Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT SV PT EL CS PL BG

IP/08/207

Bruxelles, den 12. februar 2008

Lad os lytte til børnene: de ved, hvordan internettet kan gøres mere sikkert

I dag fejrer 100 organisationer i mere end 50 lande verden over "Sikkert Internet-dag". Europa-Kommissionen afholder det første tværeuropæiske ungdomsforum i Bruxelles om et mere sikkert internet, hvor Meglena Kuneva, EU's kommissær for forbrugerspørgsmål, deltager. Formålet er en øget dialog mellem børn og beslutningstagere om et sikkert internet og en øget viden om bedste praksis til at beskytte mindreårige på internettet. "Sikkert Internet-dag" organiseres med Viviane Reding, EU's kommissær for informationssamfundet og medier, som protektor.

"Børn har været meget hurtige til at udnytte nettjenesterne, som f.eks. sociale netværkssteder og mobiltelefoner. Mange undervurderer dog stadig de skjulte risici ved at bruge disse nettjenester, som f.eks. cyber-mobning og seksuel oplæring på internettet", sagde Viviane Reding, der er ansvarlig for informationssamfundet og medier. "I dag opfordrer jeg alle beslutningstagere i den offentlige og private sektor til at lytte til børn og lære af dem og til at forbedre strategierne for øget fokus på, hvordan de mindreårige beskyttes, og hvilke værktøjer der skal tages i brug. Jeg vil selv arbejde på EU's bidrag med et forslag, der skal fremlægges, inden denne måned er omme, om et nyt program for et mere sikkert internet i perioden 2009-2013 for at sikre, at det værdifulde arbejde fortsættes med at hjælpe børn, forældre og lærere til at identificere de mindreåriges problemer på internettet".

Kommissær Meglena Kuneva, EU's kommissær for forbrugerspørgsmål, der repræsenterede Europa-Kommissionen på arrangementet for "Sikkert Internet" i Bruxelles i dag, tilføjede: "Når EU arbejder på at gøre internettet og mobiltelefoner mere sikre for børn og unge, skal vi være sikre på, at vi ved, hvordan de bruger teknologien, og hvad de selv synes, der skal gøres for at gøre nettjenesterne sikre. Ud fra de undersøgelser, der er foretaget, lader det til, at børns brug af onlineteknologi og deres potentielle problemer kan være meget forskellige fra voksnes synspunkter og viden. Det er derfor, det er så vigtigt for os - i dag på "Sikkert Internet-dag", men også på de resterende 364 dage af året - at få de unge direkte i tale".
I år afholdes den årlige "Sikkert Internet-dag" for femte gang. For at få større fokus på de mindre åbenlyse risici ved internettet nedsætter Kommissionen et tværeuropæisk ungdomsforum i Bruxelles. Tredive 14-17-årige teenagere, der allerede har deltaget i nationale ungdomsfora i Finland, Tjekkiet, Cypern, Sverige, Storbritannien, Nederlandene, Tyskland, Østrig og Island, er nu blevet inviteret til Bruxelles. Teenagerne, der skal mødes med kommissær Kuneva, medlemmer af Europa-Parlamentet og repræsentanter fra industrien, skal identificere de ti vigtigste internetsikkerhedstips gennem deres drøftelser om følgende emner:

  • risici og forholdsregler, når man bruger sociale netværk og mobiltelefoner
  • værktøjer og metoder til at øge informationsformidlingen.

I år omfatter EU's "Sikkert Internet-dag" følgende aktiviteter på nationalt plan:

  • I Spanien indfører Protegeles, det spanske informationscenter, en tv-reklame, der benævnes "livet på internettet er, hvad du gør det til", der også skal udsendes i andre EU-lande.
  • I Østrig deltager vinderne af den første østrigske mobiltv-konkurrence i en medieworkshop om sikker brug af mobiltelefoner.
  • I Belgien afholdes en pressekonference kl. 10.30 i Les Halles des Tanneurs i centrum af Bruxelles med de universiteter, der er involveret i forskningsprojektet om teenagere, internet, risici og muligheder (TIRO), der finansieres af det belgiske videnskabsministerium.
  • I Danmark markerer de mest populære onlinenetværk for børn og unge "Sikkert Internet-dag" ved at fejre dagen virtuelt på deres internetportaler
  • I Polen indfører en stor kabelnetvirksomhed et værktøj for forældre og børn. Dette værktøj, der er oversat til 11 europæiske sprog, indføres i flere andre europæiske lande.

I dag offentliggøres resultaterne af en verdensomspændende konkurrence om at skabe informationsmateriale om internetsikkerhed, som en del af en global blog-marathon for "Sikkert Internet-dagen". Konkurrencen omfattede unge fra hundredvis af skoleklasser og ungdomsklubber. 665 af de tilmeldte i konkurrencen har behandlet emnet: "Livet på internettet er, hvad du gør det til".

Sagsforløb:

"Sikkert Internet-dag" er en årligt tilbagevendende begivenhed (se IP/07/140, IP06/126, IP/05/148, IP/04/171), der er organiseret af det europæiske netværk for internetsikkerhed (INSAFE) og medfinansieret af Kommissionens program for et sikrere internet (se IP/06/1512 og MEMO/07/44).

Nyere Eurostat-undersøgelser af husholdninger i Europa har dækket et antal brede spørgsmål om internetsikkerhed, og en kvalitativ Eurobarometer-miniundersøgelse i 2007 gav en afslørende indsigt i børns tillidsfulde brug af internettet :

(http://epp.eurostat.ec.europa.eu/pls/portal/docs/PAGE/PGP_PRD_CAT_PREREL/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2008/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2008_MONTH_02/4-08022008-EN-AP.PDF IP/07/1227).
Yderligere oplysninger:
http://europa.eu.int/saferinternet

Se følgende websted for den komplette kalender for "Sikkert Internet-dagen" og blog-marathonen: http://europa.eu.int/saferinternet


Side Bar