Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/2032

Bruxelles, 18 decembrie 2008

Actualizarea normelor TV în 2009: Comisia îndeamnă statele membre la flexibilitate

După un an de la intrarea în vigoare a noii directive europene menite să liberalizeze normele TV și să înlăture restricțiile depășite și birocratice cu privire la serviciile de televiziune digitală pe internet, de video la cerere și de televiziune mobilă din Europa, statele membre ale UE au înregistrat puține progrese în adaptarea normelor naționale. Doar România a implementat complet noile norme europene cu privire la mijloacele audiovizuale, care au intrat în vigoare la 19 decembrie 2007 (IP/07/1809). Directiva UE a serviciilor media audiovizuale, adoptată de Parlamentul European și de Consiliul UE al Miniștrilor în urma unei propuneri înaintate de Comisie (IP/05/1573), a adaptat vechile norme UE privind serviciile de televiziune tradiționale pentru a ține seama de era digitală și de noua generație de servicii TV. Celelalte 26 de state membre implementează în prezent în legislația națională normele modernizate pentru sectorul audiovizual european. Ele trebuie să facă acest lucru până în decembrie 2009. Până atunci, UE ar trebui să aibă o piață unică pentru toate serviciile media audiovizuale, oferind întreprinderilor certitudine juridică și telespectatorilor programe mai variate și de mai bună calitate.

„Noile norme europene reprezintă o ocazie de a crea o piață unică pentru era digitală, de aceea îndemn statele membre să le instituie într-un mod rapid și flexibil pentru ca producătorii TV, posturile de televiziune și telespectatorii să beneficieze de ele cât mai repede posibil”, a afirmat Viviane Reding, comisarul UE pentru societatea informațională și media. „Am actualizat normele europene privind serviciile de televiziune datorită tehnologiei care evoluează rapid și a nevoii de a ameliora competitivitatea sectorului audiovizual european. Pentru statele membre, acest fapt reprezintă șansa de a îndepărta restricțiile depășite, de a consolida coreglementarea și autoreglementarea, mai ales în domeniul publicității, de a reafirma dreptul la informare și de a promova calitatea și diversitatea. Cu toate acestea, mă îngrijorează faptul că unele state membre par să utilizeze noile norme ca o scuză pentru a spori birocrația. Am creat o mai bună reglementare la nivel european și mă aștept ca statele membre să facă același lucru la nivel național.”

La mijlocul termenului de doi ani acordat statelor membre pentru punerea în aplicare a noilor norme TV europene și a serviciilor TV, cum ar fi cele de video la cerere și de televiziune mobilă, doar România a implementat deja complet directiva serviciilor media audiovizuale în legislația națională (pentru situația tuturor celor 27 de state membre, a se vedea anexa).

La 25 noiembrie, România a adoptat o nouă ordonanță de urgență pentru modificarea Legii audiovizualului din 2002 pentru a pune în practică schimbările aduse de noua directivă UE. România a utilizat toate opțiunile privind liberalizarea oferite de directivă, inclusiv plasarea de produse. Comisia va verifica dacă aceste modificări implementează complet directiva UE din 2007, de îndată ce acestea îi vor fi notificate oficial.

Celelalte 26 de state membre ale UE, precum și statele membre ale Spațiului Economic European (Islanda, Norvegia și Liechtenstein) și țările candidate (Croația, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Turcia) sunt încă în plin proces de implementare a noilor norme. Progresul este însă lent în multe state membre: unele guverne nu au organizat încă consultări publice cu privire la modul în care normele UE vor funcționa în țara lor (Danemarca, Germania, Italia, Slovenia, Slovacia și Spania). În unele state membre, proiectele noilor norme sunt gata pentru procedurile parlamentare care vor demara încă de la începutul anului viitor (Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Irlanda, Letonia, Țările de Jos și Portugalia).

Luxemburg a afirmat că a implementat deja o parte din noile norme, mai ales pe cele cu privire la publicitate. Austria va face același lucru în ianuarie. În Franța, un proiect de lege a fost înaintat Adunării Naționale luna trecută. Legea revizuită ar putea fi adoptată de ambele camere ale Parlamentului francez la începutul anului viitor. Proiectul de lege francez acordă autorității independente de reglementare (Conseil Supérieur de l'Audiovisuel) puterea de a reglementa plasarea de produse.

Noile norme europene facilitează accesul producătorilor și al furnizorilor de programe TV la finanțarea din noi forme de publicitate audiovizuală, cum ar fi publicitatea pe ecran partajat (split screen) sau plasarea de produse, care sunt permise în toate programele, cu excepția știrilor, a filmelor documentare și a programelor pentru copii. Posturile de televiziune pot întrerupe programele mai ușor datorită suprimării normei care impunea o perioadă de douăzeci de minute între pauzele publicitare. Noile norme UE vizează consolidarea sectorului TV și a sectorului audiovizual european prin reducerea reglementărilor și crearea unor condiții echitabile pentru serviciile media audiovizuale „fără frontiere”.

