Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1568

Bruxelles, 22 octombrie 2008

Instituțiile UE sunt de acord să comunice în parteneriat

O declarație politică, menită să încurajeze cooperarea între instituțiile UE și statele membre în ceea ce privește comunicarea despre Europa a fost semnată astăzi în Parlamentul European. Declarația, intitulată „Parteneriat pentru comunicarea despre Europa”, a fost semnată de Alejo Vidal-Quadras, vicepreședinte al Parlamentului European, de ministrul francez de stat Jean-Pierre Jouyet, în numele Consiliului UE, precum și de Margot Wallström, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Alejo Vidal-Quadras a declarat: „Avem nevoie de mai multă informare și de o mai bună comunicare dacă dorim să creștem interesul cetățenilor europeni în Uniunea Europeană și dacă dorim să îi facem conștienți de realizările Uniunii Europene în ceea ce privește viața lor de zi cu zi. Trebuie să îi convingem de valoarea proiectului comun european care garantează pacea și protejează un mod unic de a trăi și de a munci împreună. Salut cu căldură efortul comun al instituțiilor pentru atingerea acestui deziderat prin unirea forțelor în domeniul comunicării.”

Jean-Pierre Jouyet a declarat: „Suntem cu toții conștienți de importanța esențială a comunicării în încercarea de a convinge opinia publică de beneficiile aduse de Uniunea Europeană și nimeni nu trebuie să uite rezultatele recentelor consultări populare din diferite țări. Mulțumită acestei declarații politice, sper ca cele trei instituții și statele membre să coopereze mai strâns în această privință, mai ales în lunile care urmează, în perspectiva alegerilor europene.”

Margot Wallström a declarat: „Comunicarea necesită planificare, selectare a priorităților și parteneriat. Acestea sunt instrumentele cheie ale unei comunicări de succes. Această declarație politică trasează un cadru în care putem folosi aceste instrumente în mod eficient. În lumea de astăzi nu ne putem permite să nu lucrăm împreună. A venit momentul să recunoaștem importanța abordării problemelor de comunicare cu privire la problemele Uniunii Europene într-un parteneriat între statele membre și instituțiile UE. Avem nevoie de Uniunea Europeană pentru a face față problemelor globale actuale. Toți actorii cheie implicați în procesul de decizie la nivelul Uniunii Europene au responsabilitatea de a discuta, de a informa și de a explica aceste aspecte.

Pe fundalul unui nivel de cunoaștere în general scăzut al cetățenilor europeni cu privire la Uniunea Europeană, această declarație scoate în evidență faptul că instituțiile UE și statele membre acordă cea mai mare importanță comunicării eficiente cu cetățenii lor în legătură cu Europa.

Conform obiectivelor declarației politice, cetățenilor trebuie să li se asigure informații adecvate și obiective cu privire la problemele și politicile UE, într-o limbă pe care o înțeleg și ținându-se cont de așteptările lor.

Prin intermediul acestei declarații politice, instituțiile și statele membre au decis să creeze sinergii pentru a aborda împreună problema comunicării. S-a căzut de acord asupra unei abordări parteneriale pragmatice, pe baza selectării anuale a priorităților comune de comunicare și pe baza unei cooperări practice între departamentele de comunicare ale statelor membre și cele ale instituțiilor.

S-a cerut Comisiei să raporteze cu privire la punerea în aplicare a acordului la sfârșitul fiecărui an.

Documente de context

http://ec.europa.eu/dgs/communication/index_en.htm

http://ec.europa.eu/commission_barroso/wallstrom/index_en.htm


Side Bar