Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/406

Брюксел, 10 март 2008

Европейски шампион сред потребителските кампании: комисар Кунева чества Деня на потребителя с церемония по връчване на награди на ЕС

Днес комисар Меглена Кунева връчи първите по рода си награди на ЕС за най-добра потребителска кампания. Това е едно от събитията, организирани в дните, предхождащи Европейския ден на потребителя на 15 март. Най-високото отличие беше присъдено на Финландия за уеб-игра, изпълнена с динамика и предназначена да образова младите потребители относно техните права и отговорности като онлайн купувачи. Също така Ирландия, Обединеното кралство, Естония и Норвегия получиха награди в определена категория за проведените от тях кампании, които се открояват с популяризирането на правата на потребителите по новаторски и ефективен начин. Европейският победител беше избран сред най-добрите национални потребителски кампании, които включват разнообразни теми като финансовите услуги, правата на пасажерите на авиокомпаниите, SMS заемите, покупките онлайн, информацията за храни и децата като потребители. Комисар Кунева заедно с всички национални победители ще участва в официалната церемония по връчване на наградите, която ще се състои днес следобед в Galeries de la Reine (градския център на Брюксел), където ще се проведе и среща с пресата (14.00 ч.), както и изложба на всички кампании.

Комисар Кунева заяви: „С наближаването на Европейския ден на потребителя моето послание за 490-те милиона потребители в Европа е следното: „Вие притежавате ясно определени права и трябва без колебание да ги ползвате. Потребителите са движещата сила на пазара. Потребителите са тези, които дават тласък на конкуренцията. Така че не се страхувайте да избирате, сменяте, да поставяте под въпрос и да искате обезщетение. С удоволствие отбелязвам значителните усилия, положени в държавите-членки, за популяризирането на това послание, както става ясно от тези изключително впечатляващи кампании.“

Търсене на най-успешните национални кампании

В подготовката на Деня на потребителя държавите-членки (като и Норвегия и Исландия) бяха призовани да организират национални конкурси за най-добра потребителска кампания на годината и да предоставят на Комисията информация за победителите, които да участват в „големия европейски финал“. Конкурсът, който обхващаше целия ЕС, представляваше шанс за отдаване на заслужено признание за работата, извършена от национални и независими организации за популяризиране на правата на потребителя.

Също така това предостави възможност на държавите-членки да идентифицират най-значимите според гражданите им потребителски проблеми и да споделят идеи за увеличаване на обществената информираност и интерес относно правата на потребителите. На национално равнище конкурсите бяха координирани от Европейските потребителски центрове (ECC). Спечелиха кампаниите, които широко отразяваха посланието, че потребителите трябва „знаят и ползват правата си“ в ежедневните си транзакции. В същото време за предаването на това послание беше използван впечатляващ диапазон от теми и подходи.

Европейски шампион сред потребителските кампании:

Европейските победители бяха избрани от независимо жури от експерти, въз основа както на оригиналността, така и на значимостта и ефективността на кампанията.

Първата награда беше присъдена на Финландия (финландската Агенция на потребителите) за „Галактор и разбивачите на кодове“. Целта на тази кампания е да образова младото поколение относно правата и отговорностите на потребителите, особено по отношение на пазаруването по интернет и чрез мобилни телефони, посредством модерна и будеща интерес уеб-игра. В резултат на успеха си тази кампания се разпространи и в редица други държави-членки.

Кампанията на Обединеното кралство спечели „Наградата за оригиналност“ със своето „Състезание с въпроси за потребители“, създадено да помогне на млади хора с трудности при научаването да станат по-информирани и уверени потребители. Ирландия получи „Наградата за най-добра финансова кампания“ за имащата широк отзвук кампания за популяризирането на уебсайт, посветен на личните финанси, предназначен да помогне на потребителите да вземат по-информирани решения относно личните си финанси. „Наградата за най-добра детска кампания“ беше присъдена на Унгария за общонационален конкурс за начални училища за рисунка на тема, избрана между три потребителски въпроса. Журито даде също така специални отличия на Норвегия за кампанията ѝ „iTunes“ и на Естония за кампанията „Вземай отговорни финансови решения“, която бе проведена от независима банка.

Честване на Деня на потребителя заедно с потребителите

Комисар Кунева ще открие изложбата на всички национални кампании в Galeries de la Reine (градския център на Брюксел) днес в 14.00 ч. с кратка среща с пресата. Изложбата ще бъде отворена в периода 10-11 март, така че потребители „от истинския живот“ да могат да се запознаят с кампаниите и да оценят техните послания. Пак в Galeries de la Reine днес следобед комисарят ще връчи и наградите на европейските победители на официална церемония, на която ще присъстват различни заинтересовани страни.
За информация относно спечелилите европейски и национални кампании:

http://ec.europa.eu/consumers/ecd/index_en.htm
За повече информация:

http://ec.europa.eu/consumers/index_en.htm


Side Bar