Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/293

Brussel, 25 februari 2008

EMU-herdenkingsmunt: en de winnaar is...

De burgers en inwoners van de Europese Unie hebben het ontwerp waarop de euro als sluitstuk van de lange geschiedenis van de Europese economische integratie is voorgesteld, gekozen als nieuw euromuntstuk dat in januari volgend jaar zal worden uitgegeven ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Ruim 141,000 mensen hebben online hun stem uitgebracht om het winnende ontwerp te kiezen uit een preselectie van vijf. De herdenkingsmunt van 2 euro zal door alle lidstaten van het eurogebied worden uitgegeven. Er zullen naar schatting circa 90 miljoen van dergelijke munten in omloop worden gebracht.

Het winnende ontwerp symboliseert dat de euro het sluitstuk is in de lange ontwikkelingsgeschiedenis van de handel, die is begonnen met ruilhandel in de prehistorie – vandaar het opzettelijk primitieve karakter van het ontwerp – en die uiteindelijk tot de economische en monetaire unie heeft geleid.

[ De tabellen en grafieken zijn beschikbaar in PDF en WORD PROCESSED ]

Alle burgers en inwoners van de Europese Unie mochten deelnemen aan de stemming, die tussen 31 januari en 22 februari 2008 heeft plaatsgevonden. De deelnemers konden kiezen uit vijf door de Europese muntmeesters voorgedragen ontwerpen. 141,675 personen hebben hun stem uitgebracht. Het winnende ontwerp heeft 41.48 % van de stemmen gekregen.

Het winnende ontwerp is van de hand van George Stamatopoulos, ontwerper bij de Griekse centrale bank. Alle eurolanden zullen vanaf januari 2009 herdenkingsmunten met dit ontwerp slaan. In totaal zullen naar schatting circa 90 miljoen van dergelijke munten in omloop worden gebracht.

Het is al de tweede keer dat alle eurolanden een gemeenschappelijke euroherdenkingsmunt uitgeven. Gewone euromunten hebben een gemeenschappelijke zijde die voor alle eurolanden gelijk is en een nationale zijde waarop nationale helden, symbolen of regerende vorsten zijn afgebeeld. De eerste gemeenschappelijke herdenkingsmunt is in 2007 geslagen ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome.

Herdenkingsmunten hebben altijd een nominale waarde van 2 euro. Zij worden in het hele eurogebied als wettig betaalmiddel in omloop gebracht, maar zijn vaak een zeer gewild verzamelobject voor muntenverzamelaars.
Voor meer informatie over euromunten en over gemeenschappelijke of nationale herdenkingsmunten, zie:

http://ec.europa.eu/economy_finance/the_euro/notes_coins8787_en.htm.


Side Bar