Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1736

V Bruslju, 19. novembra 2008

Potrošniki: komisarka Kuneva uvaja nov evropski magistrski program na področju potrošniških zadev

Meglena Kuneva, evropska komisarka za varstvo potrošnikov, je danes uradno najavila začetek prvega evropskega magistrskega programa na področju potrošniških zadev. Ta magistrski program, ki ga bo podpirala Evropska unija, se bo izvajal na 13 univerzah v devetih državah članicah: v Nemčiji, Franciji, Španiji, Belgiji, na Danskem, Nizozemskem, Poljskem, v Romuniji in Združenem kraljestvu. Namen je uvesti poklicno usposabljanje na področju potrošniških zadev in tako zagotoviti prisotnost usposobljenih strokovnjakov na trgu dela, ki bodo spodbujali reševanje potrošniških vprašanj v podjetjih, pri oblikovanju politike in znotraj samih potrošniških organizacij. Na tem področju še ni evropskega strokovnega naziva, ta novi univerzitetni magistrski program pa naj bi zapolnil to vrzel. Učni načrt bo vključeval zakonodajo na področju varstva potrošnikov, analizo vedenja in psihologije potrošnika, ekonomijo, trženje, tehnologijo za potrošnike in/ali trajnostno potrošnjo. Podjetja, vlade in potrošniške organizacije so že pokazali zanimanje za zaposlitev takšnih usposobljenih strokovnjakov. Evropska komisija je dejavno prispevala k oblikovanju takšnih študijskih programov in jih tudi finančno podpira.

Ob uvedbi programa na Univerzi Haute Alsace v Colmarju (Francija) je komisarka Kuneva povedala: „Ob sedanjih dogodkih, kot so pretresi na finančnih trgih in naraščanje cen, ne moremo dovolj poudariti pomena varstva in spodbujanja pravic in interesov potrošnikov. Zato sem še posebej zadovoljna, da je okrepljena vloga potrošnikov zdaj pomemben del univerzitetnega izobraževanja v Evropi“.

Zakaj evropski magistrski študij na področju potrošniških zadev?

Pravice in blaginja potrošnikov so vedno bolj pomembne, zlasti v trenutnih gospodarskih razmerah, kjer premišljene odločitve dejansko olajšujejo vsakodnevno življenje potrošnikov. Da bi bili potrošniki pri nakupih doma in v tujini bolj samozavestni, potrebujejo enostaven dostop do informacij in strokovnih nasvetov. Kljub znatnemu zanimanju delodajalcev za zaposlovanje strokovnjakov, da bi se odzvali na to potrebo, v Evropi še ni bilo evropskega podiplomskega študija, posebej namenjenega potrošniškim zadevam. Nova pobuda, ki združuje univerze iz celotne EU, naj bi se odzvala na potrebe potrošnikov in delodajalcev, in sicer z oblikovanjem nove vrste izpopolnjenega študijskega programa, ki bo vključeval spoznanja različnih tradicionalnih disciplin (od prava do trženja in psihologije) ter obravnaval vprašanja, ki zadevajo potrošnike v celotni EU.

Katere univerze bodo sodelovale?

Magistrski študijski program se bo izvajal na 13 univerzah v devetih državah članicah. Te univerze so razdeljene v 3 skupine, od katerih vsaka obravnava drugačne vsebine (* navaja koordinacijske univerze):

Skupina 1: Predmeti vključujejo trženje/menedžment, tehnologijo za potrošnika, trajnostno potrošnjo, živilsko in prehransko politiko, potrošniške študije, razvoj dobavne verige.

* Tehnična univerza v Münchnu (Nemčija)

Univerza Aarhus (Danska)

Univerza Wageningen (Nizozemska)

Varšavska univerza znanosti o življenju (Poljska).

Skupina 2: Predmeti vključujejo potrošniško vedenje, pravna vprašanja, odnos med podjetji in potrošniki.

*Univerza Haute Alsace v Mulhousu (Francija)

Katoliški inštitut za visokošolski trgovinski študij (ICHEC) v Bruslju (Belgija)

Akademija za ekonomske študije v Bukarešti (Romunija)

Ekonomska univerza Karol Adamiecki v Katowicach (Poljska).

Skupina 3: Predmeti vključujejo ekonomijo, trženje, pravo in psihologijo

*Univerza v Barceloni (Španija)

Univerza v Montpellieru (Francija)

Univerza v Bologni (Italija)

Zahodna univerza v Timișoari (Romunija)

Univerza Brunel (Združeno kraljestvo).

Kdaj se bo študijski program začel in kako se lahko študentje vpišejo?

Novi magistrski študijski programi se bodo začeli izvajati jeseni 2009 (tj. akademsko leto 2009/2010). Študentje se lahko na te študijske programe vpišejo neposredno na ustrezni univerzi, kot to velja za vse ostale študijske programe.

Kaj se bo v teh študijskih programih poučevalo?

Posamezni učni načrti se bodo med univerzami razlikovali, nekatera skupna študijska področja pa bodo: pravna vprašanja na področju varstva potrošnikov, analiza vedenja in psihologije potrošnika, ekonomija, trženje, tehnologija in inovacije za potrošnike ter trajnostna potrošnja. Študij bo trajal dve leti, študentje pa bodo morali del svojega časa preživeti na partnerski univerzi v drugi državi EU. Pred začetkom študijskih programov bo zagotovljeno vzajemno priznavanje teh kvalifikacij po vsej EU.

Kje lahko diplomanti najdejo zaposlitev?

Prve raziskave kažejo, da se velika podjetja, vlade držav in potrošniška združenja zanimajo za zaposlovanje usposobljenih strokovnjakov na področju potrošniških zadev. Dodatne možnosti so lahko na voljo v malih in srednje velikih podjetij (MSP) po vsej Evropi.

Kako bo k temu prispevala EU?

Vsaka od 13 univerz bo prejela sredstva EU v višini 50 000 EUR letno za obdobje treh let, ki bodo namenjena pripravi in izvajanju študijskih programov. EU bo financirala tudi 260 štipendij v višini do 3 000 EUR, tj. skupaj 780 000 EUR.

Več informacij: spletna stran Evropske komisije za izobraževanje potrošnikov:

http://ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_education_en.htm


Side Bar