Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1899

Bruxelles, 9 decembrie 2008

UE adoptă un nou program pentru un internet mai sigur: 55 milioane EUR pentru ca internetul să devină un loc mai sigur pentru copii

De la 1 ianuarie 2009, UE va avea un nou program pentru un internet mai sigur. În urma exprimării de către Parlamentul European, la 23 octombrie, printr-o majoritate covârșitoare de voturi, a sprijinului acordat noului program pentru un internet mai sigur (IP/08/1571), Consiliul de Miniștri adoptă astăzi noul program. Noul program pentru un internet mai sigur, care acoperă perioada 2009-2013, fusese propus de Comisia Europeană la 28 februarie 2008 (IP/08/310) în scopul protejării copiilor în lumea virtuală din ce în ce mai sofisticată și pentru a le da posibilitatea de a folosi în siguranță servicii online precum rețelele sociale, blogurile și comunicarea instantanee prin mesaje. În condițiile în care 75% dintre copii (cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani) folosesc deja internetul și 50% dintre copiii de 10 ani posedă un telefon mobil, un nou sondaj Eurobarometru publicat astăzi arată că 60% dintre părinții din Europa sunt îngrijorați că copiii lor ar putea deveni victime ale manipulării psihologice în mediul online (când un adult se împrietenește cu un copil cu intenția de a comite abuzuri cu caracter sexual), iar 54% sunt îngrijorați că copiii lor ar putea fi hărțuiți online (pe site-uri web sau prin mesaje pe telefonul mobil). Noul program pentru un internet mai sigur va lupta împotriva manipulării psihologice și a hărțuirii făcând ca softurile online și tehnologiile mobile să devină mai sofisticate și mai sigure. Începând cu 2009 și până în 2013, UE va cheltui 55 milioane EUR pentru a transforma internetul într-un loc mai sigur.

„În ziua de azi, copiii intră în lumea internetului și a tehnologiilor mobile de foarte timpuriu și devin deseori veritabili cunoscători ai tehnologiilor și adolescenți pasionați de internet. Deoarece aceste tehnologii îi ajută la studiu și le oferă noi modalități interesante de a socializa cu alții, deseori copiii le adoptă mai repede decât părinții lor. Trebuie să ne asigurăm că, ori de câte ori folosesc servicii online sau mobile, ei pot recunoaște potențialele riscuri și le pot face față”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru societate informațională și mass-media. „Mă bucur că Parlamentul și Consiliul au aprobat atât de repede propunerea Comisiei, permițându-ne astfel să oferim o soluție îngrijorărilor foarte normale exprimate de părinți și să ne asigurăm că Europa este un loc în care copiii pot explora în siguranță noile tehnologii.”

Programul pentru un internet mai sigur pentru perioada 2009-2013 a fost adoptat astăzi de Consiliul de Miniștri și se fondează pe succesele înregistrate de predecesorul său, care a acoperit perioada 2005-2008.

Noul program propus va cofinanța proiecte vizând:

  • Creșterea gradului de sensibilizare a publicului: crearea posibilității ca tinerii, precum și părinții și profesorii lor, să facă alegeri responsabile online, oferindu-le acestora recomandări cu privire la precauțiile pertinente care trebuie luate.
  • Punerea la dispoziția publicului a unei rețele de puncte de contact cu care se poate comunica fie prin intermediul unui site web, fie prin telefon, pentru raportarea conținuturilor și comportamentelor ilegale sau dăunătoare, în special în ceea ce privește materialele care prezintă abuzuri sexuale asupra copiilor și comportamente precum manipularea psihologică și hărțuirea online.
  • Încurajarea inițiativelor de autoreglementare în acest domeniu și implicarea copiilor în crearea unui mediu online mai sigur.
  • Crearea unei baze de cunoștințe privind noile tendințe în utilizarea tehnologiilor online și consecințele acestora asupra vieții copiilor, prin reunirea la nivel european a cunoștințelor tehnice, psihologice și sociologice.

Bugetul de 55 milioane EUR alocat noului program pentru un internet mai sigur va fi distribuit după cum urmează: 48% ar trebui să fie folosit pentru creșterea gradului de sensibilizare a publicului, 34% pentru lupta împotriva conținutului ilegal și pentru abordarea problemei comportamentelor dăunătoare din mediul online, 10% pentru promovarea unui mediu online mai sigur și 8% pentru crearea unei baze de cunoștințe.

Conform unui nou sondaj Eurobarometru, desfășurat în toate statele membre ale UE, 75% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani folosesc deja internetul – o tendință în creștere. Conform celor declarat de jumătate dintre părinții care nu utilizează internetul, copilul lor are acces online.

Cel puțin jumătate dintre părinți au declarat că stau de vorbă cu copiii lor despre activitățile online ale acestora. În plus, ei iau măsuri de precauție cum ar fi faptul că nu permit copiilor lor să divulge informații personale online (92%) sau să comunice cu oameni pe care nu îi cunosc (83%).
59% dintre părinți au declarat că utilizează softuri de filtrare sau de monitorizare. Părinții care nu utilizează instrumente de filtrare spun că au încredere în copiii lor (64%) sau că nu știu cum să le acceseze sau să le utilizeze (14%). Studiul SIP Bench privind instrumentele de filtrare, publicat recent de Comisie, arată că, în ansamblu, aceste instrumente s-au îmbunătățit în ultimii trei ani și au devenit mai ușor de instalat.

Pentru informații suplimentare cu privire la noul program pentru un internet mai sigur 2009-2013, a se vedea: IP/08/310, MEMO/08/322 și IP/08/1571

Pentru informații suplimentare cu privire la programul pentru un internet mai sigur 2005-2008, a se vedea: IP/06/1512 și IP/08/207

Noul sondaj Eurobarometru intitulat „Către o utilizare mai sigură a internetului de către copii în UE - perspectiva părinților” este disponibil la:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/eurobarometer/

Informații privind rețelele sociale:

MEMO/08/587

Pentru mai multe informații

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/programme/index_en.htm

Anexă

Sondaj Eurobarometru „Către o utilizare mai sigură a internetului de către copii în UE - perspectiva părinților”

Utilizarea internetului de către copii

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]

Utilizarea telefoanelor mobile

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]

Îngrijorările exprimate de părinți

cu privire la riscurile online

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]

Strategii de supraveghere a utilizării internetului de către copii

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]


Side Bar