Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1836

Bryssel 28. marraskuuta 2008

Miksi kuluttajat käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät – komissaari Kuneva emännöi talouskäyttäytymistä käsittelevää korkean tason konferenssia

EU:n kuluttaja-asioista vastaava komissaari Meglena Kuneva toivotti tänään tervetulleiksi kansainvälisiä tutkimus- ja yritysmaailman sekä politiikan alan huippuasiantuntijoita Brysselissä pidettävään konferenssiin. Tarkoituksena on keskustella talouskäyttäytymisen asemasta kehitettäessä politiikkaa, joka palvelee paremmin kuluttajia. Talouskäyttäytyminen on suhteellisen uusi mutta nopeasti laajeneva ala, jossa yhdistyvät taloustiede ja kokeellinen käyttäytymistutkimus. Sillä pyritään tutkimaan ja selittämään, miksi kuluttajat tekevät sellaisia ostovalintoja kuin tekevät, mikä heidän ostopäätöksiinsä vaikuttaa ja miten nämä tekijät vaikuttavat markkinoihin. Euroopan talous tarvitsee valistuneita kuluttajia, jotta voidaan parantaa markkinoiden suorituskykyä ja edistää kilpailua. Nykyisten markkinoiden monimutkaisuus voi kuitenkin rajoittaa kuluttajien kykyä tehdä parhaita mahdollisia valintoja. Tämänpäiväisessä konferenssissa keskitytään esimerkkeihin, joissa talouskäyttäytyminen on jo johtanut parempaan politiikkaan, jossa otetaan huomioon tämä monimutkaisuus, ja osallistujia kannustetaan keskustelemaan siitä, miten talouskäyttäytyminen voisi toimia apuna muokattaessa EU:n lainsäädäntöä tulevaisuudessa. Konferenssi voi antaa lähtösysäyksen ja lisätä käyttäytymiseen perustuvien välineiden hyödyntämistä Euroopan poliittisessa päätöksenteossa.

”Työskentelemme jatkuvasti, jotta Euroopan kuluttajien markkinat paranisivat ja he saisivat parasta, mitä on tarjolla. Mutta ensin meidän on kuitenkin ymmärrettävä kuluttajia, joiden hyväksi työskentelemme, jotta voisimme vastata heidän tarpeisiinsa. Talouskäyttäytyminen tarjoaa erittäin kiinnostavia näkökulmia, joiden avulla tähän voitaisiin päästä. Lisäksi tämänpäiväinen konferenssi tarjoaa tutkijoille ja poliittisille päättäjille mahdollisuuden oppia toisiltaan, vaihtaa ajatuksia ja täydentää toisiaan työssään, josta lopullisen hyödyn saa kuluttaja”, totesi komissaari Kuneva.

Talouskäyttäytymisessä tutkitaan sitä, miten ihmiset todellisuudessa tekevät jokapäiväisiä valintoja. Siinä asetetaan kyseenalaisiksi perinteiset taloustieteelliset olettamukset ja nojaudutaan kenttä- ja laboratoriotutkimuksiin selvitettäessä ihmisten päätösten todellisia perusteita. Sen avulla voidaan ehkä selittää, miksi ihmisten käyttäytyminen ei aina ole itsekästä (esim. rahalahjoitukset), miksi ihmiset eivät aina käyttäydy taloudellisesti loogisella tavalla (esim. pysyvät kalliimman energiantarjoajan asiakkaana eivätkä vaihda halvempaan kilpailijaan) tai miksi ihmiset arvostavat enemmän joitakin asioita kuin joitakin toisia, vaikka ne todellisuudessa ovat saman arvoisia.

Talouskäyttäytymisestä voi tulevaisuudessa tulla kuluttajien ”tuulitunneli”, jolla voidaan ehkä testata, optimoida ja järkeistää kuluttajiin vaikuttavaa EU:n politiikkaa monilla aloilla kuluttaja-asioista energiaan, terveydenhuoltoon ja ympäristöön. Se tarjoaa mahdollisuuden, jonka avulla voidaan paremmin ymmärtää ihmisten käyttäytymisen ja reaktioiden erikoisuuksia, jotta politiikkaa voidaan muokata niin, että sillä vastataan parhaiten kuluttajien tarpeisiin.

Tämänpäiväisessä konferenssissa keskitytään siis esimerkkeihin tapauksista, joissa talouskäyttäytyminen on jo johtanut politiikan parantamiseen – sekä EU:ssa että muualla – ja kannustetaan keskustelemaan sen mahdollisesta hyödyntämisestä ja vaikutuksesta. Osallistujat käyvät keskusteluja myös muista tärkeistä kysymyksistä, kuten siitä, onko poliittisilla päättäjillä oikeus tai velvollisuus puuttua kuluttajien päätöksiin.

Konferenssia voi seurata verkon kautta seuraavassa osoitteessa: http://scic.ec.europa.eu/streaming/ccab.


Side Bar