Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES PT EL PL SL BG

IP/08/354

Bruxelles, 29 februarie 2008

Proiectul european GÉANT, concretizat în cea mai rapidă rețea informatică din lume, se extinde la nivel global

Programul european GÉANT, concretizat în cea mai mare rețea informatică multi-gigabit dedicată cercetării și educației, se conectează la rețelele similare din lume pentru a crea o rețea mondială unică de cercetare. În Europa, GÉANT pune în legătură cercetătorii de pe tot cuprinsul continentului, de la Rekjavik la Vladivostok, și deservește aproximativ 30 de milioane de utilizatori din mai mult de 3500 de universități și centre de cercetare, conectând 34 de rețele naționale de cercetare. Se vor stabili conexiuni de mare viteză cu infrastructurile regionale de rețele de cercetare care se dezvoltă în Balcani, în regiunile Mării Negre și Mării Mediterane, precum și cu rețele din Asia, Africa de Sud și America Latină. În Europa, GÉANT a permis realizarea unor colaborări revoluționare în domeniul cercetării schimbărilor climatice, al radioastronomiei și al biotehnologiei.

„Capacitatea uriașă de prelucrare a datelor pe care o are GÉANT permite Europei să reunească cele mai strălucite minți din lume în scopul abordării provocărilor cu care ne confruntăm cu toții. Investiția financiară a Europei într-o rețea centrală de cercetare de mare viteză – aproximativ 23 de milioane de euro pe an – are efecte pozitive asupra competitivității din Europa, stimulând totodată colaborarea între cercetători la nivel global” a afirmat dna Viviane Reding, Comisarul european pentru Societatea Informațională și Mass-media. „Investind încă 90 de milioane de euro până în 2012 în cea de-a treia generație a GÉANT, UE își ia angajamentul de a rămâne în prima linie a evoluției internetului și de a facilita și armoniza colaborarea științifică.”

Programul GÉANT a fost lansat în 2000, ca o inițiativă cofinanțată în vederea actualizării infrastructurii rețelelor de cercetare și educație, având la vremea respectivă un buget total de 200 de milioane de euro. Programul a fost ulterior actualizat și a devenit un lider la nivel mondial, reușind să ridice gradul de atractivitate a Europei în materie de cercetare (IP/04/1058 și IP/05/722).

GÉANT realizează progrese tehnologice uriașe pentru „marile proiecte științifice”, cum ar fi EXPReS, un proiect UE în domeniul radioastronomiei. Acesta conectează cele mai mari radiotelescoape din China, Europa, Africa de Sud și Chile la un supercalculator aflat în Țările de Jos, care generează imagini în timp real, proces care este posibil doar datorită tranzitului mare de date permis de rețeaua GÉANT.

GÉANT asigură, de asemenea, suport pentru comunicațiile globale pentru Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, cel mai mare experiment științific individual desfășurat vreodată. Proiectul va deveni funcțional peste câteva luni și depinde de conexiunile de mare viteză din lume pentru a asigura transmisia unei cantități de date fără precedent (15 milioane de gigaocteți pe an) către 5000 de oameni de știință care lucrează în 500 de institute de pe tot cuprinsul globului.

Pe plan internațional, Comisia a anunțat că va finanța cu 12 milioane de euro rețeaua TEIN 3 (Trans-Eurasia Information Network, a se vedea IP/08/269), o rețea de mari dimensiuni în regiunea Asia-Pacific, conexiunile de mare viteză între GÉANT și UbuntuNet Alliance din Africa, precum și Ukrainian Research and Academic Network (URAN). Proiectul Black Sea Interconnection (BSI), o altă inițiativă finanțată de UE, care conectează țările din zona Mării Negre și a Caucazului la GÉANT, va fi lansat la 1 martie, în colaborare cu Rețeaua națională turcă pentru cercetare și educație.

La 3 martie, doamna Comisar Viviane Reding va participa la evenimentul „GÉANT 2 - Global Leader” care va avea loc la Bled, în Slovenia, în cadrul căruia se vor analiza realizările GÉANT și rolul acestuia în centrul rețelei globale de cercetare.

Context:

GÉANT este o rețea centrală paneuropeană de ultimă generație, care conectează Rețelele naționale pentru cercetare și educație (NREN) din Europa, însumând mai mult de 50 000 km în lungime. GÉANT oferă o acoperire geografică inegalabilă, o lățime mare de bandă și tehnologii inovatoare de rețea hibridă. GÉANT asigură conectarea cu mare viteză la o rețea privată a cadrelor academice și cercetătorilor europeni, precum și a altor centre de cercetare.

Contribuția actuală a Comisiei Europene la GÉANT este finanțată din cel de-al șaselea Program-cadru (2002-2006) și este în sumă de 93 de milioane de euro pentru 58 de luni. Restul sumei este cofinanțată de țările participante. Partenerii proiectului sunt NREN, Trans-European Research and Education Networking Association (TERENA) și DANTE, care gestionează și operează rețeaua GÉANT în numele NREN europene.

Un dosar de presă pe tema GÉANT poate fi consultat la adresa:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=3915

A se vedea, de asemenea, MEMO/08/133

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]


Side Bar