Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/293

Brüsszel, 2008. február 25.

GMU emlékérme: A győztes ...

Az EU állampolgárai és lakosai az eurót az európai gazdasági integráció hosszú történetének utolsó lépéseként bemutató tervet választották az új euróérme mintájául, amelyet jövő januárban bocsátanak ki a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) fennállásának tízedik évfordulója alkalmából. Az online versenyben több mint 141,000-an adták le szavazatukat, hogy az öt terv közül győztest válasszanak. A kéteurós emlékérmét az euroövezet összes tagállama kibocsátja. Becslések szerint körülbelül kilencven millió ilyen érme kerül forgalomba.

A győztes terv mintája azt jelképezi, hogy az euró bevezetése csúcspontot jelent a kereskedelem évezredes történetében, mely az őskorban a cserekereskedelemmel vette kezdetét – erre utal a szándékosan kezdetleges figura – és a Gazdasági és Monetáris Unió létrejöttéhez vezetett.

[ ]

Az Európai Unió összes állampolgára és lakosa részt vehetett a szavazásban, amelyre 2008. január 31. és február 22. között került sor. A szavazók az európai pénzverdék igazgatói által előzetesen kiválasztott öt terv közül választhattak. 141,675-en vettek részt a szavazásban. A győztes terv a szavazatok 41.48%-át kapta.

A győztes tervet George Stamatopoulos készítette, aki a Görög Nemzeti Bank szobrászművésze. Az euroövezetbe tartozó minden tagállam ezzel a mintával bocsát ki emlékérmét 2009 januárjától kezdődően. Becslések szerint összesen körülbelül kilencven millió ilyen érmét fognak kibocsátani.

Ez lesz a második alkalom, hogy az euroövezet összes országa közös euró-emlékérmét bocsát ki. A szabványos euróérmék egyik oldala közös, a másik, nemzeti oldalán pedig nemzeti hősök, jelképek vagy jelenlegi uralkodók szerepelnek. Az első közös emlékérmét 2007-ben bocsátották ki a Római Szerződés 2007-ben ünnepelt ötvenedik évfordulója alkalmából.

Az emlékérméket mindig 2 eurós címletben és az egész euroövezet számára adják ki, bár az érmék gyakran tartanak számot a gyűjtők élénk érdeklődésére.
Az euróérmékről – beleértve a közös és nemzeti emlékérméket is – további tájékoztatás található az alábbi internetcímen:

http://ec.europa.eu/economy_finance/the_euro/notes_coins8787_en.htm


Side Bar