Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1845

Brüsszel, 2008. december 1

Vámmentes behozatal: 2008. december 1-jétől új szabályok vonatkoznak az Európai Unióba utazóknak biztosított mentességekre

2008. december 1-jétől hatályosak a vám- és adómentes behozatalra vonatkozó új szabályok. Azok az utasok, akik személyi poggyászukban árut hoznak be az Európai Unióba, a jövőben megtakarítással számolhatnak. A tagállamok esetében ez azt fogja jelenti, hogy nem kell a kis összegű vámok és adók beszedésével járó jelenlegi adminisztratív költségeket viselniük.

Kovács László adó- és vámügyi biztos szerint „az európai utazók számára örvendetes hír, hogy mától új vámmentességi határok lépnek életbe. A korábbi, 1969 óta érvényes szabályok közül sok már nem felelt meg a mai igényeknek. Mától az utazók a személyi poggyászukban az Európai Unióba behozott áruk esetében a korábbinál közel kétszer magasabb értékhatárig, illetve egyes alkoholtermékek esetében a korábbinál nagyvonalúbban megállapított mennyiségig mentességet élveznek. Ezzel párhuzamosan a tagállamoknak ezentúl nem kell a kis összegű vámok és adók beszedésével járó jelenlegi adminisztratív költségeket viselniük.

Az utazóknak biztosított mentesség azt jelenti, hogy egy harmadik országból az Európai Unióba érkező utas a személyi poggyászában található árukat egy meghatározott értékhatárig vagy mennyiségi korlátig vámmentesen hozhatja be.

2008. december 1-jétől az új szabályok értelmében:

  • az értékhatár a légi és tengeri utasok esetében a jelenlegi 175 euróról 430 euróra, szárazföldi és belvízi utasok esetében pedig 300 euróra emelkedik. A szárazföldi és belvízi utasokra vonatkozó alacsonyabb értékhatár megállapításakor figyelembe vették azoknak a tagállamoknak a speciális helyzetét, amelyek olyan országokkal határosak, ahol az árak jelentősen alacsonyabbak az uniós áraknál.
  • a parfüm, kölnivíz, kávé és tea estében eltörölték a mennyiségi korlátot (ezekre a termékekre értékhatár fog vonatkozni).
  • a csendes borra vonatkozó mennyiségi korlát 2 literről 4 literre emelkedett.
  • sör behozatala esetében 16 literes mennyiségi korlátozás lép életbe.
  • a tagállamoknak lehetőségük nyílik arra, hogy egészségügyi politikájuk támogatása érdekében csökkentsék a dohánytermékekre vonatkozó mennyiségi korlátot (például cigaretta esetében 200 szálról 40 szálra).

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak az olyan területekről – például a Kanári-szigetekről, a Csatorna-szigetekről, Franciaország tengeren túli megyéiből, az Åland-szigetekről vagy Gibraltárról – érkező utasokra, ahol nem érvényesek a HÉA-val és a jövedéki adóval kapcsolatos közösségi szabályok.

Áttekintés az új szabályokról:


Első lehetőség
Második lehetőség
Dohánytermékek
200 szál cigaretta vagy
100 szál szivarka vagy
50 szál szivar vagy
250 gramm dohány
40 szál cigaretta vagy
20 szál szivarka vagy
10 szál szivar vagy
50 gramm dohány
Alkoholtartalmú italok
összesen 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú alkohol és alkoholtartalmú ital, vagy legalább 80 tömegszázalék alkoholt tartalmazó denaturálatlan etilalkohol, vagy

összesen 2 liter 22 térfogatszázaléknál nem nagyobb alkoholtartalmú alkohol és alkoholtartalmú ital.
– Ezen felül összesen 4 liter csendes bor és legfeljebb 16 liter sör (csak a HÉA és a jövedéki adó tekintetében).
Üzemanyag
mindenfajta motoros jármű esetében a szabványos üzemanyagtartályban található üzemanyag, illetve a 10 litert meg nem haladó mennyiségű, hordozható tartályban szállított üzemanyag.
Más termékek, a parfümöt, kávét és teát is beleértve
a légi és tengeri utasok esetében legfeljebb 430 EUR értékig
a többi utas esetében legfeljebb 300 EUR értékig

Jelenleg legjobb esetben a légi utasok 200 szál cigarettát, 1 liter szeszes italt, 4 liter bort, 16 liter sört és 430 EUR értékű egyéb árut (játék, parfüm, elektronikus eszköz stb.) hozhatnak be vámmentesen. Adót és vámot csak az ezen felül behozott áruk után kell majd fizetni, ugyanakkor egy áru értéke nem osztható meg.

Előzmények

A mától alkalmazandó új szabályozás a Bizottságnak az utazóknak biztosított mentességgel kapcsolatos rendelkezések megújítására irányuló javaslatán alapszik (IP/06/238).

Az utazóknak biztosított mentességre vonatkozó uniós szabályozás keretében a vámmentességre a 918/83/EGK rendelet 45. cikke, a hozzáadottérték-adó és a jövedéki adó alóli mentességre a 2007/74/EK irányelv rendelkezései vonatkoznak.

A vonatkozó sajtóközlemény az alábbi weboldalon érhető el:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm

Az utazóknak biztosított mentességekről az alábbi címen talál további információt:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/travellers/enter_eu/index_en.htm


Side Bar