Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA ES NL IT SV PT EL CS PL

IP/08/207

Брюксел, 12 февруари 2008 г.

Нека слушаме децата: те знаят как да направят интернет по-безопасно място!

Днес, 100 организации в над 50 страни по света отбелязват Международния ден за безопасен Интернет. В Брюксел за пръв път Европейската комисия организира паневропейски младежки форум за безопасен интернет с участието на Меглена Кунева, комисар за защита на потребителите. Целта е да се разшири диалогът между децата и лицата, вземащи решения, по въпроси за безопасността на интернет и да се повиши осведомеността за най-добрите начини за защита на малолетните в онлайн среда. Денят за безопасен интернет се организира под патронажа на г-жа Вивиан Рединг, комисар по въпросите на информационното общество и медиите.

Тя заяви: „Децата много бързо се възползваха в максимална степен от онлайн услуги като сайтове на социални мрежи и мобилни телефони. Но много от тях все още подценяват скритите рискове по използването на тези услуги – от кибернетично малтретиране до сексуално прелъстяване онлайн. Призовавам днес всички лица от публичния и частния сектор, които вземат решения, да слушат децата и се учат от тях, както и да подобрят стратегиите за осведоменост и средствата за защита на непълнолетни. Аз самата ще работя за приноса на Европейския съюз, като преди края на месеца ще предложа нова програма за безопасен интернет за периода 2009—2013 г., която да позволи продължаването на извършената ценна работа в помощ на децата, родителите и учителите при разкриването на проблеми за непълнолетните в онлайн средата.“

Меглена Кунева, еврокомисар за защита на потребителите, която представляваше днес Европейската комисия на проявите за безопасен интернет, добави: „Тъй като Европейския съюз работи да направи интернет и мобилните телефони по-безопасни за деца и младежи, е нужно да сме сигурни, че знаем как те използват технологиите и какво мислят те самите, че следва да се направи за обезопасяване на последните. Както изглежда от проучванията, използването от децата на онлайн технологии и техните виждания за потенциални проблеми може силно да се различават от вижданията и познанията на възрастните. Ето защо за нас е толкова важен прекият диалог с младите хора – днес в Деня за безопасен интернет, а също и през останалите 364 дни от годината.“
Тази година ежегодният ден за безопасен интернет ще се проведе за пети път. За повишаване на осведомеността за по-малко очевидните рискове в онлайн среда Комисията организира паневропейски младежки форум в Брюксел. Тридесет юноши на възраст от 14 до 17 години, които вече са взели участие в национални младежки форуми във Финландия, Чешката република, Кипър, Швеция, Великобритания, Нидерландия, Германия, Австрия и Исландия, сега са поканени в Брюксел. Юношите, които днес ще се срещнат с комисар Кунева, членове на Европейския парламент и представители на промишлеността, ще определят десет най-важни съвета за безопасност в интернет въз основа на своите обсъждания относно:

  • рискове и предпазни мерки по използването на сайтове на социални мрежи и мобилни телефони;
  • средства и методи за повишаване на осведомеността.

Проявите, организирани тази година на национално ниво в Европейския съюз по повод на деня за безопасен интернет, включват:

  • в Испания Protegeles, националният осведомителен център за безопасен интернет, ще пусне телевизионен рекламен спот „Животът онлайн е такъв, какъвто си го направиш“, който ще се излъчи и в други държави от Европейския съюз.
  • В Австрия победителите от първия национален конкурс за филми, направени с мобилен телефон, ще участват в медиен семинар за безопасното използване на такива телефони.
  • В Белгия от 10:30 часа ще се проведе пресконференция в сградата на гилдията на кожарите в центъра на Брюксел с представители на университетите, участващи в изследователския проект „Юношите и интернет – рискове и благоприятни възможности“(TIRO), финансиран от Министерството за научна политика.
  • В Дания повечето популярни онлайн общности за деца и младежи ще отбележат деня за безопасен интернет с виртуални тържества на своите портали.
  • В Полша голяма компания за кабелна телевизия ще пусне специално ръководство за родители и деца. Това ръководство, преведено на 11 европейски езика, ще бъде пуснато и в няколко други държави от ЕС.

Днес, като част от световен блогатон, т.е. маратон от блогове за деня за безопасен интернет, ще се публикуват резултатите от организиран в световен мащаб конкурс за създаване на материали за осведоменост в тази област. В конкурса участваха млади хора от стотици училища и младежки клубове. Представените 665 съчинения разглеждат темата: „Животът онлайн е такъв, какъвто си го направиш“.

Общи сведения:

Денят за безопасен интернет е ежегодно събитие (вж. IP/07/140, IP06/126, IP/05/148, IP/04/171), организирано от Европейската мрежа на националните осведомителни центрове за безопасен интернет (INSAFE) и съфинансирано от програмата за безопасен интернет на Комисията (вж. IP/06/1512 и MEMO/07/44).

Проведени напоследък анкетни проучвания на Евростат сред домакинства в Европа включваха известен брой по-широки въпроси, свързани с безопасността на интернет , а малко качествено проучване на Евробарометър през 2007 г. доведе до някои показателни разкрития за самоувереното поведение на децата в онлайн среда :

(http://epp.eurostat.ec.europa.eu/pls/portal/docs/PAGE/PGP_PRD_CAT_PREREL/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2008/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2008_MONTH_02/4-08022008-EN-AP.PDF IP/07/1227).
За повече информация:

http://europa.eu.int/saferinternet

За пълен календар на събитията по деня за безопасен интернет и блогатона: http://www.saferinternet.org


Side Bar