Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/310

Brüsszel, 2008. február 27.

Még biztonságosabb internet a gyermekek számára

A mai napon az Európai Bizottság új Biztonságosabb internet programra nyújtott be javaslatot, amelynek célja a gyermekek online környezeten belüli védelmének fokozása. Az új program, amely a Web 2.0. legújabb kommunikációs szolgáltatásait (például a társasági hálózatokat) is felöleli, nem csak a jogellenes tartalmak ellen veszi fel a harcot, de az olyan káros viselkedésformák ellen is mint a zaklatás vagy a bizalmaskodás. A program – amely a 2005-ben indított sikeres Biztonságosabb internet program vívmányaira épít – 2009-től 2013-ig tart, és 55 millió eurós költségvetéssel rendelkezik.

„A Biztonságosabb internet jó példa az olyan európai programra, amely közvetlen hatással van a lakosság mindennapi életére: egyre több európai gyermek és serdülő használ online technológiákat otthonában vagy az iskolában, ezért őket, szüleiket és tanáraikat tájékoztatni kell a számukra megnyíló lehetőségekről és a rájuk leselkedő veszélyekről,” – fejtette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Az Európai Bizottság az új Biztonságosabb internet program segítségével további erőfeszítéseket kíván tenni – az önszabályozási kezdeményezések ösztönzése és a nagyobb társadalmi tudatosság kialakítása révén – egy olyan online környezet létrehozásáért, amely biztonságosabb gyermekeink számára. A felfedezett jogellenes online tartalmak kapcsán gyors és határozott hatósági fellépésre van szükség, amely a megerősített jelentési rendszerek révén valósul meg.”

Az EU nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az internet az utóbbi években biztonságosabb közeggé váljon a gyermekek számára, de ez nem jelenti azt, hogy nincs további tennivaló,” – fűzte hozzá Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos. „Épp ellenkezőleg, az új technológiai felhasználások egyre sürgősebb lépések megtételére sarkallnak. Meggyőződésem, hogy az új Biztonságosabb internet program révén Európa példaként szolgál az online és mobil technológiákhoz kapcsolódó és a kiskorúak ellen irányuló visszaélésekkel szembeni védelemben.”

Az új programjavaslat:

  • csökkenti a jogellenes tartalmakat és megoldást keres az online káros viselkedésformák problémájára: ezért lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a nyilvánosság számára legyenek elérhetőek úgynevezett nemzeti kapcsolattartási pontok, ahol lehetőség nyílik az online jogellenes tartalmak és káros viselkedésformák bejelentésére, különös tekintettel a gyermekek szexuális bántalmazásához kapcsolódó anyagokra és a bizalmaskodásra.
  • elősegíti a biztonságosabb online környezet kialakítását: ezért ösztönözni kell az önszabályozási kezdeményezéseket ezen a területen, illetve fokozni kell a gyermekek és fiatalok részvételét a biztonságosabb online környezet létrehozásában, különösen ifjúsági testületek révén.
  • biztosítja a lakosság tudatosságát: ezért a gyermekekre, illetve szüleikre és tanáraikra irányuló intézkedésekre van szükség. Elő kell segíteni a megtett lépések hatásának megsokszorozását a nemzeti tudatosságnövelési központok hálózata legjobb gyakorlati megoldásainak cseréje révén. Támogatni kell a kapcsolattartási pontok létrejöttét, ahol a szülők és a gyermekek az internethez biztonságos használatára vonatkozó tanácsadásban részesülhetnek.
  • tudásalapot hoz létre az online gyermekbiztonsággal foglalkozó kutatók európai szintű összefogásával. Tudásalapot hoz létre az új technológiák gyermekek általi használatáról, ezek által a gyermekekre kifejtett hatásokról, valamint a kapcsolódó kockázatokról. Mindezt felhasználja annak érdekében, hogy javítsa a Biztonságosabb internet programon belül jelenleg folyó intézkedések hatékonyságát.

Háttérinformációk:

A mai javaslat figyelembe veszi az internet és az új online technológiák gyermekek általi biztonságosabb használatára vonatkozó, 2007 áprilisa és júniusa között tartott nyilvános konzultáció eredményeit (http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/public_consultation/index_en.htm).

Ugyanakkor tartalmazza azokat a gyermekektől érkezett ajánlásokat is, amelyeket az Európai Bizottság által a Biztonságosabb internet napja alkalmából szervezett Európai Ifjúsági Fórum keretében tettek (lásd IP/08/207).

A Biztonságosabb internet programon túlmenően egyéb szakpolitikai kezdeményezések valósultak meg a piacvezető mobiltelefon-szolgáltatókkal a mobiltelefonokat használó kiskorúak védelmét szolgáló önszabályozási kódrendszer kidolgozására irányuló 2007 februárjában megkötött megállapodás révén (lásd IP/07/139). Legújabb fejlemény, hogy a mobil iparág is bejelentette: mobiltelefonjaikon minden hozzáférést letiltanak a gyermekpornográfiához.

További információk:

http://ec.europa.eu/saferinternet


Side Bar