Context
La 13 decembrie 2005, Comisia a propus revizuirea directivei „Televiziune fără frontiere” pentru a o adapta la evoluțiile tehnologice și de piață semnificative din domeniul serviciilor audiovizuale (IP/05/1573, MEMO/06/208). La 9 martie 2007, Comisia a adoptat o propunere actualizată de proiect de directivă modernizată în domeniul serviciilor media audiovizuale (IP/07/311) pentru a facilita obținerea din timp a acestui acord între Parlamentul European și Consiliu, la a doua lectură (MEMO/07/206). Parlamentul European a aprobat poziția comună a Consiliului și directiva a intrat în vigoare la 18 decembrie 2007.

Directiva este disponibilă la adresa:

http://ec.europa.eu/avpolicy/reg/avms/index_en.htm

MEMO/08/803

Annex:

State of play on the implementation of the new Directive in EU Member States

Country
Implementation has started
Legislative draft presented to Parliament
Parliament
has adopted implementing legislation
Implementing legislation
in force
Belgium
(French Community)
Draft decree to be approved by French Community government by the end of the year. Opinion of the State Council (Conseil d'Etat) received on 26 November.
No
-
-
Belgium (Flemish Community)
Draft decree approved by the Flemish Community government. Flemish government approved the new draft media decree 2009 on 5 December.2008. Opinion of the State Council (Raad van State) received on 10 September.
Yes, 8 December 2008
No
-
Belgium (German Community)
Draft decree in preparation. Must be submitted to the State Council in March 2009.
No
-
-
Bulgaria
Consultations ongoing. First administrative draft expected beginning 2009.
No
-
-
Czech Republic
Draft legislation prepared by Ministry of Culture and submitted for consultations. Draft legislation should then be submitted to Government. Expected to be presented to Parliament in March/April 2009.
No
-
-
Denmark
Draft law being elaborated. Working group set-up. Public consultation to be prepared and draft bill expected to be sent to Parliament in October 2009.
No
-
-
Germany
Draft legislation being prepared by Bund + Länder Governments, public consultation expected for first half 2009. First administrative draft expected in February 2009.
No
-
-
Ireland
Some questions already addressed in the broadcasting bill, 2nd part to be transposed by Governmental regulation to be finalised by summer 2009.
Yes, 1st part (e.g. co-/self-regulation, unhealthy food advertising)
No
-
Estonia
Pre-legislative public consultation finished, draft legislation being prepared and expected to be submitted to Parliament by end of 2009.
No
-
-
Greece
Public consultation ended on 15 December 2008. A working group is preparing a draft law.
No
-
-
Spain
Draft legislation has been prepared but not yet published. Expected to be presented to the Government on 31 March 2009.
No
-
-
France
Public consultation in March 2008. Draft law published and approved by the National Assembly. Adoption by Senate expected in early 2009. Rules on TV advertising will be adopted by Governmental Decree following a public consultation.
Yes, in November.
No
-
Italy
Draft law authorising government to adopt a decree law under discussion in the Parliament. Public consultation in 2009 envisaged.
No
-
-
Cyprus
Public consultation will start in early 2009. First administrative draft bill should be published for public consultation in January 2009 and then sent to Parliament in June 2009.
No
-
-
Latvia
In November 2007 Parliament mandated broadcasting Council to prepare draft bill for Parliament by end 2008.
No
-
-
Lithuania
Working group set up. A conference took place on 4 December. Plan to submit the draft bill to Parliament in spring 2009.
No
-
-
Luxembourg
Amending TV advertising rules adopted. Draft legislation is in preparation concerning other rules.
No
-
-
Hungary
Draft legislation has been published. Two public consultations: the first in 2007 on general concepts; the second on the draft text in November-December 2008. Draft bill expected to be presented to Parliament first half 2009.
No
-
-
Malta
Public consultations conducted; draft amendments to existing law expected to be presented to the ministry by the end of January 2009.
No
-
-
Netherlands
Draft law approved by Government and submitted for opinion to the State Council. Will then be submitted to the Parliament for approval.
No
-
-
Austria
Legislation concerning TV advertising rules presented to Parliament and should be in force by February 2009. Draft legislation concerning the other rules expected to be published in March 2009.
Yes, draft legislation on television advertising presented to Parliament on 27/11/2008, but not for other rules.
-
-
Poland
Public consultation carried out between July and September 2008, expert group is about to finalise the guiding rules for the draft law. Draft bill planned to be submitted to Parliament in July 2009.
No
-
-
Portugal
Draft law being elaborated. Consultation on draft law planned in January 2009. Final draft law expected in spring 2009.
No
-
-
Romania
Completed
Government Decree adopted on 25th November for modification and completion of Audiovisual law No 504/2002.
Not required.
Yes
Slovenia
Working group created but no public consultation launched yet.
No
-
-
Slovakia
Working group established in September 2008, draft to be finalised end of March, public consultation to take place April-May 2009.
No
-
-
Finland
Following limited public consultation, a working group prepared and published a draft legislation, which is expected to be put to public consultation and then presented to Parliament in March 2009.
No
-
-
Sweden
A commission of enquiry has been charged with the preparation of a legislative proposal. This proposal was presented to the Minister of Culture on Dec 15 and was published for public consultation immediately afterwards. Government proposal is expected in late Spring 2009.
No
-
-
United Kingdom
Several consultations have taken place the results of which are being currently analysed. Draft law expected in spring.
No
No
-


Side Bar