Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/293

Bryssel 25. helmikuuta 2008

Talous- ja rahaliitto EMUn juhlaraha: ja voittaja on...

EU-maiden asukkaat ovat valinneet ensi tammikuussa talous- ja rahaliitto EMUn 10-vuotisjuhlan kunniaksi liikkeeseen laskettavaksi uudeksi eurokolikoksi mallin, joka kuvastaa euroa viimeisimpänä vaiheena Euroopan talouden yhdentymisen pitkässä historiassa. Yli 141,000 henkilöä osallistui voittajan valintaan antamalla internetkilpailussa äänensä jollekin viidestä tarjolla olleesta vaihtoehdosta. Kahden euron juhlakolikko lasketaan liikkeeseen kaikissa euroalueeseen kuuluvissa jäsenvaltioissa. Kolikoita lasketaan liikkeeseen noin 90 miljoonaa kappaletta.

Voittajakolikko muistuttaa euron ja talous- ja rahaliiton kehityksen taustalla olevasta pitkästä kaupankäynnin historiasta. Primitiivinen kuvio kuvastaa sen varhaisinta vaihetta, esihistoriallista vaihdantataloutta.

[ Taulukot saatavilla PDF ja Word muodossa ]

Äänestys oli avoinna kaikille EU-maiden asukkaille 31.1.–22.2.2008. Valittavina oli viisi euroalueen kansallisten rahapajojen johtajien esivalitsemaa kolikkoa. Ääniä annettiin yhteensä 141,675. Voittajakolikko sai 41.48 prosenttia äänistä.

Voittajakolikon on suunnitellut Kreikan keskuspankin muotoilija George Stamatopoulos. Kaikki euroalueen jäsenvaltiot laskevat liikkeeseen tätä ulkoasultaan yhtenäistä juhlarahaa tammikuusta 2009 alkaen. Kolikoita lasketaan liikkeeseen yhteensä noin 90 miljoonaa kappaletta.

Kyseessä on toinen kerta, kun kaikki euroalueen maat laskevat liikkeeseen yhteisen juhlarahan. Tavallisten eurokolikoiden toinen puoli on kaikille yhteinen ja toinen puoli esittää liikkeeseenlaskijamaan kansallissankareita, kansallisia symboleja tai hallitsijoita. Ensimmäinen yhteinen juhlaraha laskettiin liikkeeseen vuonna 2007 EY:n perustamissopimuksen eli Rooman sopimuksen 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

Juhlarahat ovat aina kahden euron arvoisia, ja niiden on tarkoitettu olevan liikkeessä koko euroalueella, joskin suuri osa niistä päätyy keräilijöiden kokoelmiin.
Lisätietoa eurokolikoista sekä yhteisistä ja kansallisista juhlarahoista:

http://ec.europa.eu/economy_finance/the_euro/notes_coins8787_en.htm


Side Bar