Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/293

Bruxelles, 25 februarie 2008

Moneda comemorativă a UEM: câștigătorul este...

Cetățenii și rezidenții UE au selectat un desen simbolizând moneda euro ca fiind cea mai recentă etapă din lunga istorie a integrării economice europene, în vederea realizării unei noi monede euro care va fi emisă în ianuarie anul viitor, cu ocazia împlinirii a zece ani de Uniune Economică și Monetară (UEM). Peste 141,000 persoane au votat în cadrul unui concurs desfășurat online cu scopul de a alege desenul câștigător dintre cele cinci desene participante. Moneda comemorativă de 2 euro va fi emisă de către toate statele membre ale zonei euro. Se estimează că vor fi puse în circulație aproximativ 90 de milioane din aceste monede.

Desenul câștigător simbolizează faptul că moneda euro este cea mai recentă etapă din lunga istorie a comerțului, de la trocul preistoric – evocat de reprezentarea imagistică voit primitivă – la uniunea economică și monetară.

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]

Procesul de votare a fost deschis tuturor cetățenilor și rezidenților Uniunii Europene și s-a desfășurat în perioada 31 ianuarie - 22 februarie 2008. Votanții au putut alege dintre 5 desene selecționate în prealabil de către directorii monetăriilor europene. 141,675 persoane au participat la vot. Desenul câștigător a întrunit voturile a 41,48% dintre votanți.

Desenul câștigător a fost creat de dl George Stamatopoulos, care lucrează ca sculptor la Banca Centrală a Greciei. Monedele comemorative cu această reprezentare vor fi emise de către toate statele membre ale zonei euro, începând cu ianuarie 2009. Se estimează că vor fi puse în circulație aproximativ 90 de milioane din aceste monede.

Este pentru a doua oară când toate țările din zona euro emit o monedă euro comemorativă comună. Monedele euro obișnuite au o fațetă comună pentru toate țările și o fațetă națională care reprezintă eroi, simboluri sau monarhi ai țării emitente. Prima astfel de monedă comemorativă a fost emisă în 2007, cu ocazia celei de-a cincizecea aniversări a Tratatului de la Roma.

Monedele comemorative au întotdeauna valoarea de 2 euro și sunt destinate circulației în întreaga zonă euro, suscitând deseori interesul numismaților.
Pentru mai multe informații privind monedele euro, inclusiv cele comemorative, comune sau naționale, consultați:

http://ec.europa.eu/economy_finance/the_euro/notes_coins8787_en.htm


Side Bar