», το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους νέους με μαθησιακές δυσκολίες να γίνουν καταναλωτές με καλύτερη ενημέρωση και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η Ιρλανδία κέρδισε το βραβείο της «καλύτερης εκστρατείας για τα οικονομικά θέματα» για την ευρεία προβολή ενός ιστοχώρου προσωπικών οικονομικών θεμάτων, σκοπός του οποίου είναι να βοηθά τους καταναλωτές να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις για τα προσωπικά οικονομικά τους. Το βραβείο της «καλύτερης εκστρατείας για παιδιά» το κέρδισε η Ουγγαρία, για έναν πανεθνικό διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά του δημοτικού με θέματα τρία ζητήματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους καταναλωτές. Η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης ειδική μνεία στη Νορβηγία για την εκστρατεία «iTunes» και στην Εσθονία για την εκστρατεία «Make Responsible Credit Decisions», την οποία οργάνωσε μια ανεξάρτητη τράπεζα.

Εορτασμός της ημέρας του καταναλωτή μαζί με τους καταναλωτές

Η επίτροπος κυρία Kuneva θα εγκαινιάσει μια δημόσια έκθεση όλων των εθνικών εκστρατειών στην Galeries de la Reine (στο κέντρο των Βρυξελλών) με μια σύντομη συνέντευξη τύπου σήμερα στις 14.00. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10 έως τις 11 Μαρτίου, έτσι ώστε οι «πραγματικοί» καταναλωτές να μπορούν να την απολαύσουν και να αντλήσουν διδάγματα από τα μηνύματα που μεταφέρουν οι εκστρατείες. Η επίτροπος θα απονείμει επίσης σήμερα το απόγευμα στους νικητές του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τα βραβεία τους σε επίσημη τελετή, στην Galeries, στην οποία θα παραστούν διάφοροι σχετικοί παράγοντες.
Για πληροφορίες σχετικά με τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές εκστρατείες που θα βραβευθούν, βλέπε:

http://ec.europa.eu/consumers/ecd/index_en.htm
Για περισσότερες πληροφορίες:
http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm


Side Bar