Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1492

Brüsszel, 2008. október 13.

A tudósok figyelmeztetnek a hordozható zenelejátszók okozta zajártalomnak való expozíció egészségügyi kockázataira

A hordozható zenelejátszók hosszabb időn keresztül magas hangerőn történő hallgatása az EU új és újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottsága (SCENIHR) által ma kiadott szakvéleménye szerint maradandó halláskárosodáshoz vezethet. A tudományos vélemény szerint a hordozható zenelejátszót hallgató személyek 5-10%-át fenyegeti a maradandó hallásvesztés, ha öt éven keresztül minden nap egy óránál hosszabb ideig magas hangerőn hallgatják a zenelejátszót. Az Európai Bizottság azért bízta meg a független tudományos bizottságot e terület vizsgálatával, mert a hordozható zenelejátszók használata igen elterjedt, és egyre több fiatalt érint az ilyen zajforrásnak való expozíció. A tudósok megerősítik, hogy jogos az aggodalom, és az Európai Bizottság a tagállamokkal és az érintett felekkel együttműködve meg fogja vizsgálni, hogy milyen intézkedéseket lehetne hozni annak érdekében, hogy jobban védjék a gyerekeket és a fiatalokat a hordozható zenelejátszókból és más hasonló készülékekből származó zajnak való expozíciótól.

Meglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelemért felelős biztosa a következőket mondta: „Aggodalommal tölt el, hogy a hordozható zenelejátszót vagy mobiltelefont magas hangerőn és gyakran hallgató számos fiatal valószínűleg tudomásán kívül visszafordíthatatlanul károsítja hallását. A tudományos eredmények egyértelműen bizonyítják a kockázatot, ezért gyorsan kell intézkednünk. A legfontosabb az, hogy javítsuk a fogyasztók tájékozottságát és nyilvánossá tegyük az ezzel kapcsolatos ismereteket. A hatályban lévő ellenőrzéseket pedig a tudományos tanácsok figyelembevételével felül kell vizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy teljes mértékben hatékonyak legyenek és lépést tartsanak az új technológiával.”

Jelenlegi szabályok

A jelenleg érvényes európai biztonsági szabvány a hordozható zenelejátszók zajszintjét 100 decibelben korlátozza, de egyre nő az aggodalom az ilyen hangforrásoknak való túlzott expozíció eredményezte halláskárosodás miatt. Az ilyen károsodás nagymértékben megelőzhető a zajexpozíció szintjét és időtartamát csökkentő intézkedésekkel. Az EU tudományos bizottságának szakvéleménye kiemeli, hogy a hordozható zenelejátszókat használók – ha hetente csak öt órán keresztül (89 decibelt meghaladó) magas hangerőn hallgatják a lejátszókat – zajexpozíciója meghaladja a munkahelyen jelenleg engedélyezett zajszintet. A lejátszókat hosszabb ideig használók 5 év után maradandóan elveszthetik hallásukat. Ez a veszély az összes zenehallgató mintegy 5–10%-át, tehát az EU-ban kb. 2,5–10 millió embert fenyeget.

Mit fog tenni a Bizottság?

Az Európai Bizottság azért kérte a tanulmány elkészítését, mert egyre inkább aggodalomra adnak okot a hallást érintő, különösen a fiatalok és a gyerekek olyan szabadidős tevékenységeivel járó veszélyek, mint a hordozható zenelejátszó hallgatása. A Bizottság a tudományos bizonyítékokra építve 2009 elején Brüsszelben konferenciát szervez annak érdekében, hogy a tagállamokkal, az ágazattal, a fogyasztókkal és más érdekelt felekkel együtt értékelje a tudományos bizottság megállapításait, és megvitassa a további teendőket. A szemináriumon szó lesz a fogyasztók által betartandó óvintézkedésekről, a halláskárosodás kockázatának minimalizálását elősegítő technikai megoldásokról, valamint a fogyasztók védelme érdekében meghozandó szabályokról, illetve a meglévő biztonsági szabványok felülvizsgálatáról.

Mit tehetnek a fogyasztók?

A hordozható zenelejátszók használói tehetnek néhány nagyon praktikus óvintézkedést, például megnézhetik, hogy beállítható-e a lejátszón a maximális hangerő annak érdekében, hogy a hangerősséget alacsonyabb szinten tartsák, vagy a hangerőt manuálisan csökkenthetik, valamint ügyelhetnek arra, hogy hallóképességük védelme érdekében ne használják túl hosszú ideig a lejátszót.

Háttér

Elismert tény, hogy a túlzott, hosszú ideig tartó zajexpozíció károsíthatja a hallást. A munkavállalók védelme érdekében szabályozták a munkahelyi zaj megengedett szintjét. A lakosságot érő környezeti zajok – például a közlekedés, az építkezések, a repülők okozta, illetve a szomszédból átszűrődő zaj – idegesítők lehetnek, de az esetek többségében nem olyan erősek, hogy károsítsák a hallást.

Az utóbbi néhány évben a szabadidős zaj jelentős veszélyforrássá vált a hallásra nézve, mert nagyon hangos lehet, és a lakosság egyre nagyobb részét, különösen a fiatalokat érinti. Egyre inkább aggodalomra ad okot az új generációs hordozható zenelejátszókból származó zajnak való expozíció, mert ezek a készülékek rendkívül nagy hangerőn úgy tudják lejátszani a zenét, hogy az nem veszít minőségéből. A halláskárosodás kockázata a hangerőtől és a lejátszó használatának időtartamától függ.

Az elmúlt években nagyon megugrott a hordozható zenelejátszók, különösen az MP3-lejátszók eladása. Becslések szerint az Európai Unióban összesen kb. 50–100 millió ember hallgatja naponta a hordozható zenelejátszókat. Az elmúlt négy évben 184-246 millió euró értékben adtak el hordozható audiokészülékeket, és 124-165 millió euró értékben MP3-lejátszókat. EU-szerte sok millió ember használ naponta hordozható zenelejátszót, és ha nem megfelelően használják, fennáll a halláskárosodás kockázata.

A vélemény szövege az alábbi linken olvasható: http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_scenihr/docs/scenihr_o_018.pdf

A vélemény széles publikum számára készült változata az alábbi weboldalon olvasható:

http://ec.europa.eu/health/opinions/en/hearing-loss-personal-music-player-mp3/

Információk az új és újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottságáról

http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_scenihr/04_scenihr_en.htm


Side Bar