Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/08/1612

Brüsszel, 2008 október 31

A Bizottság pénzügyi segítségnyújtást javasol Magyarországnak és a fizetési mérleg kölcsönök keretösszegének megemelését

Az Európai Bizottság hivatalosan javasolja pénzügyi segítség nyújtását Magyarország fizetési mérlegének finanszírozásához. A testület szinten javasolja a tagállamok fizetési mérlegéhez középtávú pénzügyi támogatást biztosító tanácsi Rendeletben meghatározott keretösszegnek a megemelését a jelenlegi 12 milliárd euróról 25 milliárd euróra. Mindkét javaslatot megküldtük a tagországoknak, amelyeket várhatóan a pénzügyminiszterek november 4-ei tanácsülésén (ECOFIN) fogadnak majd el. A kölcsönkeret megemeléséhez azonban szükség van mind az Európai Központi Bank, mind az Európai Parlament véleményezésére is. A globális pénzügyi válság elmélyülésével és kiszélesedésével a magyar pénzügyi piacok súlyos nyomás alá kerültek ebben a hónapban, dacára a fiskális és külső egyensúlytalanságok kiigazítására 2006 közepe óta tett jelentős erőfeszítéseknek. Ennek fényében, a magyar kormány újabb lépéseket tett hiány gyorsabb lefaragásának és a közpénzügyi intézményrendszer javításának érdekében. Ezek az intézkedések egy a piaci bizalom helyreállítása megalkotott átfogó gazdasági program részét képezik.

„Örülök, hogy sikerült ezt a két határozatot egyszerre és ilyen rövid idő alatt a tagállamoknak a Gazdasági és Pénzügyi Tanácsban ülő képviselői elé vinnünk. Ez is jól mutatja, hogy az Európai Unió és különösen a Bizottság képes gyorsan cselekedni, kiváltképp, ha valamelyik tagország szorul segítségre. Magyarországtól azt várjuk, hogy ne térjen el a gyorsított hiánycsökkentés tervétől, erősítse meg a banki szabályozást és felügyeletet és strukturális intézkedésekkel támogassa a foglalkoztatottságot. Továbbá kérjük szigorú fiskális szabályok és közpénzügyi intézmények felállítását, amelyek a jövőben jelentős védelmet biztosítanak a költségvetés túlköltése ellen”, mondta el Joaquín Almunia, az Európai Unió gazdasági- és pénzügyekért felelős biztosa.

Az Európai Bizottság ma elfogadta azt a javaslatot, amely segítséget nyújt Magyarország fizetési mérlegének finanszírozásához. A Gazdasági és Pénzügyi Tanács által már megtárgyalt, de még a pénzügyminiszterek tanácsának (ECOFIN) elfogadására váró javaslat szerint Magyarország 6,5 milliárd euró mértékig részesülhet középtávú kölcsönben, amelynek lejárata maximum öt év lehet és maximum öt részletben hívható le az Unió folyamatos felügyelete mellett.

Az uniós támogatással összefüggésben a Nemzetközi Valutaalap további 10,5 milliárd SDR (hozzávetőlegesen 12,5 milliárd euró) kölcsönt biztosít, a Világbank pedig további 1 milliárd euró mértékben járul hozzá a kölcsönhöz.

Magyarország államháztartási hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 5%-ra csökkent, miután 9,3%-on tetőzött 2006-ban. Emellett az ország folyó fizetési mérlegének hiánya szintén mérséklődött, jóllehet még mindig magas szinten áll, a GDP százalékában 65,8%-ra rúgó államadósság pedig a legnagyobb volt a régióban 2007-ben. A pénzügyi válság elmélyülésével Magyarország sebezhetősége is jelentősen megnőtt.

A hónap folyamán, a pénzpiacokon tapasztalt nyomásra válaszul és a bizalom megerősítése végett a magyar kormány elfogadott egy 12 pontból álló intézkedéstervet, amelyben az eredeti 3,8%-ról a GDP 3,4%-ára csökkentette az idei évre várt költségvetési hiányt, illetve a költségvetési törvénytervezetben szereplő 3,2%-ról 2,6%-ra mérsékelte a 2009-es hiánycélt. Továbbá, a kormány egy a több éves kiadási plafonokról és a Törvényhozási Költségvetési Hivatal mellett egy Költségvetési Tanács létrehozásáról szóló törvényjavaslatot is benyújtott. Az új intézkedések szintén tartalmaznak a bankszektort támogató és a pénzügyi felügyeletet megerősítő lépéseket.

A fizetési mérleg kölcsönök keretösszegének megemelése

Egy másik indítványban a Bizottság javasolja a Tanács 332/2002 rendeletében meghatározott 25 milliárd euróra történő megemelését. Ez rendelet egy középtávú pénzügyi támogatási mechanizmust hozott létre fizetési mérleg problémákkal szembesülő tagállamoknak. A plafonösszeget 12 milliárd euróban rögzítették 2002-ben.

Az új összeg alapvetően megnöveli az Európai Unió kapacitását, hogy reagáljon az euro zónán kívül lévő országok potenciális igényire.

Háttér

A pénzügyi segítségnyújtásról szóló 332/2002 Tanácsi Rendelet lefekteti azt a mechanizmust, amit a Szerződés 119. paragrafusa irányoz elő, miszerint az EU kölcsönös segítséget nyújthat egy euro zónán kívül lévő tagállamnak amennyiben "a fizetési mérlege tekintetében a fizetési mérleg egészének egyensúlyhiányából vagy a rendelkezésére álló deviza típusából adódóan nehézségekkel küzd vagy ilyen nehézségek bekövetkezése komolyan fenyegeti".


Side Bar