Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/392

Bruxelles, 6 martie 2008

„Se caută femei în industria tehnologiei informației și comunicațiilor!”

Ne gândim adesea că, în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), carierele sunt rezervate în exclusivitate bărbaților. Această prejudecată este însă departe de adevăr. Deși numărul femeilor care absolvă studii de inginerie sau informatică este încă foarte scăzut, tinerele pot aspira la o carieră de succes și plină de realizări în domeniul TIC. Aceasta este tema principală a conferinței organizate astăzi, la Bruxelles, în perspectiva Zilei internaționale a femeii (8 martie), în cadrul căreia Comisia Europeană va încuraja tinerele europene „să iasă din umbră și să profite de ocazie”.

Este inacceptabil faptul că Europa nu are suficiente persoane calificate în domeniul TIC. Dacă nu este remediat cât mai curând, acest deficit de informaticieni și ingineri va duce la încetinirea creșterii economice europene, iar Europa riscă să rămână în urma concurenților asiatici”, a declarat Viviane Reding, Comisarul european pentru societate informațională și mass-media. „Trebuie să înlăturăm prejudecățile conform cărora profesiile din domeniul TIC sunt plicticoase și prea tehnice pentru femei și să le încurajăm pe acestea să aibă cariere de succes în acest sector captivant, inovator și complex.

Industria TIC contribuie cu o pătrime la creșterea totală a UE și furnizează 4% din totalul de locuri de muncă, însă se confruntă cu un deficit de personal calificat de aproximativ 300 000 de persoane. De aceea încurajarea tinerilor, inclusiv a femeilor, în alegerea unei cariere în acest domeniu este de o importanță capitală. Dacă nu vom proceda așa, competitivitatea europeană va avea de suferit.

Deși numărul de absolvenți de studii de inginerie a crescut semnificativ la nivelul UE-27, de la 150 965 în 1998 la 320 950 în 2004, rata anuală de creștere a scăzut exponențial, de la 60% în 1998 la 10% în 2004. Această situație este foarte asemănătoare celei din SUA, unde proporția studenților din anul I care menționează informatica drept specializarea preferată s-a redus de la circa 4% la 1%, ceea ce reprezintă cea mai scăzută rată înregistrată de domeniul informaticii din 1977!

Situația în cazul femeilor este chiar mai îngrijorătoare.

Pe de o parte, faptul că procentul absolventelor de studii universitare a crescut în majoritatea zonelor din Europa reprezintă un aspect pozitiv, pe de altă parte, acest procent continuă să fie foarte scăzut în domeniul ingineriei, unde femeile au obținut doar 19% din numărul total de diplome de licență în 2004. În anumite țări, precum Austria, Portugalia și Polonia, numărul absolventelor de informatică a scăzut chiar mai mult din 1998 până în 2005.

Deși numărul femeilor care ocupă posturi de decizie în marile societăți din sectorul TIC este din ce în ce mai mare, ele sunt încă subreprezentate. Conform unui studiu efectuat în octombrie 2007 pe un eșantion de 150 de societăți europene din sectorul telecomunicațiilor din Europa, procentajul mediu al femeilor prezente în consiliile de administrație este de 6%. Acest lucru demonstrează clar faptul că mai sunt încă multe de făcut pentru a atrage femeile să aleagă o carieră în sectorul TIC și să continue să profeseze în acest domeniu.

Cu doi ani în urmă, Comisia Europeană a demarat un exercițiu-pilot prin intermediul inițiativei „shadowing” (observare la locul de muncă) pentru a suscita interesul tinerelor aflate în pragul luării unei decizii privind cariera pe care vor să o urmeze. În cadrul acestui exercițiu, tinerele au posibilitatea de a însoți o femeie aflată într-o funcție de conducere din sectorul TIC pe parcursul unei zile obișnuite de muncă. În perspectiva Zilei internaționale a femeii din acest an, Comisia va prezenta astăzi, la Bruxelles, rezultatele inițiativei „shadowing” 2007. Conferința va include și ateliere pe tema modalităților prin care pot fi atrase femeile într-o carieră în domeniul TIC. În cadrul acestui exercițiu, în anul 2007, peste 50 de tinere au avut ocazia de a descoperi ce presupune un post în domeniul TIC în interiorul a 20 de mari societăți din întreaga Europă.

Având în vedere succesul înregistrat în anii precedenți, Comisarul Viviane Reding vrea să meargă mai departe anul acesta. În colaborare cu reprezentanții domeniului, Comisarul va demara proiectul unui „Cod european al celor mai bune practici pentru femeile din domeniul TIC”. Scopul acestuia este de a pune capăt fenomenului „leaky pipeline” („conductă spartă”) și de a desființa unele dintre prejudecățile referitoare la activitatea din acest sector. Se așteaptă ca reprezentanții domeniului să cadă de acord asupra acestui cod înainte de Ziua femeii din 2009.

Pentru mai multe informații:

Înregistrările video realizate în cadrul inițiativei „shadowing” 2007, în care șase tinere însoțesc fiecare câte o femeie cu o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, sunt disponibile la această pagină de internet:
http://ec.europa.eu/itgirls

Despre Ziua internațională a femeii:
http://www.internationalwomensday.com/

Anexă

Lista societăților și institutelor din domeniul tehnologiei informației care participă
la inițiativa „shadowing” 2008

Athens Information Technology — AIT

Consorzio per il Centro di Biomedicina Molecolare Scarl — CBM

European Organization for Nuclear Research — CERN

Fraunhofer Institute

Fujitsu

FUTURtec

HOLOGRAFICA

IKERLAN

IMT

INRIA

INTRACOM

Joint Research Centre — JRC

L’OREAL

MOTOROLA

NOKIA

Portugal Telecom

Thales Alenia Space
University of Southampton


Side Bar