Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/310

Bruxelles, 27 februarie 2008

Un internet și mai sigur pentru copii

Comisia Europeană a propus astăzi un nou program pentru un internet mai sigur (Safer Internet), destinat să asigure copiilor un grad sporit de siguranță în mediul on-line. Incluzând serviciile recente de comunicații ale Web 2.0, cum ar fi site-urile de socializare, noul program va combate nu numai conținutul ilegal, ci și comportamentele nocive, cum ar fi hărțuirea și manipularea psihologică. Cu un buget de 55 MEUR, programul se desfășoară în continuarea programului de succes Safer Internet lansat în 2005 și acoperă perioada 2009-2013.

„Safer Internet este un bun exemplu de program european cu consecințe directe asupra vieții cetățenilor. Din ce în ce mai mulți copii și adolescenți europeni folosesc tehnologiile on-line la școală sau acasă; alături de părinții și profesorii lor, ei trebuie să fie informați cu privire la oportunitățile și riscurile cu care se vor întâlni.”, a spus José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene. „Prin noul program Safer Internet, Comisia Europeană dorește să își continue eforturile de creare a unui mediu on-line mai sigur pentru copii, promovând inițiativele de autoreglementare și acțiunile de sensibilizare a publicului. În ceea ce privește conținutul ilegal on-line, sistemele consolidate de raportare vor permite autorităților publice să acționeze rapid și decisiv.”

UE a avut o contribuție importantă în a face din internet un loc mai sigur pentru copii, dar misiunea noastră nu s-a încheiat încă”, a adăugat Viviane Reding, Comisarul European pentru Societate Informațională și Mass-media. „De fapt, necesitatea de a acționa este chiar mai stringentă, ca reacție la modurile noi de utilizare a tehnologiilor. Sunt convinsă să noul program Safer Internet va face din Europa un model în ceea ce privește protecția minorilor contra abuzurilor on-line și a celor din mediile mobile.

Noul program propus:

  • va reduce conținutul ilegal și va combate comportamentele on-line nocive: vor fi puse la dispoziția publicului puncte naționale de contact pentru raportarea conținuturilor ilegale on-line și a comportamentelor nocive, cu accent pe materialele care descriu abuzuri sexuale asupra copiilor și pe practicile de manipulare psihologică.
  • va promova un mediu on-line mai sigur: se vor încuraja inițiativele de autoreglementare din acest domeniu. Se va încuraja implicarea copiilor și a tinerilor în crearea unui mediu on-line mai sigur, în special în cadrul unor grupuri de lucru formate din tineri.
  • va contribui la sensibilizarea publicului: prin acțiuni adresate copiilor, părinților și profesorilor. Se va încuraja „efectul de multiplicare” prin schimbul de bune practici în cadrul rețelei de centre naționale de informare. Vor fi sprijinite punctele de contact, unde părinții și copiii pot primi recomandări privind siguranța în mediul on-line.
  • va crea o bază de cunoștințe prin reunirea cercetătorilor care lucrează în domeniul siguranței on-line a copiilor la nivel european. Se preconizează crearea unei baze de cunoștințe cu privire la utilizarea noilor tehnologii de către copii, la efectele asupra acestora și la riscurile conexe. Această bază va fi utilizată pentru a mări eficacitatea acțiunilor în desfășurare din cadrul programului Safer Internet.

Informații generale:

Propunerea de astăzi ține seama de rezultatele consultării publice cu privire la programul Safer Internet și la tehnologiile on-line pentru copii, desfășurată în perioada aprilie-iunie 2007:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/public_consultation/index_en.htm

De asemenea, propunerea include recomandări făcute de copii cu prilejul Forumului European al Tineretului organizat de Comisia Europeană pentru Ziua siguranței pe internet din 2008 (a se vedea IP/08/207).

Pe lângă programul Safer Internet, au avut loc și alte inițiative politice, cum ar fi acordul încheiat în februarie 2007 cu cei mai importanți operatori de telefonie mobilă în vederea elaborării unor coduri de autoreglementare pentru a proteja minorii care folosesc telefoanele mobile (a se vedea IP/07/139). De asemenea, industria telefoniei mobile a anunțat recent că va închide toate căile de acces la pedopornografie de pe telefoanele mobile.

Pentru mai multe informații:

http://ec.europa.eu/saferinternet


Side Bar