Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES NL IT PT CS PL

IP/08/1590

Bruxelles, 28 octombrie 2008

Rețeaua GÉANT conectează Pakistanul cu 100 de milioane de cercetători din Europa și Asia

Oamenii de știință și cercetătorii din Pakistan se pot în prezent conecta cu colegii lor de pe întregul glob grație noii legături computerizate de mare viteză puse la dispoziție de GÉANT, infrastructură avansată de rețea paneuropeană, și TEIN, echivalentul asiatic al rețelei GÉANT. GÉANT a fost lansată în anul 2000 de către Comisia Europeană și statele membre ca o inițiativă finanțată în comun destinată ameliorării și actualizării infrastructurii europene de rețea în domeniul educației și cercetării. „Trans-Eurasia Information Network (TEIN)”, finanțată de UE, și „US National Science Foundation (NSF)” au convenit astăzi să se interconecteze cu rețeaua pakistaneză „Pakistan Education Research Network” (PERN). Împreună, TEIN și GÉANT sunt la dispoziția a 100 de milioane de cercetători din Europa și Asia, lucru care permite realizarea unor colaborări revoluționare în domenii de cercetare cum ar fi schimbările climatice, radioastronomia și biotehnologia.

„Europa este încântată că oamenii de știință și cadrele academice din Pakistan sunt acum conectați la comunitatea globală de cercetare și educație grație acestei noi legături. Sunt bucuroasă că programul TEIN, care reprezintă «coloana vertebrală regională» a educației și cercetării în Asia-Pacific, a făcut posibil acest lucru și conectează Pakistanul cu oamenii de știință și cercetătorii europeni din rețeaua GÉANT”, a arătat Viviane Reding, Comisarul european pentru societatea informațională și media. „Acesta este un model excelent de cooperare între programele nord-americane și cele europene, pe baza căruia vom putea continua să construim în viitor.”

Comisarul european pentru Relații externe și pentru politica de vecinătate, Benita Ferrero-Waldner a adăugat: "De la încheierea Acordului de cooperare pentru parteneriat și dezvoltare al Comunității Europene cu Pakistanul în 2004, am făcut progrese considerabile în aprofundarea relațiilor noastre. Conectarea la rețelele TEIN2 și GÉANT permite cercetătorilor pakistanezi să se implice în colaborarea internațională în materie de cercetare și ne consolidează angajamentul cu privire la construirea unui parteneriat puternic cu Pakistanul."

„Acest lucru reprezintă, totodată, un reper major în dezvoltarea conectivității fizice de rețea între Pakistan și comunitatea științifică globală. Au fost necesare eforturi energice și susținute din partea specialiștilor și a guvernelor din SUA, Europa și Pakistan. Acum trebuie să continuăm aceste eforturi în direcția obiectivului nostru important de amplificare a colaborării globale în domeniile științei și educației”, a spus Dr. Arden Bement de la US National Science Foundation.

Utilizând rețelele europene, oamenii de știință din 60 de universități și institute pakistaneze, conectați prin intermediul Pakistan Education Research Network (PERN), pot lucra cu colegii lor la proiecte comune care necesită transfer rapid de date pentru a face schimb de informații pe întregul glob. PERN ajunge la GÉANT prin intermediul rețelei TEIN, finanțate de UE și care cuprinde Asia. De asemenea, îi va pune în legătură pe cercetătorii pakistanezi cu cei din Statele Unite prin intermediul inițiativei TransPAC2.

Conexiunea la TEIN a fost co-finanțată de PERN și SUA, prin National Science Foundation (NSF). Prin intermediul acestei legături, Pakistanul este prima dintr-o serie de noi țări care intră în TEIN3, noua generație a rețelelor asiatice de cercetare finanțate de UE. PERN utilizează această nouă conexiune de 155 de milioane de biți pe secundă (megabiți) între Karachi și punctul de prezență al TEIN3 din Singapore, care este asigurată de Pakistan Telecommunications Company Limited (PTCL).

Comisia a anunțat recent o finanțare de 12 milioane de euro pentru TEIN3 (Trans Eurasia Information Network, IP/08/269) Rețeaua TEIN este gestionată de DANTE, organizația de networking din domeniul cercetării.

Context:

GÉANT este o rețea centrală paneuropeană de ultimă generație, care conectează Rețelele naționale pentru cercetare și educație (NREN) din Europa, însumând mai mult de 50 000 km în lungime. GÉANT oferă o acoperire geografică inegalabilă, o lățime mare de bandă și tehnologii inovatoare de rețea hibridă. GÉANT oferă cadrelor academice și cercetătorilor europeni conexiuni în rețea privată de mare viteză către alte centre de cercetare.

Contribuția actuală a Comisiei Europene la GÉANT este finanțată din cel de-al șaselea Program-cadru (2002-2006) și se ridică la 93 de milioane de euro pentru 58 de luni. Costul total al GÉANT pentru această perioadă depășește 200 milioane EUR. Restul sumei este cofinanțată de țările participante. Partenerii proiectului sunt rețelele naționale NREN, Trans-European Research and Education Networking Association (TERENA) și DANTE, care gestionează și operează rețeaua GÉANT în numele rețelelor NREN europene. Lansat în anul 2000, programul a fost ulterior actualizat și a devenit un lider la nivel mondial, reușind să ridice gradul de atractivitate a Europei în materie de cercetare (IP/04/1058 și IP/05/722). Mai devreme în acest an s-au stabilit conexiuni cu infrastructurile regionale de rețele de cercetare care se dezvoltă în Balcani, în regiunile Mării Negre și Mării Mediterane, precum și cu rețele din Asia, Africa de Sud și America Latină (IP/08/354).

Informații suplimentare privind GÉANT sunt disponibile la:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=3915

ANEXĂ

[ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ]


Side Bar