Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1845

Bruxelles, 1 decembrie 2008

Importuri cu scutire de la plata taxelor vamale: de la 1 decembrie 2008, noi norme de scutire a călătorilor care intră în Uniunea Europeană de la plata taxelor vamale

La 1 decembrie 2008 intră în vigoare noi norme de scutire de la plata taxelor vamale la import. Călătorii vor face economii când vor importa bunuri în UE în bagajele lor personale. În același timp statele membre vor evita costurile administrative pe care le implică în momentul de față colectarea taxelor de mică valoare.

László Kovács, comisarul pentru impozitare și uniune vamală, a declarat: „Intrarea în vigoare astăzi a noilor praguri pentru scutirea călătorilor de la plata taxelor vamale este o veste bună pentru cetățenii europeni. Multe dintre normele anterioare, în vigoare din anul 1969, nu mai răspundeau nevoilor actuale. Începând de astăzi, cetățenii vor beneficia de un prag financiar aproape dublu și, pentru anumite băuturi, de limite calculate în mod mult mai generos la importul de bunuri în Uniunea Europeană în bagajul personal. În același timp, datorită creșterii pagurilor financiare, statele membre vor evita costurile administrative pe care le implică în momentul de față colectarea taxelor de mică valoare.”

Scutirea călătorilor de la plata taxelor vamale corespunde pragurilor financiare sau limitelor cantitative în care călătorii care intră în Uniunea Europeană din țări terțe sunt autorizați să importe, în bagajele lor personale, bunuri cu scutire de la plata taxelor vamale.

De la 1 decembrie 2008 noile norme prevăd:

  • creșterea pragului financiar actual de la 175 EUR la 430 EUR pentru persoanele care călătoresc pe calea aerului și pe cale maritimă și la 300 EUR pentru cele care călătoresc pe cale terestră și pe căile navigabile interioare. Pragul mai mic pentru acestea din urmă ține seama de situația specială a statelor membre care au frontiere terestre cu țări în care prețurile sunt mult mai mici decât în UE.
  • eliminarea limitelor cantitative la parfum, apă de toaletă, cafea și ceai (ceea ce semnifică că acestor produse li se vor aplica pragurile financiare).
  • creșterea limitelor cantitative pentru vinul nespumos de la 2 la 4 litri.
  • introducerea unei limite cantitative de 16 litri la importurile de bere.
  • posibilitatea acordată statelor membre de a reduce limitele cantitative la produsele din tutun (de exemplu pentru țigări de la 200 la 40) în scopul sprijinirii politicilor de sănătate.

Aceleași norme se aplică și călătorilor care vin din teritoriile în care nu se aplică normele UE privind TVA-ul și accizele, cum ar fi Insulele Canare, Insulele Anglo-Normande, departamentele franceze de peste mări, Insulele Aland și Gibraltar.

În rezumat:


Prima opțiune
A doua opțiune
Produse din tutun
200 de țigări sau
100 de țigări de foi sau
50 de trabucuri sau
250 de grame de tutun
40 de țigări sau
20 de țigări de foi sau
10 trabucuri sau
50 de grame de tutun
Băuturi alcoolice
- În total 1 litru de alcool și băuturi alcoolice cu o tărie alcoolică de peste 22% vol sau alcool etilic nedenaturat de cel puțin 80% vol. sau

în total 2 litri de alcool și băuturi alcoolice cu o tărie alcoolică de cel mult 22% vol.
- În plus, 4 litri de vin nespumos și până la 16 litri de bere (doar pentru TVA și accize).
Combustibil
Pentru toate mijloacele de transport cu motor, carburantul din rezervorul standard și o cantitate de carburant de până la 10 litri în bidon.
Toate celelalte bunuri, inclusiv parfum, cafea sau ceai
Până la o valoare de 430 EUR pentru persoanele care călătoresc pe calea aerului și pe cale maritimă
Până la o valoare de 300 EUR pentru ceilalți călători

De exemplu, în cel mai bun caz, persoanele care călătoresc pe calea aerului pot importa fără plata taxelor vamale 200 de țigări, 1 litru de băuturi spirtoase, 4 litri de vin, 16 litri de bere și alte bunuri în valoare de 430 EUR (jucării, parfumuri, dispozitive electronice ...) Se vor aplica taxe vamale valorii bunurilor care depășesc limitele respective. Valoarea unui bun individual nu poate fi însă divizată.

Context

Noile norme se bazează pe o propunere a Comisiei de revizuire a dispozițiilor privind scutirea călătorilor de la plata taxelor vamale (a se vedea IP/06/238).

În cadrul legislației UE privind scutirea călătorilor de la plata impozitelor și taxelor, dispozițiile privitoare la taxele vamale se regăsesc în articolul 45 din Regulamentul (CEE) nr. 918/83, iar cele privitoare la TVA și accize în Directiva 2007/74/CE.

Comunicatul de presă poate fi găsit la următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm

Pentru informații generale privind scutirea călătorilor de la plata taxelor vamale, a se vedea:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/travellers/enter_eu/index_en.htm


Side Bar