Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1594

Brussels, 28th October 2008

Evropska komisija je odprla nov forum za državljane o energiji, katerega cilj je potrošnikom energije zagotoviti večjo izbiro in ugodnejše cene

Komisarka EU za potrošnike Meglena Kuneva in komisar za energijo Andris Piebalgs sta danes v Londonu odprla prvo srečanje v okviru novega foruma za državljane o energiji, namenjenega izvajanju in utrditvi pravic potrošnikov na energetskem trgu po vsej EU. Cilj foruma je spoprijeti se s težavami potrošnikov in predlagati praktične rešitve, da bodo sedanje pravice potrošnikov po vsej EU obstajale tudi v praksi in ne le na papirju, ter izboljšati regulativne pogoje na maloprodajnih trgih. V okviru foruma se bodo nacionalne organizacije potrošnikov, industrija, nacionalni zakonodajalci in vladni organi ukvarjali s ključnimi vprašanji, kot so zamenjava ponudnika energije, uporabnikom prijazno zaračunavanje porabe, inteligentno merjenje porabe in zaščita ranljivih skupin.

„Visoke cene energije so ena glavnih skrbi evropskih državljanov. Potrebna so prizadevanja na ravni EU, da bomo lahko izboljšali standarde na različnih področjih, kot so jasno zaračunavanje porabe, inteligentno merjenje in zamenjava ponudnika, s čimer bomo potrošnikom omogočili resnično možnost izbire, da bodo lahko zmanjšali porabo in dobili kakovostne storitve. Energetski trg je treba budno spremljati, da bomo ob morebitnih zlorabah lahko ukrepali. Poleg tega moramo med najvišje politične prioritete postaviti zaščito ranljivih potrošnikov, saj nas čaka ostra zima,“ je povedala komisarka EU Meglena Kuneva.

„Zaradi povečanja stroškov za energijo in nedavnih dogodkov na svetovnih finančnih trgih je bistveno, da si s tesnim sodelovanjem prizadevamo za zaščito interesov potrošnikov in dosežemo učinkovite rezultate, ki bodo lahko spremenili življenje naših državljanov. Vključitev predstavnikov potrošnikov v te vrste forum bo prinesla novo razsežnost in potrošnikom omogočila, da imajo svojo besedo na energetskem trgu,“ je povedal komisar EU za energijo Andris Piebalgs.
Forum za državljane o energiji je bil ustanovljen, da bi potrošnikom pomagali s povečanjem njihovih pravic na ravni EU ter jim zagotovili jasne in enostavne informacije o razpoložljivih možnostih pri izbiri ponudnika plina in električne energije. Zamisel o forumu je bila podana v tretjem svežnju Komisije za notranji energetski trg, maja 2008 pa sta jo na Konferenci o pravicah potrošnikov energije predstavila komisarja Kuneva in Piebalgs.
Forum je namenjen poglobitvi priporočil za boljše izvajanje in uveljavljanje pravic potrošnikov energije ter boljše maloprodajne trge z električno energijo in plinom.

Vprašanja, s katerimi se bo ukvarjal forum za državljane o energiji:

  • Zaračunavanje porabe: za povprečnega potrošnika je račun za plin ali električno energijo najenostavnejši in najboljši pokazatelj porabe energije; računi morajo biti enostavni, natančni in omogočati primerjave med različnimi ponudniki storitev.
  • Energetska učinkovitost: oznake o učinkovitosti naprav, ki rabijo energijo, morajo biti enostavne in jasne.
  • Zamenjava ponudnika: zamenjava ponudnika mora biti enostavna, hitra in brez dodatnih stroškov, informacije v zvezi z zamenjavo ponudnika morajo biti jasne in dostopne.
  • Inteligentno merjenje: nove tehnologije lahko pripomorejo k izboljšanju natančnosti računov in boljšemu razumevanju zneska, ki ga je treba plačati, ter družbam omogočijo boljše svetovanje potrošnikom glede na njihove potrebe.
  • Zaščita ranljivih potrošnikov: treba je zaščititi ljudi, ki so odvisni od energije za preživetje. Forum se bo ukvarjal z vprašanji, kot so: kako zagotoviti neprekinjeno oskrbo z energijo ljudem, ki uporabljajo kardiološke in dihalne aparate ali ki potrebujejo dializo? Kako obravnavati ljudi, ki so v finančnih težavah in ne morejo plačati računov za energijo? Nacionalni organi, organizacije potrošnikov in industrija bi morali predlagati rešitve za te težave.

Po izračunih Komisije lahko povprečna družina v EU s pametno izbiro na leto privarčuje najmanj 1 000 EUR pri računih za plin in elektriko. Vpliv takšnih izbir je toliko bolj pomemben, saj se 40 odstotkov energije porabi v stavbah, vključno z našimi domovi in podjetji. Posledično zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida bi bila še dodatna prednost.

Ozadje

Sočasno bo EU še naprej spremljala energetske trge: izčrpni podatki o spremljanju trga in potrošnikih, ki jih zbira Evropska komisija in ki kažejo, kako trgi z električno energijo in plinom zadovoljujejo potrebe potrošnikov, bodo podlaga razpravam v okviru foruma. Ti podatki bodo vsako leto objavljeni kot del „potrošniškega barometra“ (pregled stanja potrošniških trgov). Na podlagi nove pristojnosti, ki jim jo daje tretji energetski sveženj, bodo države članice forumu tudi poročale o spremljanju cen za gospodinjstva, stopenj zamenjave ponudnika in števila pritožb.

Spletna stran Evropske komisije za pravice potrošnikov energije - http://ec.europa.eu/energy/energy_policy/consumers/index_en.htm

Spletna stran kampanje Evropske komisije za pravice potrošnikov energije in odprtje energetskih trgov - http://www.agathepower.eu/


Side Bar