Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1503

Brüsszel, 2008. október 15.

Hozzuk ki a lehető legtöbbet a minőségi EU-s élelmiszerekből és italokból: a Bizottság a mezőgazdasági termékek minőségével kapcsolatos konzultációt indít

Az Európai Bizottság a mai napon vitaindító zöld könyvet fogadott el a következő témával kapcsolatban: milyen módon segíthető elő, hogy az európai gazdálkodók a lehető legtöbbet hozzák ki az általuk termelt minőségi élelmiszerekből és italokból. A globalizáció térnyerésével egyre nagyobb a kis költséggel előállított tengerentúli termékek által támasztott verseny és változnak a fogyasztói igények: ezekre a kihívásokra Európa a „minőség” fegyverével tud a lehető leghatékonyabban válaszolni. A zöld könyv áttekinti az EU-ban jelenleg működő különféle előírásokat, minőségi és tanúsítási programokat, illetve címkézési rendszereket, beleértve a földrajzi jelzéseket, az ökológiai termelést, a magán és regionális élelmiszer-minőségi rendszereket – és felteszi a kérdést, mit kellene megváltoztatni az uniós mezőgazdaság erősségeinek kihasználása érdekében, és az elérhető termékekkel kapcsolatban hogyan lehetne jobban tájékoztatni a fogyasztókat. A dokumentum azzal kapcsolatban kéri az érintett felek véleményét, hogy a fenti intézkedések mennyire jelentenek garanciát és mennyire alkalmasak a termékek előnyeinek kommunikálására, illetve javítási javaslatokat vár. A konzultáció 2008 végén zárul le. A jövő évben az eredmények alapján közlemény készül, később pedig ennek figyelembevételével dolgozzák ki a jogalkotási javaslatokat.

„Az egyre nagyobb globális versenyben az európai termelőknek ki kell játszaniuk fő ütőkártyájukat: a minőséget.” – mondta Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos. „Ehhez az uniós gazdálkodóknak a fogyasztói elvárásoknak megfelelő minőségben kell termelniük, garanciát kell vállalniuk a minőségért, és ami talán a legfontosabb, hatékonyan kell ezeket kommunikálniuk. Az EU-ban nagyon sokféle politikai eszköz és speciális minőségi rendszer létezik. Az érintettektől maguktól szeretném megtudni, hogy ezek az intézkedések megfelelően működnek-e, illetve, hogy szükség van-e bármilyen változtatásra.”

Androulla Vassiliou, egészségügyi biztos elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy részt vehetek az élelmiszer-minőségről szóló zöld könyv elindításában, amelynek keretében a polgároknak lehetőségük nyílik elmondani, hogy az élelmiszer-minőség terén milyen lépéseket várnak tőlünk. A zöld könyv ezen kívül abban a tekintetben is fontos információkkal lát el minket, hogy a továbbiakban hogyan lehetne jobb tájékoztatást adni az élelmiszer-minőséggel kapcsolatban. Ezen a téren már eredményeket értünk el a jelenleg hatályos jogszabályokon keresztül, amelyeknek köszönhetően az EU-ban az élelmiszer-előállítás során nagyon szigorú élelmiszerbiztonsági követelményeket kell betartani, beleértve az állategészségügyi és állatjólléti előírásokat, valamint az élelmiszer-higiéniával kapcsolatos rendeleteket is.”

A termelő szempontjából a minőség azt jelenti, hogy megfelelő jellemzőkkel rendelkező (pl. a színhús százalékos aránya) termékeket állít elő a megfelelő termelési eljárás keretében (pl. speciális állatjólléti előírások betartása). Ez a minőséggel kapcsolatos elvárás természetesen az alapkövetelményeknek megfelelő nyersanyagoktól kezdve a nagyon igényes termelési eljárásokat megkövetelő, magas hozzáadott értékkel rendelkező termékekig mindenre vonatkozik.

Ugyanakkor az alacsony termelési költségekkel dolgozó feltörekvő gazdaságok termékei egyre nagyobb nyomás alá helyezik az uniós mezőgazdasági termelőket otthon és a harmadik országokban egyaránt. A globalizáció, a kereskedelmi megállapodások, a szabadabb piacok és a kevésbé szigorú határvédelem is elősegítette a folyamatot. Az EU-s termelőknek a probléma elébe kell menniük. Az általuk részben már teljesített termelési követelmények a világon a legszigorúbbak közé tartoznak és szakértelmüknek köszönhetően képesek a piaci igényeknek megfelelő termékminőség előállítására. Ezért a Bizottság meggyőződése, hogy az EU-s termelőknek ezeket az elvárásokat nem teherként kell kezelniük, mert valódi lehetőségük van arra, hogy mindezt az előnyükre fordítsák úgy, hogy a fogyasztói igényeknek pontosan megfelelő termékeket állítanak elő, a piacon világosan megkülönböztetik termékeiket és ezért többletbevételhez jutnak.

A zöld könyv három részből áll: a termeléssel kapcsolatos alapkövetelmények és forgalmazási előírások; speciális EU-s minőségi rendszerek, mint például a földrajzi jelzések, a hagyományos különleges termékek és az ökológiai termelés; valamint az élelmiszerminőség-tanúsítási rendszerek.

A zöld könyv többek között a következő kérdéseket veti fel:

  • Kötelező legyen-e az előállítás helyének feltüntetése az elsődleges termékeken (EU/nem EU)?
  • Engedélyezni kellene-e azoknak a termékeknek a forgalomba hozatalát, amelyek esztétikai szempontból nem felelnek meg a forgalmazási előírásoknak?
  • EU-s szinten meg kell-e határozni az olyan kifejezéseket, mint „hegyi termék” vagy „tanyasi termék”?
  • Szükséges-e továbbfejleszteni a földrajzi jelzések rendszerét?
  • A harmadik országokban hogyan lehetne hatékonyabb oltalmat biztosítani a földrajzi jelzéseknek?
  • Hogyan lehetne hatékonyabban működtetni az ökológiai termékek unión belüli egységes piacát?
  • Hogyan lehetne növelni az EU legkülső régióiban termelt minőségi termékek mennyiségét?
  • Szükség van-e új uniós rendszerekre, különösen a környezetvédelem területén, és ha igen, hogyan csökkenthetők az adminisztratív terhek a szükséges minimumra?
  • Hogyan lehet elkerülni, hogy a tanúsítási rendszerek félrevezessék a fogyasztókat?

További részletekért, valamint ha részt kíván venni a nyilvános konzultációban, látogasson el az alábbi weboldalra: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/policy/index_en.htm


Side Bar