Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/293

Bruselj, 25. februarja 2008

Priložnostni kovanec EMU: in zmagovalec je ...

Državljani in prebivalci EU so izbrali motiv, simbolizira zadnji korak v dolgi zgodovini evropskega gospodarskega povezovanja, za nov evrski kovanec, ki bo izdan januarja naslednje leto za obeležitev 10. obletnice ekonomske in monetarne unije (EMU). V spletnem glasovanju je sodelovalo 141,000 oseb in izmed petih motivov izbralo zmagovalnega. Priložnostni kovanec za 2 evra bodo izdale vse države članice v območju evra. Ocenjuje se, da bo v obtok danih okoli 90 milijonov teh kovancev.

Zmagovalni motiv simbolizira evro kot zadnji korak v dolgi zgodovini trgovanja, od blagovne menjave v pradavnini (kar ponazarja namenoma preprosta risba) do ekonomske in monetarne unije.

[ ]

Glasovali so lahko vsi državljani in prebivalci Evropske unije, in sicer od 31. januarja do 22. februarja 2008. Udeleženci so lahko glasovali za enega od petih motivov, ki so jih v predizboru izbrali direktorji evropskih kovnic. Glasovalo je 141,675 oseb in zmagovalni motiv je prejel 41.48 % glasov.

Zmagovalni motiv je oblikoval George Stamatopoulos, oblikovalec pri grški centralni banki. Priložnostne kovance s tem motivom bodo z januarjem 2009 izdale vse države članice območja evra. Ocenjuje se, da bo izdanih okoli 90 milijonov teh kovancev.

To je že drugič, da bodo vse države članice območja evra izdale skupen priložnostni evrski kovanec. Običajni evrski kovanci imajo na eni strani skupen motiv, na nacionalni strani pa so prikazani nacionalni junaki, simboli ali vladajoči monarhi. Prvi tak skupni priložnostni kovanec je bil izdan leta 2007 za obeležitev 50. obletnice Rimske pogodbe.

Vrednost priložnostnih kovancev je vedno 2 evra in v obtok se dajo na celotnem območju evra, čeprav se zanje pogosto zelo zanimajo numizmatiki.
Za nadaljnje informacije o evrskih kovancih, vključno s priložnostnimi kovanci, skupnimi ali nacionalnimi, glej spletno stran:

http://ec.europa.eu/economy_finance/the_euro/notes_coins8787_en.htm


Side Bar